Leffans fotbollsblogg

Leffans fotbollsblogg

Om bloggen

Premier League i synnerhet och brittisk fotboll i allmänhet. Dessutom regler, taktik, listor, spelares kunnande och brister och mycket mera. För konstruktiva och genomtänkta synpunkter på mina inlägg mejla fotboll@skaskriva.com

Europa-specialisterna mot EL-experterna

CupspelPosted by Leffan Wed, May 18, 2016 17:00:13

I potten finns en grymt tung (viktmässigt) pokal och en plats i Champions Leagues gruppspel nästa säsong. Räkna med att Liverpool och Sevilla ger allt i kvällens final i Europa League.

Spanska ligan sopar rent i Europaspelet för klubblag denna säsong, vilket varit fallet i några år nu men extra mycket detta spelår. Två spanska lag gör upp om Champions League-bucklan och i Europa League-finalen försvaras också de spanska färgerna. Bara England har lyckats krama fram en finalist som inte är från La Liga. Så nu är det Liverpools ansvar att åtminstone göra ett litet gupp på vägen för den spanska fotbolls-ångvälten. För om Sevilla vinner i kväll så har spanska lag vunnit både Champions League och Europa League tre säsonger i rad. Alltså sex pokalvinster av sex möjliga.

I duellen i afton möts två klubbar som är vana att prestera i Europa. Sevilla har vunnit Europa League två säsonger i rad och är ut efter tredje på raken. Dessutom tog de hem turneringen 2006 och 2007. En ny vinst betyder fem triumfer totalt, två fler än någon annan klubb mäktat med i tävlingen som hetat Mässcupen, UEFA-cupen och numera Europa League. Däremot har Sevilla aldrig vunnit Champions League.

Liverpool har också ett fint facit i denna lillebror till Champions League. Tre tidigare vinster, 1973, 1976 och 2001. Så en Liverpool-viktoria i kväll betyder att Reds och Sevilla har fyra vinster var i denna cup och därmed toppar den statistiken tillsammans i ensamt majestät.

Medan Sevilla presterat väl i Europa de senaste tio åren så började Liverpool med det för över fyra decennier sedan och genom åren har det blivit åtta triumfer. Tre UEFA-cup-vinster är nämnda men framför allt har klubben varit framstående i den finaste av turneringarna i Europa, benämnd Europacupen och sedermera Champions League. Fem vinster har det blivit, 1977, 1978, 1981, 1984 och 2005.

Som synes så har Sevilla haft mer pokalframgång de senaste decenniet och rutinen från de två senaste årens finaler är säkert en fördel för det spanska laget som dessutom är vana att vinna finaler, ingen förlust hittills i en Europa-final.

Liverpool kan luta sig emot rutin i mängd från finaler, laget har deltagit i elva finaler i Europa, sju i CL, tre i EL och en i den saligen insomnade Cupvinnarcupen. Åtta vinster har det blivit. Och likt Sevilla har Liverpool inte förlorat någon av sina finaler i UEFA-cupen/Europa League.

Vilket lag tar då hem spelet på St Jakob-Park i Basel? Tja, det finns ingen given favorit. När lagen kvalificerat sig så utpekades Sevilla som favorit av många. Men ju närmare finalen vi kommit så har desto fler börjat luta åt att Liverpool ska ta hem det.

På vägen till final har Liverpool imponerat mer tack vare tuffare motstånd. Reds har skickat ut Manchester United, Borussia Dortmund och Villarreal medan Rojiblancos haft enklare väg med Athletic Bilbao och Sjaktar Donetsk som svåraste opponenter.

I en final spelar det dock sällan någon roll vad som hänt innan i varken turneringen eller seriespelet. Samma gäller nu. Dagsform, mod, tur, taktiska drag och förmåga att få det bästa ur det egna laget samtidigt som motståndarnas svagheter utnyttjas blir avgörande faktorer.

Det lär bli en jämn batalj som mycket väl kan gå till både förlängning och straffar. Inte minst Liverpool är ju mästare på att skapa enorm dramatik när det gäller spel i Europa och finaler är inget undantag. De flesta minns upphämtningen från 0-3 till 3-3 och straffvinst över Milan i CL-finalen 2005. Ett jättedrama utspelade sig också 2001 när Liverpool slog spanska Alaves med 5-4 efter förlängning i finalen i UEFA-cupen.

Precis som slutresultatet så är matchbilden svår att sia om. Likt många andra spanska lag är Sevilla kära i bollen och duktiga på att behålla i den inom laget. Samtidigt har Liverpool under managern Jürgen Klopp blivit ganska bra att på att spela aggressivt och vinna boll snabbt och det även från lag som är skickliga på att spela runt bollen. Det blir intressant att se om Liverpool klarar av att även störa Sevilla till många bolltapp.

Liverpool är inte heller så pjåkigt på att lira och dyrka upp försvar men troligen kommer kontringar att bli bägge lagens vassaste vapen. Det gäller att hela tiden att också tänka bakåt när lagen anfaller för eventuella omställningar lär bli blixtsnabba. Bägge gängen har spelare som vet hur kontringar går till.

Vilka spelare är då tänkbara matchvinnare? I Sevilla är det främst den lille kvicke 29-årige anfallaren Kevin Gameiro som själv säger att han gör sin bästa säsong i karriären. Fransosen har varit extra effektiv i EL där det blivit sju mål. Speluppläggaren Ever Banegas passningar, långa och av instickskaraktär, är annat Liverpool får se upp med liksom Jevhen Konoplijankas vassa ytterspel.

Liverpool har också anfallskraft av hög kaliber. Philippe Coutinho kan finta bort, passa igenom eller skjuta sönder vilket försvar som helst. Roberto Firmino är hans lurige, brasilianske landsman som också är en vass målskytt. Och de båda engelsmännen Daniel Sturridge och Adam Lallana är lika tekniska som vilken brasse som helst och riktiga anfallshot de också. Hela kvartetten har varit i fin form på sistone och blir svårstoppad.

I defensiven skiljer inte så mycket mellan lagen, men den kan bli en viktig faktor, kanske avgörande, ändå. Bägge lagen släppte in 50 mål i ligaspelet och det är inte siffror som övertygar. Det kan bli darrigt värre hos båda och det lag som klarar av att minimera misstagen har god chans att ta hem det.

Liverpool lär vinna matchen på läktarna och har också en fördel med att spela på bortaplan. Reds vann nämligen åtta matcher på bortagräs i Premier League medan Sevilla inte vann en enda match på resande fot i La Liga.

Europa League har länge setts över axeln både här och där, inte minst i England där lag ofta mönstrat uppställningar som inte varit ordinarie, framför allt i de inledande omgångarna. Men efter att den slutliga vinnaren sedan ett par år tillbaka belönas med en plats i Champions League säsongen därpå så har statusen ökat markant på turneringen. EL har alltid innehållit högklassiga lag, nu har de också något åtråvärt att sikta emot. Förut var det bara en vinst i en mindre värd turnering. Nu är det en biljett till den stora festen.

Extra viktig är matchen för Liverpool som vid förlust helt blir utan Eurospapel nästa säsong. Sevilla får i alla fall spela Europa League nästa spelår om det blir torsk i kväll. För Liverpool kan en vinst också vara ett bra avstamp mot bättre tider. Klopp har på sju månader vid rodret styrt Liverpool till två finaler och blir det vinst i den i kväll så lär självförtroendet och tron nå riktigt stora höjder. Det kan i sin tur ge klubben en rejäl skjuts nästa säsong när ligatiteln lär vara målet. Dessutom kan förmågan att vinna finaler kombinerat med CL-spel nästa säsong locka toppspelare till klubben.

Ett tips till slut. Jag brukar ha vissa vibbar inför en final, men har inga denna här gången. Tror dock det blir målrikt under ordinarie tid, går till straffar och att Liverpool då håller nerverna bäst i styr.  • Comments(0)//leffansfotbollsblogg.skaskriva.com/#post1107