Leffans fotbollsblogg

Leffans fotbollsblogg

Om bloggen

Premier League i synnerhet och brittisk fotboll i allmänhet. Dessutom regler, taktik, listor, spelares kunnande och brister och mycket mera. För konstruktiva och genomtänkta synpunkter på mina inlägg mejla fotboll@skaskriva.com

Nytt pengarekord trots lugnt fönster?

Silly SeasonPosted by Leffan Tue, January 31, 2017 15:08:40

Det känns som om transferfönstret under januari varit det lugnaste på länge och knappast kan kallas Silly Season. Men det kan ändå mycket väl bli rekord i hur mycket pengar Premier League-klubbarna lägger på nya spelare. Och detta trots att de sex första klubbarna i tabellen varit extremt återhållsamma i sitt värvande. Om några timmar stänger fönstret och då vet vi om någon storspelare hamnat i en PL-klubb. För under de första 30 dagarna var det ingen större stjärna som ritade på för ett PL-lag.

Rekordet för pengautlägg av PL-klubbar under januari härrör från 2011 då det handlades för 225 miljoner pund. Hittills har det denna månad köpts spelare för i runda slängar 170 miljoner pund. Men som vanligt lär Deadline Day, sista dagen på transferfönstret, bli den som innehåller mest affärer. Inte omöjligt att klubbarna då handlar spelare för 60 miljoner pund vilket gör att det gamla pengarekordet slås.

Det underliga är att den redan höga köpesumman noteras trots att topp sex-lagen i tabellen bara köpt en enda spelare och det för kaffepengar. Arsenal la ut blott 40 000 pund på Cohen Bramall, lovande ytterback från Hednesford. Varken Chelsea, Tottenham, Liverpool, Manchester City eller Manchester United har knutit till sig någon ny spelare under årets första transferfönster. Ny i Man City är visserligen forwarden Gabriel Jesus men han skrev på i somras och ansluter nu i januari. Det verkar föga troligt att dessa sex klubbar gör affärer nu under sista dagen.

Det är också en trend att just den här sextetten handlar allt mindre under januarifönstret. Kolla här bara:

Under januari 2016 köpte dessa sex lag fyra spelare och lånade in två. Totalt la klubbarna 14 miljoner pund på nyförvärven.

Under januari 2015 köpte klubbarna sju spelare och lånade in en. Total köpesumma den gången var 74 miljoner pund.

Under januari 2014 köptes fem spelare och en kom på lån. Totalt pungade de sex klubbarna ut med 81 miljoner pund.

I januari detta år har som sagt inga värvningar som höjt på ögonbrynen ägt rum. Dyrast hittills är Evertons köp av Morgan Schneiderlin från Manchester United. Mittfältaren kostade 24 miljoner pund. Ytterligare sju spelare kostade sina ny klubbar tio miljoner pund eller mer. Det handlar om denna septett:

Till Crystal Palace: Jeffrey Schlupp, ytterback/yttermittfältare från Leicester, 12 miljoner pund.

Till Crystal Palace: Patrick van Anholt, vänsterback från Sunderland, 14 miljoner pund.

Till Everton: Ademola Lookman, forward från Charlton, 11 miljoner pund.

Till Leicester: Wilfred Ndidi, mittfältare från Genk, 15 miljoner pund.

Till Stoke: Saido Berahino, forward från West Bromwich, 12 miljoner pund.

Till West Bromwich: Jake Livermore, mittfältare från Hull, 10 miljoner pund.

Till West Ham: Robert Snodgrass, mittfältare från Hull, 10 miljoner pund.

Inga jätteaffärer som synes utan det är i stället ett par försäljningar som genererat mest pengar. Oscar, mittfältare i Chelsea, kostade 52 miljoner pund när han lämnade för kinesiska klubben Shanghai SIPG och mittfältaren Dimitri Payet stack från West Ham till Olympique Marseille som fick slanta upp 25 miljoner pund för hans namnteckning.

Ska rekordet från 2011 slås så krävs en del större affärer, eller väldigt många mindre, nu på sista dagen. Här är några övergångar som det ryktats om:

Moussa Dembele, forward i Celtic till Chelsea för 30 miljoner pund.

Asmir Begovic, målvakt i Chelsea till Bournemouth för 12 miljoner pund.

Callum Wilson, forward i Bournemouth till West Bromwich för mer än 20 miljoner pund.

Robbie Brady, vänsterback/vänstermittfältare i Norwich till Burnley för 13 miljoner pund.

Luka Milivojevic, mittfältare i Olympiakos till Crystal Palace för 12 miljoner pund.

Max Gradel, ytter i Bournemouth till Hull för 7 miljoner pund.

Gaston Ramirez, ytter i Middlesbrough till Leicester för 12 miljoner pund.

Manolo Gabbiadini, forward i Napoli till Southampton för 14 miljoner pund.

Leonardo Ulloa, forward i Leicester till Sunderland för 5 miljoner pund.

Scott Hogan, forward i Brentford till West Ham för 15 miljoner pund.  • Comments(0)//leffansfotbollsblogg.skaskriva.com/#post1170