Leffans fotbollsblogg

Leffans fotbollsblogg

Om bloggen

Premier League i synnerhet och brittisk fotboll i allmänhet. Dessutom regler, taktik, listor, spelares kunnande och brister och mycket mera. För konstruktiva och genomtänkta synpunkter på mina inlägg mejla fotboll@skaskriva.com

PL-omg. 23. Luppen på: Striden om CL-platser

Premier LeaguePosted by Leffan Mon, January 30, 2017 11:21:32

Efter en helg fylld av FA-cupfotboll är det dags för Premier League att rulla i gång i veckan igen. Sju matcher i morgon, tisdag, och tre på onsdag står på schemat. Eftersom Chelsea med största sannolikhet vinner ligan så sätts fokus här på kampen om övriga Champions League-positioner. Fem lag slåss om tre platser och resultaten i lagens totalt åtta kommande inbördes möten i vår väger tungt i den uppgörelsen.

Chelsea toppar PL-tabellen efter 22 av 38 omgångar med imponerande 55 poäng, åtta före Arsenal. Blues har varit en vinnarmaskin denna säsong och i princip inget talar för att den ska börja hacka utan det mest troliga är att laget leker hem ligatiteln, precis som för två säsonger sedan.

Närmast på programmet har Chelsea två topplag, Liverpool borta och Arsenal hemma, två matcher som möjligen kan störa guldplanerna. Men då krävs att både Liverpool och Arsenal vinner och det verkar inte särskilt plausibelt. Liverpool är inne i en djup svacka och utan både självförtroende, geist, idéer och fart. Arsenal är det bättre ställt med men laget har på senare år haft det extremt svårt på bortaplan mot Chelsea, det har blivit fyra raka nederlag med målskillnaden 1-12.

Så de som tror att Liverpool och Arsenal ska slå Chelsea och jämna ut tabelltoppen får nog dämpa sina förhoppningar. Antagligen så har Chelsea även efter dessa två matcher en rejäl ligaledning och sedan väntar sex matcher mot lag som i dagsläget ligger nia, tia samt på 13:e, 14:e, 17:e och 18:e plats i tabellen. Och hittills har Chelsea utan prut ordnat trepoängare mot lag som befinner sig i dessa delar av tabellen. Lär så göra igen och på kuppen helt avgöra ligan.

Därför får nog lagen som är placerade på plats två till sex koncentrera sig på att norpa någon av platserna två till fyra för att kvalificera sig till Champions League nästa spelår. Just nu ser det ut så här bakom Chelsea:

2. Arsenal, 47 poäng.

3. Tottenham, 46 poäng.

4. Liverpool, 45 poäng.

5. Manchester City, 43 poäng.

6. Manchester United, 41 poäng.

Som synes skiljer inte så mycket mellan tvåan och sexan så på de avslutande 16 matcherna kan mycket hända. Speciellt som dessa fem lag inte är samma poängmaskin som Chelsea utan tappar poäng lite här och där.

Lagens inbördes möten kan bli nycklar i sluttabellens utseende. Under säsongens sista månader ska lagen avverka åtta matcher mot varandra enligt följande:

11 februari: Liverpool-Tottenham.

26 februari: Manchester City-Manchester United (flyttas dock eftersom Man U den dagen spelar Ligacupfinal).

4 mars: Liverpool-Arsenal.

19 mars: Manchester City-Liverpool.

1 april: Arsenal-Manchester City.

29 april: Tottenham-Arsenal.

6 maj: Arsenal-Manchester United.

13 maj: Tottenham-Manchester United.

Fyra av de fem lagen har tre inbördes möten att spela, bara Arsenal har fyra. Det kan vara en besvärande omständighet för Gunners och det finns olika problem och fördelar för lagen vad gäller spelschemat.

Liverpool spelar exempelvis alla sina tre matcher ganska snart och den senaste 19 mars. Om laget plockar lite, eller inga, poäng i de tre duellerna så lär ett redan sargat självförtroende knäckas än mer och CL-platsen ryka all världens väg. Om Reds däremot tar 7-9 poäng i de kamperna så blir effekten den motsatta på psyket plus att laget då i de sista nio ligaomgångarna möter lag utanför topp sex varav fem av dem i dagsläget är på nedre tabellhalvan. Insatserna mot toppkonkurrenterna är det som mer än för de andra topplagen antingen saboterar eller bäddar för Liverpool.

En förmån för Liverpool är att laget nu kan koncentrera sig på ligaspelet eftersom man är utslaget ur de båda inhemska cuperna och inte spelar i Europa. De fyra andra konkurrenterna är däremot alla vidare i FA-cupen och även med i Europaspelet. Man Utd har dessutom en final i Ligacupen att avverka.

Tottenham har en ganska bra situation spelprogramsmässigt sett, motsatt den Liverpool har. Spurs möter Liverpool 11 februari men det är den enda matchen av de tolv som väntar härnäst där ett topp sex-lag står för motståndet. I övriga kamper är det dessutom hela nio möten med lag som just nu befinner sig på nedre halvan. Om Tottenham kan vara lika stabilt som fram till nu, bara två förluster på 22 matcher, i de kommande dussinet matcher så lär CL-positionen vara i det närmaste spikad innan mötena på sluttampen med Arsenal, Man U och derbyt mot West Ham.

Manchester United får det däremot svårt att klättra upp på CL-plats. Dels har laget minst antal poäng av de fem konkurrenterna och dels så är lagets tre möten med topplagen alla på bortaplan. På plussidan finns bra form och ett spelprogram som är ganska lindrigt de kommande veckorna. I blott en av de tio matcher som väntar är det möte med toppkonkurrent, i övrigt dueller med lag längre ned i tabellen varav sju av de nio matcherna är mot motstånd från nedre halvan. Kanske, kanske kan Man Utd ta sig upp på fjärde plats, men då krävs bättre takter än hittills. Laget har spelat oavgjort åtta gånger, kryssandet måste upphöra för att det ska finnas chans till CL-plats.

Arsenal har kvalificerat sig för CL 19 säsonger i rad och det lär även bli en 20:e gång. Ett klurigt hinder är förstås att ta tillräckligt med poäng i de fyra duellerna med toppkonkurrenterna. Gunners har dessa matcher utspridda i mars, april och maj, två hemma och två borta, så det finns ingen period där det bara väntar ”lätta” matcher. I februari-mars stundar dessutom tuffa CL-duster mot Bayern München. Laget måste hela tiden vara på hugget, något Arsenal många gånger har för svårt för i slutet på säsongen då en formdipp ofta förstört en titelkamp. Nu är ju chansen till titelstrid minimal så kanske kan Arsenal denna vår spela mer avslappnat, få till en bra avslutning och ordna CL-plats. Det mesta talar nog för det.

Manchester City har hittills förlorat fem matcher och det är mest av topplagen. Det kan inte bli så många nederlag till om CL-plats ska säkras. Kanske max ett. För åtminstone två-tre av konkurrenterna, kanske alla, lär ånga på och plocka poäng och då duger det inte med onödiga bakslag titt som tätt, då är man snart på efterkälken. Framför allt måste de kommande fem matcherna mot lag på plats nio och ännu längre ner i tabellen sluta med vinst för sedan väntar Liverpool, Arsenal, ligaledaren Chelsea och där i faggorna kanske också den uppskjutna matchen mot Manchester United. City måste helt enkelt både ordna många poäng och bygga självförtroende inför de tuffa matcherna i månadsskiftet mars-april för att CL-chansen ska finnas kvar.

Det dröjer ett par omgångar innan de fem toppkonkurrenterna åter börjar ta sig an varandra och under tiden får vi nöja oss med att se hur Liverpool, i morgon tisdag, och Arsenal den 4 februari hanterar blivande ligavinnaren Chelsea.

Tipset blir med andra ord att Chelsea vinner ligan och att Arsenal, Tottenham och Manchester City tar de tre övriga Champions League-platserna. Liverpool och Manchester United får nöja sig med Europa League nästa säsong.

Matcherna i omgång 23:

Tisdag

Arsenal-Watford

Bournemouth-Crystal Palace

Burnley-Leicester

Middlesbrough-West Bromwich

Sunderland-Tottenham

Swansea-Southampton

Liverpool-Chelsea

Onsdag

West Ham-Manchester City

Manchester United-Hull

Stoke-Everton  • Comments(0)//leffansfotbollsblogg.skaskriva.com/#post1169