Leffans fotbollsblogg

Leffans fotbollsblogg

Om bloggen

Premier League i synnerhet och brittisk fotboll i allmänhet. Dessutom regler, taktik, listor, spelares kunnande och brister och mycket mera. För konstruktiva och genomtänkta synpunkter på mina inlägg mejla fotboll@skaskriva.com

PL-omg. 22. Luppen på: Kampen för nytt kontrakt

Premier LeaguePosted by Leffan Fri, January 20, 2017 15:12:08

Medan Chelsea håller de jagande lagen sju poäng eller mer bakom sig och allt mer ser ut som ett ligavinnande lag så är kampen i botten hård mellan fyra lag om vilka tre som ska åka ut. I omgång 22 har alla fyra svåra uppgifter och risken är att lagen ovanför drar i från ytterligare. Här är en koll på vilka av Crystal Palace, Hull, Sunderland och Swansea som får lämna Premier League till våren.

Lag 18-20 åker ur PL och just nu är klubbarna på platserna 17-20 väl samlade för en frenetisk slutspurt med PL-existensen som insats. Crystal Palace är precis ovanför nedflyttningsstrecket på 17:e plats med 16 poäng. Sedan följer Hull på 16 poäng, Sunderland på 15 och sist är Swansea på 15. Middlesbrough är på 16:e plats med 20 poäng, Leicester precis ovanför med 21 och ytterligare en plats upp är Watford på 23 pinnar. Visst kan denna trio bli inblandad i degraderingskampen men med tanke på hur de fyra lagen i botten presterat så här långt så lär tre ur den kvartetten åka.

Eftersom poängplockandet inte är så digert hos bottenkämpande lag så är varje oväntad pinne eller vinst välkommen och kan ge ett litet lyft i tabellen och en självförtroendekick. I omgång 22 lär dock alla fyra bottenlagen få svårt att ordna ett bra resultat.

Värst är det för jumbon Swansea som borta möter trean Liverpool och 18:e-placerade Hull som reser till London för match mot serieledande Chelsea. Nästjumbon Sunderland har också bortakamp men på papperet lättare än de andra lagen under nedflyttningsstrecket. Men det blir nog ändå svårt mot tabellåttan West Bromwich som överraskat positivt denna säsong. Bäst chans att ta poäng, i alla fall på papperet, har Crystal Palace som spelar hemma mot sjuan Everton. Fast det kan bli knivigt det med mot ett lag som senaste mosade topplaget Manchester City med 4-0.

Det återstår 17 matcher av PL-säsongen och för lagen i tabellens källare vore det bra om det kunde bli en hel del poäng de närmaste sex matcherna för att nedflyttningshotet skulle bli lite mindre. Sämsta chansen till poängplockning har Hull medan Crystal Palace har det lindrigaste programmet. Men det är förstås med förbehållet ”på papperet”. Hur det sedan blir på plan är ju en annan femma. Så här ser i alla fall spelschemat ut för nedflyttningskandidaterna den närmaste tiden:

Crystal Palace: Everton borta, Bournemouth hemma, Sunderland hemma, Stoke borta, Middlesbrough hemma och West Bromwich borta.

Hull: Chelsea borta, Manchester United borta, Liverpool hemma, Arsenal borta, Burnley hemma och Leicester borta.

Sunderland: West Bromwich borta, Tottenham hemma, Crystal Palace borta, Southampton hemma, Everton borta och Manchester City hemma.

Swansea: Liverpool borta, Southampton hemma, Manchester City borta, Leicester hemma, Chelsea borta och Burnley hemma.

Som synes möter Crystal Palace inget av topp sex-lagen under denna period. Värre för Hull som ska ta sig an nuvarande ettan, trean, fyran och sexan i tabellen. Ganska tufft även för Sunderland som har tvåan, femman och sjuan i tabellen. Swansea har det också ganska krävande när man ställs emot ettan, trean och femman.

Min gissning är att Crystal Palace tar åtta poäng i sina sex matcher, Hull fyra, Sunderland tre och Swansea sju poäng.

Det ger då en bottenställning efter 27 omgångar som ser ut så här:

Crystal Palace 24 poäng, Swansea 22 poäng, Hull 20 poäng och Sunderland 18 poäng.

Och det är nog så här lagens inbördes positioner kommer att vara när ligan slutspelas 21 maj. Crystal Palace har underpresterat länge men har en trupp som inte ska behövs slåss i botten. Det vore uselt av Londonlaget om kontraktet inte säkras.

Swanseas trupp har utarmats jämfört med i fjol och flera managerbyten har inte underlättat. Laget lär strida in i det sista för att hänga kvar men walesarna får nog lämna PL efter sex raka säsonger på högsta nivån.

Hull inledde försäsongen med en ytterst tunn trupp och även om den är bredare nu så är kvaliteten inte den bästa. Skulle förvåna om nykomlingen klarar PL-existensen.

Sunderland har kämpat för nytt kontrakt under i princip alla föregående nio säsonger. Lagets tionde raka spelår i PL slutar dock med degradering. Inte ens den ständigt målsprutande anfallaren Jermain Defoe kan rädda Black Cats.

Matcherna i omgång 22:

Lördag

Liverpool-Swansea

Bournemouth-Watford

Crystal Palace-Everton

Middlesbrough-West Ham

Stoke-Manchester United

West Bromwich-Sunderland

Manchester City-Tottenham

Söndag

Southampton-Leicester

Arsenal-Burnley

Chelsea-Hull  • Comments(0)//leffansfotbollsblogg.skaskriva.com/#post1167