Leffans fotbollsblogg

Leffans fotbollsblogg

Om bloggen

Premier League i synnerhet och brittisk fotboll i allmänhet. Dessutom regler, taktik, listor, spelares kunnande och brister och mycket mera. För konstruktiva och genomtänkta synpunkter på mina inlägg mejla fotboll@skaskriva.com

Vilka kan få till en bra avslutning?

Premier LeaguePosted by Leffan Fri, May 13, 2016 17:40:20

Dags för 38:e och sista omgången i Premier League 2015/16. Alla tio matcherna spelas på söndag. Klart är att Leicester vinner ligan och att Aston Villa, Norwich och Newcastle åker ur. Kvar att kämpa om är en Champions League-plats, det står mellan Manchester City och Manchester United, samt några Europa League-platser. Så här mot slutet har en del lag sett trötta ut medan andra verkat pigga. Vilka av de 20 PL-lagen har mest motivation att avsluta säsongen på ett snyggt sätt? Här är en liten fundering om det.

Söndag

Arsenal-Aston Villa

Arsenal har två mål kvar. Till att börja med ta minst en poäng i sista matchen och därmed behålla tredjeplatsen och kvalificera sig för Champions Leagues gruppspel till hösten. Om det blir förlust kan Man City smita förbi och en fjärdeplats innebär kval till CL. Gunners vill också vinna för att då ha en liten möjlighet att ta sig upp på andra plats och passera värsta rivalen Tottenham. Jumbon Aston Villa har gjort en bedrövlig säsong och krysset senast föregicks av elva raka förluster. Att laget helt plötsligt ska skärpa sig och vinna i epilogen är inte särskilt troligt. Hemmalaget är klasserna bättre och vinner komfortabelt. Tips: 3-0.

Chelsea-Leicester

Förra säsongens mästare Chelsea tar emot denna säsongs guldlag Leicester och bägge är motiverade av olika skäl, men liknande, att ta hem segern i denna batalj. Leicester darrade inte en sekund i slutspurten utan fixade titeln utan prut via en lång rad med fina insatser. Chelsea var uselt i höstas men kommit igen bra de senaste månaderna. Gästerna lär njuta av att avsluta som mästare på Stamford Bridge och inte minst managern Claudio Ranieri som sparkades av Chelsea 2004 lär mysa av att vara mästartränare för ett annat lag när han nu är tillbaka. Kan bli intensivt och underhållande. Tips: 2-2.

Everton-Norwich

Everton har haltat sig igenom säsongen och underpresterat å det grövsta. Den tänkta platsen nära toppen har inte alls blivit av och laget landar på undre halvan. Formen har varit som sämst nu mot slutet. De tio senaste matcherna har gett blott en seger och hela sex bakslag. Norwich var den enda av de tre nykomlingarna som inte klarade kontraktet. Canaries har varit för svaga och när slutstriden inleddes vek laget ner sig helt. Facit fyra förluster på de fem senaste och tolv nederlag i de 17 senaste är resultat som obönhörligt lett ur serien. Känns som om Everton är minst deppat och därför blir det hemmatriumf. Tips: 1-0.

Manchester United-Bournemouth

Man Utd har en liten chans att ta sig upp på fjärde position som är Champions League-plats. Det krävs vinst samtidigt som Man City förlorar sin match. United har varit ganska bra på sistone, vunnit sju av de elva senaste, men laget brände en jättechans till CL-spel när det blev förlust mot West Ham senast. Bournemouth ordnade i praktiken nytt kontrakt för ett par månader sedan och har tappat det mesta av geisten sedan dess, vilket fem förluster på de sju senaste visar. Värdarna är tända på uppgiften, gästerna vill bara spela av säsongen. Det resulterar i klar hemmavinst. Tips: 3-0.

Newcastle-Tottenham

Newcastle har inte förlorat någon av de fem senaste matcherna och man trodde att formen skulle räcka till nytt kontrakt, men icke, laget åker ur samtidigt som värsta rivalen Sunderland hänger kvar. Newcastle har helt enkelt varit för dåligt större delen av spelåret. Tottenham hängde länge på Leicester i kampen om titeln men fick ge sig för ett par omgångar sedan. Nu vill Spurs åtminstone knipa andraplatsen och komma före värsta antagonisten Arsenal i tabellen, i så fall första gången sedan 1995. Gästerna är något mer taggade i denna drabbning och definitivt av högre klass. Tips 1-2.

Southampton-Crystal Palace

Southampton vill gärna spela Europa League nästa säsong och då kanske nuvarande sjundeplats inte räcker. För att komma sexa måste man till att börja med besegra Crystal Palace och sedan hoppas att sexan West Ham som bäst kryssar i sin match. Borde kunna bli vinst mot Palace som egentligen bara går och tänker på FA-cupfinalen mot Man Utd. Vinst i den så blir det både pokalvinst och Europa League-spel för Londonlaget. Så i denna sista ligadrabbning är det det formstarka hemmagänget, fem i rad utan förlust, som är klar favorit mot gäster i halvhyggligt slag utan något att spela för. Tips: 3-1.

Stoke-West Ham

Om Stoke vinner denna duell så kan laget komma nia för tredje säsongen i rad. Om det ska ske så måste nuvarande nian Chelsea som bäst få oavgjort mot Leicester. West Ham kan inte längre nå Champions League men måste troligen vinna för att behålla sjätteplatsen och därmed en Europa League-plats. En vinst betyder också en hyfsad möjlighet att passera Man Utd i tabellen och komma femma, i så fall högsta Hammers-placeringen sedan 1999. Gästerna har tre vinster på de fyra senaste, värdarna ingen vinst på sex omgångar. West Ham är det bättre laget och borde vara mer motiverat. Tips: 1-2.

Swansea-Manchester City

Swansea har lyft sig på ett beundransvärt sätt under andra halvan av säsongen. En 18:e plats i december har förvandlats till nuvarande elfte med chans att hoppa upp till tionde och därmed övre halvan. Men även om lagets form är strålande så blir det tufft mot Man City som måste vinna för att ha chans på tredjeplatsen och CL:s gruppspel till hösten. Gästerna har inte heller råd att förlora för då kan Man Utd smita förbi och förpassa City till Europa League. Kan bli en sevärd holmgång med ett Swansea på toppen av en formvåg och Man City med vinstkniven på strupen. Tips: 2-2.

Watford-Sunderland

En stark första halva av spelåret bäddade för nykomlingen Watfords kontrakt. I vår har det gått knackigt men det har aldrig varit tal om nedflyttningsstrid. Sunderland spurtade berömvärt och i de senaste fem matcherna ordnade Black Cats tre vinster och två kryss vilket ledde till nytt kontrakt. Gästerna svävar som på moln efter den bedriften och kanske lider av lyckobaksmälla medan Watford nog vill avsluta hemma med en seger som i bästa fall kan lyfta de gulsvarta till en fin elfteplats. Lagen kan spela utan press och bara tänka på att underhålla. Tips: 3-3.

West Bromwich-Liverpool

West Brom är på 15:e plats och har bara ära att spela för och en liten möjlighet till att klättra lite i tabellen. Formen är dock svag, de åtta senaste har ändat i fem nederlag och tre kryss. Bra chans att bryta trenden mot Liverpool som garanterat kommer med en B-uppställning, det vill säga spelare som inte är tänkta att starta Europa League-finalen på onsdag. Reds kan komma sexa om West Brom besegras och andra resultat går rätt väg men det lär inte motivera så mycket. Senast Liverpool mönstrade en elva med få ordinarie spelare blev det 1-3 mot Swansea. Kanske hemmagänget kan ordna något liknande. Tips: 2-1.  • Comments(0)//leffansfotbollsblogg.skaskriva.com/#post1106