Leffans fotbollsblogg

Leffans fotbollsblogg

Om bloggen

Premier League i synnerhet och brittisk fotboll i allmänhet. Dessutom regler, taktik, listor, spelares kunnande och brister och mycket mera. För konstruktiva och genomtänkta synpunkter på mina inlägg mejla fotboll@skaskriva.com

Många mindre klubbar fick hemmamatch

FA-cupenPosted by Leffan Tue, January 12, 2016 15:31:58

Det hjälper att klaga. I går efterlyste jag en variant där alla lag under de två högsta divisionerna får hemmamatch i FA-cupens tredje omgång mot lag från lag i just dessa två serier. Snabbt blev jag till viss del bönhörd av makterna som styrde lottningen till fjärde omgången i går kväll. Av 15 kvarvarande Premier League-lag så fick tio stycken bortamatch och tre av dem som fick hemmakamp lottades mot annat PL-motstånd. Alltså upplagt för att flera lag från lägre divisioner avancerar till rond 5.

Skrällar är en av de roligaste ingredienserna i cupspel, ni vet där den lille slår den store, där David betvingar Goliat. Om det lilla laget spelar hemma så är chansen oftast större. Jag förespråkar därför att de 20 lag från ligor under Premier League och The Championship som är med i FA-cupens rond 3 får hemmamatch och därmed lottas mot ett lag från någon av de två toppdivisionerna.

Lottningen är dock som bekant fri men i går verkade som om en osynlig makt grep in och gynnade lag från ligor under PL.

Rond 4 innehåller 16 matcher och endast i tre utföll lottningen så att hemmalaget är från en högre division än gästerna.

I åtta av de övriga 13 matcherna så är hemmalaget garanterat från en lägre serie än bortagänget. I fyra av de övriga fem kamperna så avgör omspelet i rond 3 om det blir lag från samma nivå eller om hemmalaget är från en lägre division. Möjligheten finns således att det i 12 matcher är så att värdlaget är från en lägre serie än gästerna. Och lottningen gjorde det också möjligt att det kan bli så att ett enda PL-lag går vidare. För det är blott i en match som det garanterat är två PL-lag möts, det är duellen Crystal Palace-Stoke.

Här är hela lottningen med lagets nivå i seriesystemet inom parentes. Premier League (1), The Championship (2), League One (3), League Two (4), National League (5). I elva av matcherna finns det alternativa motståndare beroende på att dessa lag kryssade i rond 3 och ännu inte spelat det avgörande omspelet som tar dem till rond 4.

Lottningen till rond 4:

Eastleigh (5) eller Bolton (2) - Leeds (2)

Carlisle (4) eller Yeovil (4) - Everton (1)

Wycombe (4) eller Aston Villa (1) - Manchester City (1)

Exeter (4) eller Liverpool (1) - West Ham (1)

Northampton (4) eller MK Dons (2) - Chelsea (1)

Portsmouth (4) eller Ipswich (2) - Bournemouth (1)

Oxford (4) - Blackburn (2) eller Newport (4)

Colchester (3) - Tottenham (1) eller Leicester (1)

Shrewsbury (3) - Sheffield Wednesday (2)

Bury (3) eller Bradford (3) - Hull (2)

Derby (2) - Manchester United (1)

Nottingham (2) - Watford (1)

Huddersfield (2) eller Reading (2) - Walsall (3).

Bristol City (2) eller West Bromwich (1) - Peterborough (3)

Crystal Palace (1) - Stoke (1)

Arsenal (1) - Burnley (2)
  • Comments(0)//leffansfotbollsblogg.skaskriva.com/#post1049