Leffans fotbollsblogg

Leffans fotbollsblogg

Om bloggen

Premier League i synnerhet och brittisk fotboll i allmänhet. Dessutom regler, taktik, listor, spelares kunnande och brister och mycket mera. För konstruktiva och genomtänkta synpunkter på mina inlägg mejla fotboll@skaskriva.com

Är 0-2 möjligt att vända i kväll?

CupspelPosted by Leffan Thu, March 17, 2016 15:32:37

I går misslyckades Arsenal med att vända 0-2 mot Barcelona till sammanlagd seger i åttondelsfinalen i Champions League. Kan Manchester United lyckas bättre med sitt uppdrag i kväll, att vända 0-2 mot Liverpool i åttondelsfinalen i Europa League? Inte om man ska tro alla som kom med expertutlåtanden efter match 1 då Liverpool hyllades och Man Utd sågades. Men som vanligt så kan man inte dra några växlar på hur match 2 ska se ut med match 1 som underlag.

Få, om ens någon, trodde att Arsenal efter 0-2 hemma skulle mäkta med att slå Barcelona borta med ett par mål och ordna avancemang. Någon sensation blev det inte heller även om Gunners kanske kunde fått Barca att darra en aning om laget gjort mål på någon av de chanser man hade vid ställningen 1-1. Men bränner man möjligheter mot katalanerna så åker man själv på baklängesmål ganska snart. Vilket skedde och 3-1 till Barca var ett logiskt och väntat resultat.

I kväll ska Man United försöka vända ett 0-2-underläge mot Liverpool. Chansen är förstås mycket större än den Arsenal hade. Till skillnad mot Arsenal så spelar United hemma i returen och dessutom så är ju inte Liverpool tillnärmelsevis lika oöverkomligt motstånd som Barcelona.

United-spelarna har också revansch att utkräva. Både på sig själva efter den tafatta insatsen i första matchen när man kom undan med 2-0, det kunde lika gärna blivit 4-0. Men Old Trafford-gänget söker säkert även upprättelse för alla smädande kommentarer som kommit från fotbollskommentatorer och före detta spelare i både Liverpool och Man Utd. Alla var överens om att United var kass och att Liverpool skulle gå vidare utan större problem.

Även spelarna i Liverpool har slagit sig en del för bröstet och även om det inte varit direkt uttalat så har det mellan raderna skymtat fram att de tror att avancemanget ordnas ganska lätt. Även United-spelare har verkat lite nedslagna och klargjort att det blir svårt att gå vidare. Men det har också skymtat fram att revanschlusten finns där och jag misstänker att vi får se det mest taggade United som uppträtt denna säsong. Det går inte för sig att värsta rivalen får beröm samtidigt som man blir utklassad av dem. Räkna med ett helt annat Manchester United i kväll än de som haltade fram på Anfield. Om Liverpool tror att det ska gå lika lätt som senast så väntar en chock. Men de borde fatta att det blir en anstormning av Red Devils.

Det är däremot svårt att spå hur Liverpool tänker ta sig an matchen. Blir det samma aggressiva bollvinnarjakt och snabba omställningar eller väljer laget att försvara sig lågt, låta United leka värsta rommen av sig och sedan ta över?

Hur det än kommer att se ut så blir det ännu en hetsig drabbning mellan dessa antagonister. Mycket värre än senast. Ett eller annat rött kort skulle inte alls förvåna.

För hemmalaget gäller att inte trycka på för hårt och lämna luckor bakåt för om gästerna gör ett mål så måste värdarna trycka in fyra stycken för att gå vidare. Liverpool måste å sin sida våga anfalla och inte bli passivt för då blir man ett lätt offer för ett hungrigt United.

Båda har ett betydande skäl att ge allt. Inget av lagen lär nå Champions League till nästa säsong via tillräckligt bra placeringar i ligan så enda chansen är slutseger i Europa League (som ju ger en biljett till CL säsongen därpå). Detta vet klubbarna om och de båda bossarna Louis van Gaal och Jürgen Klopp lär därför sannolikt ställa upp med bästa tänkbara manskap.

I kväll ska även Tottenham försöka vända ett underläge från första åttondelen i Europa League. Det blev 0-3 i baken borta mot Borussia Dortmund och det mesta talar för att Spurs inte klarar den tuffa uppgiften utan får säga adjö till Europaspelet för den här gången. Nästa säsong väntar troligen Champions League för Tottenham, en liten tröst när gulklädda tyskar eliminerar dem i kväll.

Tips i kvällens matcher:

Manchester United-Liverpool 2-1. Liverpool vidare.

Tottenham-Borussia Dortmund 2-2. Dortmund vidare.  • Comments(0)//leffansfotbollsblogg.skaskriva.com/#post1083