Leffans fotbollsblogg

Leffans fotbollsblogg

Om bloggen

Premier League i synnerhet och brittisk fotboll i allmänhet. Dessutom regler, taktik, listor, spelares kunnande och brister och mycket mera. För konstruktiva och genomtänkta synpunkter på mina inlägg mejla fotboll@skaskriva.com

Ombytta roller, uppvaknande och pojklag

CupspelPosted by Leffan Thu, November 05, 2015 18:39:41

Ovanstående rubrik sammanfattar till en del insatserna från de engelska lagen i veckans matcher i Champions League. Tre lag ordnade vinster medan det fjärde åkte på en rejäl överhalning.

På senare år har engelska lag förlorat sin ledande ställning i Champions League, CL, ja till och med presterat i det närmaste uselt med tanke på sina resurser och förutsättningar. Kan det vara en förbättring på gång denna säsong? Tja, vissa tecken tyder på det, andra inte. När fyra av sex omgångar avgjorts i gruppspelet så ser det ut som om i alla fall tre av fyra lag är på väg till åttondelsfinalerna i februari.

Manchester City är redan där, Manchester United toppar sin grupp, Chelsea är tvåa i sin vilket ger avancemang medan Arsenal harvar i botten på sin och måste lita på andra resultat för att kunna gå vidare.

Vi tar det där med ombytta roller först. I flera säsonger har Man City varit den fula ankungen bland de engelska lagen. De ljusblå har inte räckt till i antingen gruppspel eller i åttondel. Laget har haft det svårast av de engelska klubbarna att prestera väl och har inte riktigt hängt med i det europeiska spelet. Dels beroende på tuffa grupper men även på grund av egna tillkortakommanden.

Även denna säsong hamnade laget i en svår grupp, säkert den svåraste av dem alla. Men redan efter fyra matcher är laget klart för åttondel och man toppar gruppen före Juventus, Sevilla och Borussia Mönchengladbach. Inför gruppspelet trodde nog de flesta att City skulle få det svårast av de engelska lagen att gå vidare - men det blev tvärtom. I stället är det de tre andra lagen som har problem med avancemanget. Med andra ord ombytta roller mot hur det varit på senare år. City blev klart i tisdags efter en strålande bortamatch där Sevilla fick stryk med 3-1 hemma, och det kunde varit mer. Laget verkar äntligen ha snappat hur det går till i Europa.

Just nu ser det ut som om City får sällskap av Man Utd och Chelsea till åttondel. Här kommer det andra påståendet i rubriken in. De båda lagen har vaknat till i Europaspelet och vann i fjärde omgången och skaffade sig position där de har allt i egna händer.

Visst, både de röda och de blå har stapplat fram spelmässigt men resultaten tickar in och det är det viktigaste under tiden de försöker hitta självförtroende och ett bra spel. Man Utd och Chelsea kan tacka lotten som gav dem relativt lätta grupper och det är i huvudsak därför de i dagsläget har goda chanser ut att gå vidare. Men som alltid så ska lagen man möter besegras och det har duon lyckats med hyfsat så här långt. Ofta sitter det dock långt inne, som senast då Uniteds Wayne Rooney nickade in matchens enda mål mot CSKA Moskva i 79:e minuten och Chelseas Willian skruvade in segermålet, 2-1, på frispark i minut 83 mot Dynamo Kiev.

Om Man Utd slår PSV Eindhoven hemma i nästa match så är avancemanget klart. Chelsea har också en stor chans att ta sig vidare via vinst borta mot Maccabi Tel-Aviv i nästa omgång. Men då krävs att gruppledaren Porto tar en pinne hemma mot Dynamo Kiev. Ett troligt scenario.

Så medan vägen är utstakad för tre lag så ser den svårframkomlig ut för Arsenal. Här plockar vi in påstående nummer tre i rubriken som handlar om pojklag. För precis så såg Gunners ut mot Bayern München i går. Och så har Arsenal uppträtt i Premier League många gånger under senare år, inte minst när Chelsea och Manchester United stått för motståndet. Laget har inte trott på seger och vikt ner sig nästan omedelbart. Ungefär det som hände mot Bayern i går.

Okej, det dröjde en halvtimme innan Bayerns dominans visade sig i målprotokollet men efter 1-0 och speciellt efter 2-0 var modet och hoppet släckt hos gästerna. Det var män mot pojkar. Bayern spelade ut Arsenal fullständigt. Kanske inte så mycket att säga om i och för sig, Bayern lär vinna Champions League och det är nog bara Barcelona som kan hota.

Men å andra sidan Arsenal hade behövt en poäng i går men visade inte upp den rätta viljan eller vinnarinstinkten. Det var mental härdsmälta efter 2-0 och det duger inte på den här nivån.

Nu ligger laget pyrt till men lär ändå ha avgörandet i egna händer. Just nu har Bayern nio poäng, samma som Olympiakos. Arsenal står på tre. Bayern avancerar, inget snack om det, även om det inte är teoretiskt klart. Det krävs en poäng till och därför kommer tyskarna fulladdade till hemmamötet med Olympiakos i nästa kamp - och vinner - och det är Arsenals räddning. Kan Gunners samtidigt piska Dinamo Zagreb hemma, ska vi väl tro, så blir det en avgörande match i Grekland mellan Olympiakos och Arsenal i sista omgången.

Grekerna vann med 3-2 i London så Arsenal måste vinna med två mål för att gå vidare. Ettmåls-seger duger också, om det blir med 4-3 eller större siffror. Kan gå vägen men jag tror inte Arsenal mäktar med en tvåmålsvinst i Aten.

Så tre engelska lag vidare, inte så pjåkigt om det blir så. Och fler än väntat efter den bedrövliga starten då tre lag av fyra förlorade sina premiärer i gruppspelet.

I kväll har två engelska lag möjligheten att ta rejäla kliv mot avancemang i Europa League. Liverpool har en tuff bortamatch mot ryska Rubin Kazan men en vinst banar väg för fortsatt spel i vår. Tottenham kan via vinst mot belgiska Anderlecht också placera sig i en fördelaktig position för avancemang.
  • Comments(0)//leffansfotbollsblogg.skaskriva.com/#post1008