Leffans fotbollsblogg

Leffans fotbollsblogg

Om bloggen

Premier League i synnerhet och brittisk fotboll i allmänhet. Dessutom regler, taktik, listor, spelares kunnande och brister och mycket mera. För konstruktiva och genomtänkta synpunkter på mina inlägg mejla fotboll@skaskriva.com

Kan Sunderland göra en Houdini igen?

Premier LeaguePosted by Leffan Wed, May 11, 2016 17:22:07

Erik Weisz ler i sin himmel och sitter lugnt på molntappen övertygad om att hans efterträdare som mirakelgörare, Sunderland, än en gång ska lyckas med tricket att undgå nedflyttningens hungriga käftar.

Weisz hade som artistnamn Harry Houdini och var utbrytarkung i slutet på 1800-talet och början på 1900-talet. Han tog sig ur alla möjliga omöjliga handbojor, tvångströjor och vattentankar. Sunderland har gjort sina i det närmaste lika mirakulösa räddningsaktioner i princip varje säsong sedan laget gick upp i Premier League 2007. Vinst i kväll mot Everton och Black Cats har för nionde säsongen i rad klarat av att fixa PL-kontrakt trots bottenstrid och samtidigt gjort Houdini stolt och glad över att hans utbrytarkonster fortfarande finns i någon form.

Efter att ha pendlat mellan högsta och andra divisionen i några säsonger tog sig Sunderland i kragen 2007 och såg till att hänga kvar i PL. Och det har laget gjort sedan dess. Men som sagt, nästan varje gång har nordöstgänget varit nära att åka ur men på något sätt krånglat sig ur bekymren, ofta i sista stund.

Kolla bara på den här sammanställningen:

2007/08: Slutlig 15:e plats, bara tre poäng från nedflyttning. Fyra vinster i mars-april var lösningen.

2008/09: Slutlig 16.e plats, bara två poäng från nedflyttning. Hyfsade resultat i december-mars gjorde att man trots en drös förluster mot slutet precis klarade sig.

2009/10: Slutlig 13:e plats, hela 14 poäng från nedflyttning. Så sent som 20:e februari, efter 26 av 38 matcher, var dock laget bara tre poäng ovanför nedflyttningsstrecket. Men i de följande tio matcherna ordnade laget fem vinster och tre kryss och säkrade existensen.

2010/11: Slutlig 10:e plats och enda gången laget varit på övre halvan i sluttabellen mellan 2007 och 2015. Men 16 april, med fem matcher kvar, var laget på 15:e plats och hade bara fem poäng ner till nedflyttning. Men tre vinster på slutet lyfte laget till en oväntat hög placering.

2011/12: Slutlig 13:e plats, med hela nio poäng till godo på nedflyttningszonen. På annandag jul var dock laget på 14:e plats med blott fyra poäng ner till nedflyttningsträsket. Men fem vinster på de följande sex matcherna gjorde att det aldrig var någon fara på taket trots en usel avslutning utan vinst i de åtta sista kamperna.

2012/13: Slutlig 17:e plats och blott tre poäng från nedflyttning. Det såg mörkt ut med sex matcher kvar men två vinster och två kryss ordnade biffen - med darr på ribban.

2013/14: Slutlig 14:e plats, fem poäng från nedflyttning. Den här säsongen verkade det dock kört med sex matcher kvar, laget låg sist efter en svit på sju förluster på åtta matcher. Men sen kom en makalös vändning, fyra vinster och ett kryss i de sex sista omgångarna betydde nytt kontrakt igen.

2014/15: Slutlig 16:e plats, bara tre poäng från nedflyttning. Även i fjol såg det ut som om det skulle bli degradering. Laget var på nedflyttningsplats med sex matcher kvar men ordnade två vinster och tre kryss på slutet och så var räddningsaktionen ett faktum.

2015/16: Just nu är Sunderland precis ovanför nedflyttningsstrecket, en poäng före Newcastle och fyra före Norwich. Sunderland och Norwich har hängmatcher i kväll och sedan har alla tre lagen en sista match på söndag.

Om Sunderland slår Everton i kväll så är kontraktet i hamn och då åker Newcastle och Norwich ut tillsammans med redan avsågade Aston Villa. Om Sunderland förlorar eller kryssar så fortsätter dramatiken in i sista omgången och då kan det stå mellan de två nordöstrivalerna om vilket lag som spelar vidare i PL.

Ska vi gissa att utbrytningskungarna från Sunderland än en gång gör som Houdini och tar sig ur ett svårt läge med en aktion som bara de kan och han kunde. Laget visar nämligen just nu samma takter som alltid i slutet på säsongen då poängen helt plötsligt håvas in. Senaste fyra matcherna har slutat i två vinster och två oavgjorda. Jag tror det blir seger i kväll igen, 2-1 mot Everton efter en hel del dramatik à la Erik Weisz.  • Comments(0)//leffansfotbollsblogg.skaskriva.com/#post1105