Leffans fotbollsblogg

Leffans fotbollsblogg

Om bloggen

Premier League i synnerhet och brittisk fotboll i allmänhet. Dessutom regler, taktik, listor, spelares kunnande och brister och mycket mera. För konstruktiva och genomtänkta synpunkter på mina inlägg mejla fotboll@skaskriva.com

Het rivalduell i Europa League

CupspelPosted by Leffan Thu, March 10, 2016 15:25:21

Det är Premier Leagues tabellsexa mot sjua och en det är en åttondelsfinal i Europa League. På papperet inget att hetsa sig upp sig för men det är i det närmaste omöjligt att hitta en hetare batalj än den i kväll mellan Liverpool och Manchester United.

De två mest framgångsrika fotbollsklubbarna i England drabbar således samman i ett möte som avgörs över två matcher, i kväll på Anfield i Liverpool och om exakt en vecka är det retur på Old Trafford i Manchester.

Båda lagen har genom åren plockat pokaler som äpplen från ett träd. Liverpool hade sin storhetstid på 1970- och 1980-talen medan United hade sin bästa period från början av 1990-talet och 20 år framåt. Liverpools prisskåp är aningen mer välfyllt om man räknar totala antalet troféer som klubbarna tagit i ligan, FA-cupen, Ligacupen och i de tre europeiska cuperna, varav Cupvinnarcupen numera är insomnad. Liverpool har 41 titlar, 18 i ligan och åtta i Europa. United har 39 titlar, 20 i ligan och fyra i Europa. Trots att lagen spelat väldigt ofta i de europeiska cuperna så är det här allra första gången som de bittra fienderna stöter på varandra i Europaspel.

Eftersom de båda klubbarna dominerat engelsk fotboll så länge och bara separeras av en fyramilssträcka längs gamla East Lancs Road i nordvästra England så är matcherna derbyn av extremt hög intensitet och stark rivalitet. Både hos Reds och Red Devils är en seger mot värsta antagonisten en enorm fjäder i hatten. Indianskrud till och med. Inget undantag vad gäller prestige i kväll.

Det syns både på klubbarnas hemsidor och i engelska tidningar att det är något speciellt som utspelas i afton. Texter och artiklar om tvekampen staplas på varandra. Ett exempel: På Daily Mails hemsida kan man just nu läsa 13 artiklar som handlar om lagens möte.

För övrigt räknas matcherna mellan Liverpool och Manchester United som Englands största, oavsett var lagen ligger i PL-tabellen. Deras dueller tillhör även de största i fotbollsvärlden och kan väl i princip bara matchas i dignitet av El Clasico, Barcelona mot Real Madrid.

Man Utd har vunnit lagens inbördes ligamatcher i år, 3-1 hemma och 1-0 borta. Det ger mod i barm hos United-lirarna. Liverpool kan dock hämta tillförsikt från det faktum att målchanserna var jämnt fördelade på Old Trafford medan Reds dominerade den delen stort hemma på Anfield. Men som alltid gäller det förstås att omsätta chanserna i mål.

Vad blir det då för match i kväll? Vilket lag har den smartaste taktiken och vågar något lag ta tag i taktpinnen och trumma på rejält framåt? Eller blir det en försiktig kamp där säkerheten sätts främst?

United har nästan hela säsongen inriktat sig på att hålla i bollen och spela med tålamod. Vilket gett ett tråkigt spel men varit hyfsat effektivt. Emellanåt har dock taktiken slagit slint när motståndare vunnit boll och kontrat när passningarna blivit för många och för mycket i sidled.

Kvällens gäster på Anfield har dock på senare tid börjat spela med frihet och mer fantasi och fart i anfallsspelet. United känns som ett mycket farligare lag än tidigare under säsongen. Men fortfarande låser sig det emellanåt och bakåt darrar det också nu och då.

I kväll lutar det mot att det blir en aggressiv men försvarsinriktad start. Allt för att kväva Liverpools troliga dominans i bollinnehav så att den inte utmynnar i målchanser. United vill få både motståndare och hemmapublik att bli modfälld för att sedan slå till med omställningar. Ungefär som laget gjorde vid 1-0-vinsten i ligan.

Liverpool kommer däremot att vräka på offensivt från start. Jag tror inte handbromsen kommer på tal utan det blir full gas. Och när United har bollen kommer hemmaspelarna att agera jagande vargar för att vinna tillbaka stridsäpplet så fort som möjligt - överallt på plan.

Taktiken är i så fall densamma som mot Manchester City för en vecka sedan när Liverpool fullständigt körde över titelaspiranten och vann med 3-0. Strategin kan chocka motståndarna men även vara en fara för en själv. Om United kan spela förbi den första pressen så uppstår enorma luckor mellan Liverpools lagdelar. Om United inte lyckas med det så hamnar laget under ständig belägring som är svår att stå emot. Vilket flera lag fått erfara, inte minst Man City, senaste Anfield-besökaren.

Ska bli intressant att se vilket försvar som kan hålla ihop bäst, vilket mittfält som kan sätta sin prägel på matchen och framför allt vilken anfallstrio som kan såra opponenterna mest. Uniteds unga trio Jesse Lingard, Anthony Martial och Marcus Rashford (Memphis Depay kanske) kan med sin energi och kvickhet bli ett hot men riskerar också att darra och underprestera när det dånar som värst på Anfield. Liverpools trio Daniel Sturridge, Roberto Firmino och Philippe Coutinho (Adam Lallana kanske) är något äldre, har mer erfarenhet, är i form och lär trivas med att ha ett monsterstöd i ryggen. Men samtidigt riskerar man att tyngas av vinstpressen.

Hur det går? Ja, det lär inte vara avgjort efter kvällens duell utan matchen på Old Trafford blir lika het den. I kväll är det dock dags för Liverpool att vinna mot Manchester United för första gången sedan 2014. Jag tror på 3-1.  • Comments(0)//leffansfotbollsblogg.skaskriva.com/#post1079