Leffans fotbollsblogg

Leffans fotbollsblogg

Om bloggen

Premier League i synnerhet och brittisk fotboll i allmänhet. Dessutom regler, taktik, listor, spelares kunnande och brister och mycket mera. För konstruktiva och genomtänkta synpunkter på mina inlägg mejla fotboll@skaskriva.com

Kan Lucky Arsenal vinna tre år i rad?

FA-cupenPosted by Leffan Fri, March 11, 2016 17:48:47

I helgen spelas kvartsfinalerna i FA-cupen och en intressant fråga är om Arsenal kan avancera till semifinal och till sist vinna hela turneringen. I så fall blir tredje raka totalsegern i FA-cupen vilket inget lag mäktat med sedan slutet av 1800-talet. Tecknen är goda för Arsenal som har haft tur med lottningen så här långt och det kan indikera att flytet är med hela vägen fram till lyftandet av pokalen på Wembley 21 maj.

Kvartsfinalerna spelas fredag-lördag-söndag enligt detta schema: Fredag: Reading-Crystal Palace. Lördag: Everton-Chelsea. Söndag: Arsenal-Watford och Manchester United-West Ham. De lag som gör upp om bucklan är som synes sju från Premier League kompletterat med Reading från The Championship, andradivisionen. Tre av bataljerna är på papperet jämna historier medan Arsenal är klar favorit mot Watford.

Gunners har chansen att göra det nästan omöjliga - att vinna FA-cupen tre år i rad. Två lag har gjort det tidigare: The Wanderers vann 1876-78 och Blackburn Rovers gjorde om bravaden 1884-86. Så om Arsenal lyckas addera en vinst till dem laget ordnade 2014 och 2015 så är det första gången på hela 130 år som en klubb fixar denna ovanliga och extremt svåra trippel.

För att lyckas så krävs både skicklighet och tur, precis som vanligt när det handlar om cupspel. Och det sistnämnda har Londonlaget haft, åtminstone med lottningen. Hittills har Arsenal lottats hemma i de fyra ronder som avverkats, två gånger mot lag från andradivisionen, en gång mot bottenlaget Sunderland och nu i kvarten mot PL-nykomlingen Watford. Lottningskulorna har verkligen lyfts upp ur urnan på ett fördelaktigt sätt.

Man kan lugnt påstå att Gunners har haft tur, varit lucky. Kanske är epitet Lucky Arsenal som klubben fick på 1930-talet korrekt och fortfarande fungerande. Det blev till då legendariske managern Herbert Chapman hela tiden var före motståndarna taktiskt sett och bland annat införde ett kontringsspel som gav massor av mål och fick sura opponenter att hitta på uttrycket Lucky Arsenal. De tyckte Arsenal hade tur och insåg inte att de helt enkelt blivit utmanövrerade av en slipad taktiker på lagledarbänken.

Det må vara hur det vill med turen, den verkar följa Arsenal i FA-cupen. Inte minst på senare år. Kolla här bara: När Gunners vann 2014 så lottades laget hemma varje gång i de fyra första omgångarna. Den femte, semifinalen, spelas ju på Wembley. Året därpå var det inte lika tursamt men i alla fall i två av fyra inledande ronder hade Arsenal match hemma på Emirates. Och så denna säsong då laget hittills lottats hemma fyra gånger i rad.

Hur går det då i kvartsfinalerna? Ja, Arsenal är garanterat suget på att vinna turneringen igen och ska bara slå Watford som på slutet tappat formen och ser ut att ha sprungit av sig all nykomlingsiver. Övriga matcher är som sagt svårtippade.

I kväll stöter Crystal Palace, på 15:e plats i PL, och i uselt slag, på Reading, 14:e-placerad i The Championship, och i skakig form. Två lag som inte har alltför stort självförtroende. Reading har fördel av hemmaplan medan Palace har högre kvalitet att luta sig emot. Tror på knapp bortaseger och därmed eliminering av det sista laget utanför Premier League.

Everton-Chelsea är en lurig duell. Hemmalaget blandar och ger och har en hög högstanivå och låg lägstanivå. Chelsea har däremot hittat stabilitet och sedan december spelat 13 ligamatcher i rad utan nederlag. Omöjligt att sia om utgången men ett kryss ligger nära till hands.

Man Utd-West Ham är också en kamp som kan ända hur som helst. West Ham är ett överraskningslag denna säsong och huserar strax ovanför Man Utd i PL-tabellen. Hammers är dessutom i form, tre vinster i rad, medan Red Devils förlorat två matcher på raken, i ligan och i går i Europa League mot Liverpool. Man Utd borde vara revanschsuget medan gästerna faktiskt är det bättre laget. Tror att West Ham ger United-managern Louis van Gaal ännu en näsbränna.

Så här tror jag att kvartsfinalerna slutar:

Reading-Crystal Palace 1-2.

Arsenal-Watford 2-0.

Everton-Chelsea 2-2 och sedan 2-1 till Chelsea i omspelet.

Manchester United-West Ham 1-2.

Om detta slår in så blir det därmed fyra Londonlag i semifinalerna - något som aldrig hänt förr.  • Comments(0)//leffansfotbollsblogg.skaskriva.com/#post1080