Leffans fotbollsblogg

Leffans fotbollsblogg

Om bloggen

Premier League i synnerhet och brittisk fotboll i allmänhet. Dessutom regler, taktik, listor, spelares kunnande och brister och mycket mera. För konstruktiva och genomtänkta synpunkter på mina inlägg mejla fotboll@skaskriva.com

City mot City eller derby i finalen?

CupspelPosted by Leffan Tue, January 26, 2016 18:44:15

I kväll och i morgon kväll avgörs det vilka två lag som gör upp om Ligacupbucklan detta spelår. Ska det bli ett Merseysidederby i finalen mellan Liverpool och Everton eller ska Stoke City och Manchester City ta sig till det slutliga avgörandet på Wembley 28 februari? Just nu är det fördel för de båda Liverpool-klubbarna.

Mitt i det hektiska vinterprogrammet dyker den andra semifinalmatchen i Ligacupen upp i schemat som en oönskad besökare. I FA-cupen avgörs semifinalerna i en match. Varför det ska vara två matcher, hemma och borta, i Ligacupens semifinaler är obegripligt, speciellt som spelschemat är extra späckat nu när semidusterna spelas. Men klubbarna som nått så här långt glömmer det nog nu när de bara är en match från att spela en final och beträda Wembleys gräs. Det är ju inte så ofta den chansen ges.

Fyra lag är alltså kvar i LC, i kväll tar Liverpool emot Stoke. Reds vann den första matchen med 1-0 på bortaplan och har ett övertag, åtminstone på papperet. Men om Stoke gör första målet på Anfield så är det helt plötsligt jämnt skägg.

Everton har också skaffat sig ett litet försprång inför match två. Laget vann med 2-1 hemma mot Manchester City men nu gäller det bortamatch och även här krävs bara ett mål, från City då, för att det ska vara utjämnat.

I Ligacupen brukar många klubbar, inte minst Premier League-lagen, ställa upp med b-betonade manskap i de tidiga omgångarna. När det vankas semifinal är det däremot garanterat den för dagen bästa tänkbara startelvan som mönstras.

Hur kommer det då att gå? Det är svårtippat, inte minst med tanke på dagsformen hos kvartetten. Exempelvis kan inget av lagen skryta med att ens ha vunnit två ligamatcher i rad för tillfället. Så formen lär inte avgöra matcherna, då är det mer troligt att den mentala inställningen blir den viktigaste faktorn. Okej, Man City är en bra bit före Everton i tabellen och får räknas som favorit men i denna säsongs PL så kan uppenbarligen alla slå alla, och det oavsett om det är hemma- eller bortaspel. Liverpool och Stoke är nära varandra i tabellen så i den kampen är det ännu mer sannolikt att inställningen blir enormt viktig.

Mest sug efter att nå finalen bör Stoke och Everton ha. Everton har aldrig vunnit Ligacupen, förlorat två finaler. Stoke har en seger och en finalplats men vinsten kom så sent som 1972. Båda klubbarna suktar efter en framgång.

Men även Liverpool och Man City kan nog uppbringa tändvätska, trots att Liverpool har åtta segrar totalt och vann 2012 medan Man City vann så sent som 2014. Jürgen Klopp, ny manager i Liverpool, kommer att elda på styrkorna på sedvanligt vis för att ordna sin första final med klubben. Man City är en vinnarmaskin på senare år och en slags jätten glufs-glufs som vill plocka åt sig alla pokaler som finns - så de ger sig inte frivilligt i kampen om en finalbiljett.

Visst vore det häftigt med en final där Liverpool-klubbarna möts, i så fall en repris på Ligacupfinalen 1984 då Liverpool vann med 1-0 i omspelet efter att första finalen slutat 0-0.

Hur går det då? Ja, det blir tätt och tufft i båda bataljerna och inte omöjligt att en eller båda matcherna går till förlängning och kanske till och med straffar.

Jag tror att det till sist blir Liverpool och Man City som fixar finalplatserna. Efter mycket möda och stort besvär.
  • Comments(0)//leffansfotbollsblogg.skaskriva.com/#post1056