Leffans fotbollsblogg

Leffans fotbollsblogg

Om bloggen

Premier League i synnerhet och brittisk fotboll i allmänhet. Dessutom regler, taktik, listor, spelares kunnande och brister och mycket mera. För konstruktiva och genomtänkta synpunkter på mina inlägg mejla fotboll@skaskriva.com

Olika drivfjädrar för lagen i cupsemin

FA-cupenPosted by Leffan Sat, April 23, 2016 11:49:09

I helgen är det dags för FA-cupens semifinaler. Alla fyra lagen vill förstås ta sig till final och även vinna den. Men kvartetten har olika bevekelsegrunder för varför en seger är välkommen och viktig. Storfavorit till att ta hem titeln är Manchester United.

Fyra Premier League-lag har tagit sig till semifinal av årets upplaga av FA-cupen. Det är första gången på fyra år som lägre divisioner inte är representerade bland de fyra sista lagen. De båda semifinalduellerna på Wembley avgörs lördag-söndag. I dag spelas Everton-Manchester United och i morgon Crystal Palace-Watford.

De två förstnämnda lagen har mycket rutin från att vara i semi, final och ta hem FA-cupen. De två sistnämnda har marginell erfarenhet att vara i den här situationen. Kolla på dessa historiska fakta:

Semifinaler:

Manchester United 27 st, 18 vinster.

Everton 25 st, 13 vinster.

Watford 5 st, 1 vinst.

Crystal Palace 3 st, 1 vinst.

Finaler:

Manchester United 18 st, 11 vinster.

Everton 13 st, 5 vinster.

Watford 1 st, 0 vinster.

Crystal Palace 1 st, 0 vinster.

Hos Palace och Watford är förstås chansen att för blott andra gången nå final en stor drivkraft. De två andra sporras av annat. Vi börjar med Manchester United.

Sedan början av 1980-talet har Man Utd plockat 27 pokaler i liga och cup, inhemskt och internationellt. Det har varit vardagsmat att nästan varje säsong vinna något. Men på senare år har det tunnats ut. Om laget inte vinner FA-cupen så är det första gången sedan mitten av 1980-talet, alltså på 30 år, som United missar att vinna något tre säsonger i rad. Det är inget som accepteras i den i årtionden så vinstvana klubben. Man Utd kommer att göra allt för att få tillbaka vinnarkänslan.

Inte minst är man skrämda av att hamna i samma situation som värsta rivalen Liverpool som efter drygt två decennier av total dominans i engelsk fotboll plötsligt tappade vinnarkulturen och som de senaste 25 åren inte vunnit ligan och bara sporadiskt tagit hem olika cuper. Red Devils vill fortsätta att vara vinnare i nuet, inte som Liverpool bara ha en allt mer avlägsen succéfylld historia.

Därför kommer United att vara extremt taggat mot Everton och man är också favorit eftersom laget sakta men säkert visat gryende form och klart bättre spel än första två tredjedelarna av säsongen. Detta samtidigt som Everton helt tappat koncepterna, spelat mycket dåligt på sistone, till och med sämre än tidigare under säsongen som inte heller varit något att skryta med. Dessutom lider Toffees av flera skador och avstängningar på ordinarie försvarsspelare så det blir blir tufft att stå emot Uniteds allt vassare anfallsspel. För även med ordinarie manskap så har Everton inte övertygat defensivt detta spelår, utan givna mannar mot ett hungrigt United blir det ännu besvärligare.

Men i cupspel brukar även inställning och hög moral kunna ta lag långt och till överraskande segrar. Så räkna med att Everton verkligen är mentalt laddat och det kan kanske leda till ett oväntat finalavancemang.

Everton är en toppklubb i England som genom åren ordnat 16 vinster i cup och liga. Men nu är det länge sedan laget var fruktat av topplagen. Senaste FA-cuptriumfen kom 1995 och ligan har laget inte vunnit sedan 1987. Den här säsongen är ett misslyckande i seriespelet och en FA-cupseger är faktiskt nödvändig för att ge klubben det lyft som behövs för att man ska börja tro på sig själva som ett topplag och få riktigt bra spelare att bli intresserade av att skriva på för de blå.

Så helt säkra ska Man Utd inte känna sig. Det lär bli en rejäl batalj där Everton försöker frustrera Man Utd så mycket som möjligt med aggressivt spel för att sedan slå om kontra in mål. Manchester United lär föra matchen, men om lagets kreativitet, som hackar emellanåt, räcker för att luckra upp Evertons försvar återstår att se. Till sist vinner nog Man Utd i alla fall, men inte med stora siffror. Jag tror på 2-1 till Red Devils.

Den andra semifinalen avgörs mellan två lag som vilket det än är som går till final lära vara nederlagstippat där. Men det är sådant som genom historien inte spelat någon roll för många lag i den situationen. Vi behöver bara backa till 2013 då ett extremt nederlagstippat Wigan slog Manchester City i finalen med 1-0. Så varken Watford eller Crystal Palace behöver oroa sig för chanserna i finalen. Deras svåraste uppgift blir i stället att ta sig till slutmatchen på Wembley. För varken Hornets eller Eagles kommer att nöja sig med Wembley-framträdandet i semifinalen i morgon.

Ingen av klubbarna har vunnit FA-cupen och båda har bara var sitt finalframträdande. Det lustiga är att det nu kan bli repriser på bägge lagens finalmatcher. Kolla här:

Watfords enda final utspelade sig 1984 och då var Everton motståndare, och så kan det således bli igen. Den gången för 32 år sedan vann Everton klart med 2-0. Crystal Palaces enda final spelades mot Manchester United 1990. Londonlaget var mycket närmare än Watford att vinna och det krävdes ett omspel (som fanns kvar i finalspel på den tiden) för att United skulle ta hem pokalen. Första matchen slutade 3-3 efter förlängning och Palace ledde med 3-2 när tio minuter återstod av de 120 minuterna men då lyckades Man Utd kvittera. Omspelet fem dagar senare vann United med 1-0. Kanske får Palace nu chansen till revansch, precis som Watford. Bägge lagen suktar enormt efter att få stå med pokalen i händerna och jubla i högan sky ihop med saliga fans.

Vilka av dessa två lag på nedre halvan av PL-tabellen tar sig då till final? Palace har spottat upp sig i ligaspelet en del efter att ha varit totalt under isen i flera månader. Watford har också varit klent på sistone men båda lagen har åtminstone fixat nytt kontrakt och i FA-cupen har de imponerat. Inte minst Palace som eliminerat Southampton, Stoke och Tottenham på sin väg till semi. Watford har haft en något lättare lottning men man har slagit ut Newcastle och senast fick Arsenal respass.

Det här en semifinal som är hur svårtippad som helst. Palace borde vara favorit, speciellt efter den fina fotboll laget spelade i början av säsongen och efter de stronga prestationerna i cupspelet. Dessutom har man en på papperet starkare trupp än nykomlingen Watford som de senaste veckorna verkat lite slitet och tröttkört.

Lagen möttes i kvalfinalen till Premier League 2013 och då var Watford favorit men Crystal Palace vann med 1-0 och avancerade upp i högsta ligan. Kanske dags för Watford att få sin revansch nu? Ja, jag tror faktiskt att de gulsvarta vinner, trots att Palace är knapp favorit. Det lär bli jämnt och varför inte 1-0 till Watford den här gången.

Om mina spådomar slår in så ställs alltså Manchester United mot Watford den 21 maj i finalen på Wembley. Vilket blir ännu en match där ett nederlagstippat lag kan ställa tipsen på huvudet och hålla mystiken vid liv kring världens äldsta fotbollsturnering.  • Comments(0)//leffansfotbollsblogg.skaskriva.com/#post1098