Leffans fotbollsblogg

Leffans fotbollsblogg

Om bloggen

Premier League i synnerhet och brittisk fotboll i allmänhet. Dessutom regler, taktik, listor, spelares kunnande och brister och mycket mera. För konstruktiva och genomtänkta synpunkter på mina inlägg mejla fotboll@skaskriva.com

Kan wannabe-Barcelona störa Barca?

CupspelPosted by Leffan Tue, February 23, 2016 18:05:37

Frågan här ovan kan besvaras med ett rungande nej. Jag kan inte komma på något som talar för Arsenal mot Barcelona i åttondelsfinalen i Champions League. I kväll dras ridån upp för första akten av dramat mellan de båda fotbollsgiganterna. Om det nu blir speciellt nervkittlande, risken är stor att tres amigos leker hem det här åt katalanerna.

CL-drabbningen på Emirates i London har flera engagerande ingredienser. Huvudkryddan är förstås själva matchen. Kan bli ett rejält fyrverkeri mellan två offensivt kompetenta lag. Inte minst Barcas superforwardstrio Neymar, Luis Suarez och Leo Messi har förmågan att luckra upp vilket försvar som helst och bjuda på den mest underhållande anfallsfotboll som skådats på länge. Tres amigos som de tre emellanåt kallas har denna säsong smällt in 91 mål tillsammans. I fjol producerade brasilianaren, uruguayanen och argentinaren 122 mål ihop. Det darras nog en del i Arsenals backlinje just nu.

Det finns ett par andra intressanta infallsvinklar. Dessa:

Kan Arsenal vinna mot Barcelona för andra gången i detta åttonde möte mellan lagen?

Kan Barcelona fortsätta att hota Brasiliens landslag från 1970 som det bästa fotbollslaget någonsin?

Vi börjar med den sista frågan. Här och där har det glunkats om att dagens Barcelona är lika bra, eller bättre, än det Brasilien som vann VM 1970. Jag, och många med mig, som såg och minns detta brasselag, har sedan dess ansett att Brasilien av årgång 1970 är världens bästa fotbollslag genom tiderna, finalen som Brasilien vann med 4-1 mot Italien som den bästa fotbollsmatch som spelats och Pelé som ledde laget som den bäste fotbollsspelaren någonsin. Nu utmanas alltså detta fantomlag av Barcelona och dess spelare som bäst genom tiderna.

Än är Barca inte där. Spelmässigt möjligen, men inte i överlägsenhet, lekfullhet och fulländning. Men visst är Messi, Suarez, Neymar, Andres Iniesta och Sergio Busquets nästan i höjd med vad Pelé, Jairzinho, Tostao, Gerson och Rivelino presterade. Men som sagt, Barcelona får hålla på ett tag till, vinna CL igen, och förfina sin fotboll ännu mer så kanske till och med jag veknar.

Ett steg på vägen är att slå ut Arsenal i CL, eller ska vi kalla Londonlaget för wannabe-Barcelona. Managern Arsene Wenger har mig veterligen inte sagt att han vill kopiera Barcelonas spelsätt men nog kan man ana att det är så med tanke på hur Gunners uppträder.

När Barca hade Xavi Hernandez i laget så såg han och Iniesta till att laget höll i bollen i all evighet och på så vis tröttade ut motståndaren mentalt och fysiskt (death by football som det numera ibland kallas) och som till sist gjorde det enkelt för ett skickligt Barca att såga sig igenom och näta. Arsenal spelade ungefär likadant för ett antal år sedan, speciellt när Cesc Fabregas och Alexander Hleb höll i taktpinnen på mitten och inte tillät opponenterna att låna stridsäpplet.

Numera har båda lagen ändrat lite i spelsätt. Barca spelar emellanåt lite snabbare och rakare framåt, tar fler chanser och är inte lika måna om att hela tiden rotera bollen inom laget. Arsenal är inne på samma spår, men fortfarande vill båda lagen äga bollen så mycket som möjligt.

Fortfarande är Barca bättre än Arsenal på det man gör. Vilket säkert kommer att visa sig i kväll och i returen på Camp Nou 16 mars.

Så det är knappast troligt att Gunners kan ordna en andra seger mot Barcelona. Lagen har mött varandra vid sju tillfällen, varje gång i CL, och spanjorerna har fyra vinster, två matcher har slutat oavgjort och blott en gång har Arsenal vunnit. Det var i senaste duellen, även det en åttondelsfinal, som spelades 2011. Gunners vann hemma med 2-1 efter två sena mål som vände tillställningen men Barcelona lyckade avancera via en 3-1-seger i returen. Men det satt ganska hårt åt, det stod 1-1 med 20 minuter kvar.

Om Arsenal ska lyckas skaka Barcelona, som kanske har sitt bästa lag någonsin och kanske den bästa forwardstrio som funnits, så krävs att defensiven är ofelbar. Vilket å andra sidan i praktiken är omöjligt att ordna mot ett heltänt Barca. För räkna med att gästerna i London är taggade till tusen. Det är en sak att möta ett medelmåttigt lag i spanska ligan, då kanske Barca går lite på sparlåga, det blir vinst ändå. Mot Arsenal vet man att allt annat än 100 procent på alla vis kan betyda nederlag med ett par mål. Så det blir det bästa tänkbara Barcelona vi får se i afton.

Det troliga scenariot är att Barcelona dominerar, skapar chanser, vinner boll hela tiden och gör två, tre mål. Laget lär inte bli stressat så målen kan mycket väl komma i slutet på matchen. Arsenals chans är att man får tidig utdelning och därmed skaffar sig självförtroende och tvingar Barcelona att satsa framåt mer än planerat vilket kan ge hemmagänget chans till en hel del kontringar. Om Arsenal inte gör mål i början så lär man bli uttröttat av ett ständigt bolljagande och till slut falla offer för egna misstag.

Med allra största sannolikhet får Arsenal således sträcka vapen mot tres amigos och deras kumpaner. Jag tror på 1-3 som slutresultat och i praktiken en avgjord åttondelsfinal. Hur det än går så lär det bli fotbollsgodis på allra högsta nivå. Kanske till och med Pelé, Jairzinho, Gerson, Tostao och Rivelino sitter framför dumburken och imponeras.  • Comments(0)//leffansfotbollsblogg.skaskriva.com/#post1068