Leffans fotbollsblogg

Leffans fotbollsblogg

Om bloggen

Premier League i synnerhet och brittisk fotboll i allmänhet. Dessutom regler, taktik, listor, spelares kunnande och brister och mycket mera. För konstruktiva och genomtänkta synpunkter på mina inlägg mejla fotboll@skaskriva.com

Miljardmatch i The Championship

The ChampionshipPosted by Leffan Fri, May 06, 2016 17:27:09

Det är inte ofta det ligger en miljard kronor i potten när två lag i andradivisionen möts. Men nu är det dags när Middlesbrough i morgon tar emot Brighton i The Championships sista omgång.

Det här är bakgrunden till miljardmatchen på Riverside i morgon:

De pengar som tv-bolag betalar ut till lagen i Premier League har ökat i många år och nästa spelår når summorna astronomiska höjder. Det nya inhemska tv-avtalet i England är på 5,1 miljarder pund, eller 60 miljarder kronor. I det nuvarande avtalet får PL-klubbarna 95 procent av tv-pengarna och det lär vara något liknande i det nya avtalet. Det betyder att de 20 klubbarna får dela på 57 miljarder kronor.

Lägg till tv-rättigheterna för länder utanför Storbritannien som lär ge PL-klubbarna ytterligare cirka 35 miljarder att dela på. Totalt sett således ungefär 90 miljarder kronor under säsongerna 2016/17, 2017/18 och 2018/19. I snitt 30 miljarder kronor per säsong till PL och i snitt 1,5 miljarder per lag. Eftersom pengarna till viss del delas ut beroende på hur många matcher som lagen är med i tv och hur man presterar fotbollsmässigt så kommer toppklubbarna att få mer än lag längre ned i tabellen. Minst en miljard kronor per säsong blir det dock för lagen som kommer långt ned i ligan.

I andradivisionen är tv-pengarna betydligt mindre än i PL. Omkring 50 miljoner kronor per år kan ett lag i The Championship räkna med från nästa säsong.

Så när tabelltvåan Middlesbrough och tabelltrean Brighton drabbar samman i sista omgången i The Championship i morgon så är skillnaden för vinnaren och förloraren i runda slängar en miljard kronor. Burnley har redan dragit vinstlotten och är klart för PL nästa säsong. Nu slåss Middlesbrough och Brighton om den andra och sista direktplatsen till PL. Allt avgörs i ett inbördes möte. Bägge lagen står på 88 poäng inför drabbningen men Boro har fördelen av hemmaplan och bättre målskillnad så det räcker med oavgjort för dem. Albion måste vinna för att passera Middlesbrough och komma tvåa.

Okej, förloraren kanske inte har gått miste om en miljard eftersom trean i serien får kvala mot fyran, femman och sexan i tabellen om ytterligare en plats i nästa säsongs Premier League. Men ett kval är alltid nervigt och det lag av Middlesbrough och Brighton som missar direktuppflyttningen lär plågas av både mental knäck och av att ha pressen på att sig i alla fall lyckas i denna andra chans. Sådana omständigheter kan ställa till det för vilket lag som helst så det är bäst att ta första bästa chans, den som dyker upp i morgon.

Det lag som handskas med nerverna bäst och klarar av att prestera på sin normala nivå har god möjlighet att ta hem spelet. Varken form eller tidigare möten lagen emellan lär spela någon roll denna gång. Då kommer nog till och med tur att ha en mer avgörande betydelse.

Möjligen kan lagens förmåga att prestera på hemma- och bortaplan ha inverkan. Boro har vunnit 16 av 22 hemmamatcher och bara förlorat två. Det mest imponerande är dock defensiven. Laget har bara släppt in sju mål, i snitt ett tredjedels mål per match eller ett mål var tredje match. 15 gånger har nollan hållits och inte i någon match har Middlesbrough släppt in mer än ett mål på Riverside.

Det blir något att bita i för Brighton som emellertid kan visa upp ett vasst bortafacit som motvapen. Seagulls har bara förlorat två matcher på resande fot och vräkt in 31 mål i sina bortamatcher. Vid elva tillfällen har laget hittat nätet två gånger eller fler i sina bortaduster. Så hemmalagets starka försvar kan nog få säsongens tuffaste uppgift.

Hur det går? Ja, omöjligt att sia om. Det är två starka och jämnbördiga gäng som båda säkert duger i PL. Brighton har en tendens att kryssa borta så tror jag det blir oavgjort även denna gång. Kan bli så att Middlesbrough släpper in två mål hemma för första gången denna säsong men räddar sig upp i Premier League genom att också göra två.  • Comments(0)//leffansfotbollsblogg.skaskriva.com/#post1104