Leffans fotbollsblogg

Leffans fotbollsblogg

Om bloggen

Premier League i synnerhet och brittisk fotboll i allmänhet. Dessutom regler, taktik, listor, spelares kunnande och brister och mycket mera. För konstruktiva och genomtänkta synpunkter på mina inlägg mejla fotboll@skaskriva.com

Noviser eller rutinerade rävar i finalen?

CupspelPosted by Leffan Tue, January 10, 2017 15:52:03

I afton och i morgon kväll spelas första matchen i de båda semifinalerna i Ligacupen. Manchester United tar sig an Hull medan Southampton och Liverpool är det andra semifinalparet i denna fotbollsturnering i England. Ska det bli de båda finalvana lagen Man Utd och Liverpool som tar sig till finalen eller kan Hull och Southampton, som tillsammans har ett enda finalframträdande i Ligacupen, överraska och ta sig till slutmatchen?

Ligacupen anses vara klart mindre viktig än ligan och FA-cupen men så här nära finalen ger alla lag allt för att få komma till Wembley och till det slutliga avgörandet som äger rum 26 februari.

Fyra Premier League-lag har tagit sig till semifinalerna detta spelår och de båda giganterna Manchester United och Liverpool är favoriter att gå vidare.

Om de vinner sina semifinaler så blir tredje gången lagen möts i final Ligacupen. Liverpool vann de båda andra, 2-1 1983 och 2-0 år 2003. De bägge storklubbarna har för övrigt bara mötts fyra gånger i inhemska finaler. Två möten i FA-cupen 1977 och 1996 gav segrar åt Man United med 2-1 respektive 1-0.

I kväll kan Man Utd, sexa i PL just nu, ta första steget mot final då ligajumbon Hull gästar. Lagen har mötts en gång i ligan denna säsong, United vann med 1-0 i Hull. Man Utd är förstås favorit att vinna på Old Trafford i detta första semifinalmöte av två. Manchester United är i bra slag, har ordnat sex raka vinster i ligan och elva matcher i rad utan förlust. Hulls facit är i princip det motsatta, nio raka utan vinst och bara tre kryss i den raden.

Sett till statistik ska hemmalaget inte ha några problem med Hull. Red Devils har aldrig förlorat hemma mot Tigers i ligan men däremot så vann Hull ett av lagens hittills två möten i FA-cupen när det blev 2-0 på Old Trafford i januari 1952. I Ligacupen har lagen stött på varandra en gång, fast två, det var ett dubbelmöte 1987 då United vann med 1-0 och 5-0.

Inte mycket talar för att Hull ska ha en chans vare sig i kväll eller totalt över de båda semifinalmatcherna. Om Hull skulle skrälla så blir det lagets allra första final i Ligacupen. Tigers har dock färsk vana från Wembley, laget förlorade FA-cupfinalen där 2014 då Arsenal vände 0-2 till 3-2-seger.

Manchester United är betydligt mer rutinerat då det gäller finaler. I Ligacupen har det blivit åtta stycken varav fyra slutat med vinst. Senaste triumfen kom 2010 då Aston Villa fick däng med 2-1. I FA-cupen är United än mer erfaret med 19 finalframträdanden och tolv vinster.

Så det är egentligen finalnovisen mot finalräven i denna semi. Och precis så är det i den andra semifinalen var första match spelas i morgon i Southampton. Hemmalaget har aldrig vunnit Ligacupen men var i alla fall i final 1979 då Nottingham blev för svårt och vann med 3-2. Saints har dock skryta med att ha vunnit FA-cupen en gång, det skedde 1976 då det blev seger mot Manchester United med 1-0. Laget har varit i FA-cupfinal ytterligare tre gånger utan att lyckas ta hem pokalen.

Nuvarande ligatian Southamptons facit står sig emellertid slätt jämfört med serietvåan Liverpools. Reds är det lag som vunnit Ligacupen flest gånger, de åtta slutsegrarna kompletteras med ytterligare fyra finalframträdanden. I FA-cupen har Liverpool nått finalen 14 gånger och fixat sju triumfer. Liverpool var så sent som för ett år sedan i final i Ligacupen där det blev förlust på straffar mot Manchester City.

Sett till förmåga att nå finaler så har Liverpool ett klart övertag på Southampton. Även vad gäller nuvarande form så är det fördel Liverpool. Laget har sex raka ligakamper utan förlust, varav fyra är vinster. Reds har för övrigt bara ett nederlag i ligan på de 17 senaste omgångarna. Southampton är nere i en svacka och har noterat tre bakslag i rad i ligan. Det har dessutom bara blivit tre segrar på de tolv senaste dusterna. Ingen rolig sekvens att gå in i semin med.

Saints kanske också med viss rädsla kommer ihåg ligamatchen i november då Liverpool kom till St Marys, och visserligen bara nådde 0-0, men dominerade fullständigt, vann målchanserna med 15-3 och hade 65 procents bollinnehav. Senast lagen möttes i Ligacupen är inte heller något roligt minne för Southampton, i december 2015 vann Reds hos Saints med hela 6-1. Lagen har mötts 17 gånger i cupspel, Liverpool har tio segrar mot Southamptons fyra.

Men varken statistik, form, historia eller en del andra variabler är lika utslagsgivande som den tändning, vilja och även flyt för den delen som de fyra semifinalisterna kan uppbringa. Med andra ord, matcherna är som derbyn där allt kan hända. Men nog vore det sensationellt om Hull slår ut Manchester United och överraskande om Southampton eliminerar Liverpool. Hulls chanser är nog inte större än tio procent medan Southampton har omkring 40 procents chans att ta sig vidare.

Logiskt sett blir det således Englands två största klubbar vad gäller framgångar i liga- och cupspel genom åren som gör upp om vilket lag som ska kapa åt sig ytterligare en pokal.

Lite pikant vore det om fotbollsjättarna från nordvästra England möts i final med tanke på hur lika lagen är i pokalplockning. Liverpool har inhöstat 33 inhemska pokaler och åtta i Europa, totalt 41 stycken. Man Utd har 36 inhemska pokalvinster och fyra i Europa, totalt 40 stycken. Om lagen möts i finalen i Ligacupen så har United chansen att kvittera i pokalplockargrenen medan Liverpool kan rycka i från. Men först ska, som sagt, ett par semifinaler avverkas.  • Comments(0)//leffansfotbollsblogg.skaskriva.com/#post1165