Leffans fotbollsblogg

Leffans fotbollsblogg

Om bloggen

Premier League i synnerhet och brittisk fotboll i allmänhet. Dessutom regler, taktik, listor, spelares kunnande och brister och mycket mera. För konstruktiva och genomtänkta synpunkter på mina inlägg mejla fotboll@skaskriva.com

Kan smålagen skrälla i FA-cupen?

FA-cupenPosted by Leffan Thu, January 07, 2016 17:47:49

Dags för tredje ronden i FA-cupen och den största chansen för de små klubbarna att skrälla mot de stora. I de 32 matcher som ska avverkas fredag-söndag så är det fyra möten mellan Premier League-lag och lag från League Two, fjärdedivisionen, som röner mest intresse.

i FA-cupens tredje omgång går lagen från Premier League och The Championship, andradivisionen, in i turneringen, totalt 44 lag. Det betyder att 20 lag från lägre divisioner som avancerat hit via några förberedande ronder äntligen kan lottas mot större klubbar, ibland riktigt stora. Och det är då de stora knallarna ligger på lut, de som är charmen och med cupen, ja, nästan dess existensberättigande.

Denna säsong har lotten parat ihop fyra PL-lag med fyra lag från League Two. Så här:

Exeter-Liverpool

Everton-Dagenham & Redbridge

Wycombe-Aston Villa

Oxford-Swansea

Det blir också tre dueller mellan PL-lag och lag från League One, tredjedivisionen, enligt följande:

Doncaster-Stoke

Manchester United-Sheffield United

Chelsea-Scunthorpe

Lotten har också föst ihop tio Premier League-lag i interna bataljer: Arsenal-Sunderland, Norwich-Manchester City, Southampton-Crystal Palace, Watford-Newcastle och Tottenham-Leicester. Övriga tre PL-klubbar stöter på motstånd från The Championship: Birmingham-Bournemouth, West Bromwich-Bristol City och West Ham-Wolverhampton.
Endast ett lag utanför de fyra toppdivisionerna har lyckats ta sig till tredje ronden och det är Eastleigh från National League, femtedivisionen. Man tar emot Championship-jumbon Bolton hemma på arenan med det något udda namnet Ten Acres, även kallad Silverlake Stadium.

Så här fördelar sig de deltagande lagen ur divisionerna:

Premier League, högsta divisionen: 20 lag.

The Championship, andradivisionen: 24 lag.

League One, tredjedivisionen: 9 lag.

League Two, fjärdedivisionen: 10 lag.

National League, femtedivisionen: 1 lag.

Finns då det någon chans till stora skrällar, det vill säga kan något, eller några, av de sju lagen från trean och fyran slå ut sitt PL-motstånd? På papperet nej, i verkligheten är det däremot inte omöjligt även om PL-lagen förstås är favoriter.

Störst möjlighet att överraska har nog Wycombe Wanderers, tabellsexa i League Two. Motståndaren Aston Villa är jumbo i PL och lider av dåligt självförtroende och lär dessutom satsa allt på att försöka hänga kvar i högsta ligan. Villa har inte heller vunnit i ligan sedan premiären och har nästan glömt bort hur man gör. Wycombe, däremot, är i bra form och har vunnit tre av sina fyra senaste ligaduster. En hemmavinst vore inte alltför förvånande.

Samma gäller i matchen Oxford-Swansea. Hemmalaget går som tåget, ligger trea i fjärdedivisionen och har bara en förlust på de tio senaste ligamatcherna och endast två nederlag på de 18 senaste. Det blir en tuff uppgift för Swansea, som är på 17:e plats i PL, bara två pinnar ovanför nedflyttningsstrecket. Swans började ligaspelet bra men har varit ur slag länge nu och har bara en seger på de tio senaste matcherna, alltså motsatt facit jämfört med Oxford. Borta har Swansea bara en seger medan Oxford endast kammat noll en gång hemma. Finns således en del som pekar mot skräll.

Övriga två League Two-lag får troligen mycket svårare att avancera. Exeter är på 16:e plats i tabellen och har förlorat fyra ligamatcher i rad, varav tre på hemmaplan. Ingen bra uppladdning inför mötet med PL-åttan Liverpool. Dag & Red är i ännu värre situation i ligan, laget är på 22:a plats (av 24 lag) och har bara vunnit fyra av 25 matcher. Dock har alla vinsterna tagits på bortaplan och det är väl det lilla halmstrået laget kan klamra sig fast vid när man besöker Goodison Park och tar sig an Everton, elva i PL-tabellen.

Av de tre League One-lag som konfronteras med PL-klubbar så är det nog Doncaster som har bäst chans att ordna knall och gå vidare. Laget är i bra slag och har på ett par månader klättrat från 18:e till 11:e plats tack vare en tiomatchers-svit svit där man vunnit sex gånger och kryssat två. Stoke blir emellertid en svår opponent. Laget är tia i PL och spelar ofta bra även om det ibland kommer en och annan svag insats. Det är väl det Doncaster får hoppas på.

Så mycket att hoppas på har antagligen inte Sheffield United, åtta i League One, och Scunthorpe på 15:e plats i samma serie. Båda har haft oturen att lottas borta och det ska mycket till för att Manchester United och Chelsea, femma respektive 14:e-placerad i PL, ska undvika att vinna mot de båda lagen två divisioner lägre ner. Men man vet ju aldrig. Man Utd-motorn hackar då och då och Chelsea har varit på dekis stora delar av säsongen. Så osvuret är bäst.

I morgon kväll spelas en match i rond 3, Exeter-Liverpool, på lördag 26 stycken och avslutande fem på söndag.

Till sist är det väl bara att hoppas att det blir så många skrällar som möjligt och visst vore det extra skoj om Eastleigh kunde fortsätta att hålla femtedivisionens fana högt via en vinst mot Bolton.  • Comments(0)//leffansfotbollsblogg.skaskriva.com/#post1043