Leffans fotbollsblogg

Leffans fotbollsblogg

Om bloggen

Premier League i synnerhet och brittisk fotboll i allmänhet. Dessutom regler, taktik, listor, spelares kunnande och brister och mycket mera. För konstruktiva och genomtänkta synpunkter på mina inlägg mejla fotboll@skaskriva.com

PL-omg. 24. Luppen på: Gåtorna Leicester och Manchester United

Premier LeaguePosted by Leffan Sat, February 04, 2017 13:12:12

Två lag vars prestationer är gåtfulla möts i denna Premier League-omgång. Leicesters gåtfullhet sträcker sig över tre säsonger medan Manchester United är inne på fjärde säsongen med förbryllande insatser. I morgon, söndag, möts lagen i Leicester och får då chansen att börja reda ut sina mystiska förehavanden.

Om ett par timmar kan Chelsea ha tagit ytterligare ett stort steg mot ligatiteln. Laget tar emot tabelltrean Arsenal hemma och vinner Chelsea så är Gunners tolv poäng efter och garanterat ute ur guldstriden. Det mesta talar för en hemmaseger men de flesta, förutom Chelseaanhängarna, hoppas på en bortavinst så att spänningen i ligatoppen stannar kvar åtminstone ett par omgångar till.

Leicester och Manchester United har annat att tänka på, nämligen nytt kontrakt respektive Champions League-plats. Lagens framträdanden de senaste åren har dock varit minst sagt kuriösa. Vi kollar in Leicester först.

Säsongen 2013/14 vann Leicester The Championship och gick upp i Premier League och är nu inne i sin tredje raka säsong på högsta nivån. Här har det verkligen varit en berg- och dalbana utan dess like. Säsongen 2014/15 började hyggligt, bland annat besegrades Man Utd med 5-3 i en galen match (vi får väl hoppas på samma underhållning i morgon) i femte omgången och då parkerade Leicester på sjunde plats. Men sedan gick allt på tok. Följande 13 matcher innehöll elva förluster och mellan 27 september och 21 mars vann laget blott två av 24 matcher. Leicester var då fast på 20:e plats som jumbo och inget tydde på annat än nedflyttning. Då kom en märklig scenförändring. Foxes vann sju av de nio sista matcherna och klättrade till en respektabel 14:e plats i sluttabellen. Under de första 29 matcherna blev det således fyra vinster och sedan sju segrar under nio sista omgångarna. Mycket mysko.

Säsongen därpå var tipset ny nedflyttningsstrid men Leicester fortsatte bara på den virvlande storm av snabb fotboll och goda resultat som man haft några månader tidigare. När alla 38 ligamatcher var avverkade 2015/16 hade Leicester blott förlorat tre och tagit hem Premier League med tio poäng före tvåan. En prestation som fortfarande ter sig obegriplig. Alla ligavinnare under PL-eran hade säsongen innan varit som sämst trea. Nu hoppade Leicester från 14:e pinnen till översta.

Det mystiska har fortsatt denna säsong men tråkigt nog för Leicester så är det nu en bisarr färd nedåt i tabellen som gäller. Laget har förlorat tolv av 24 matcher, är på 16:e plats blott två pinnar ovanför nedflyttningszonen. Ingen hade väl trott att Leicester skulle vinna ligan denna säsong men nog borde den grund laget lade i fjol ha räckt till en placering bland de åtta bästa detta spelår. Men gåtan Leicester fortsätter att gäcka experterna. Fast inte ska det väl bli nedflyttning säsongen efter ligaguldet? Det vore en extremt konstig händelsekedja. Lika svårförklarat som hur Foxes kunde bli mästare.

Kan svaret på jojo-åkandet i tabellen vara så enkelt som en viss spelares närvaro och bortovaro? När Leicester kom på 14:e plats hade mittfältsdynamon N´Golo Kanté inte ännu kommit till klubben. När man vann ligan var han Leicesters motor. Detta spelår är fransmannen inte kvar och då är det bottenstrid igen. Mer bevis finns i Chelseas insatser de två senaste säsongerna. I fjol fanns Kanté inte klubbens rullor, då blev det en tiondeplats. Denna säsong värvades han från Leicester och Chelsea seglar iväg mot guldet.

Något guld blir det således inte för Manchester United denna säsong heller. Och det är inte så konstigt eftersom konkurrensen är stenhård i PL. Men att det blir fjärde året i rad utan titelvinst är desto mer besynnerligt. Inte minst med tanke på hur det sett ut de föregående 25 åren och hur mycket pengar som United lagt på spelare de senaste åren. Det borde ha blivit någon titel något av åren. Men icke. Efter att Alex Ferguson slutade som manager med att vinna ligan 2012/13 så har det gått tonvis med grus i Unitedmaskinen.

Första året efter Ferguson kom United på sjunde plats i ligan, sämsta placeringen sedan säsongen 1989/90 då laget landade på 13:e plats. I fjol var laget femma och året innan fyra, inte heller det placeringar som Man Utd varit van vid på mycket länge. Denna säsong har Red Devils legat på sjätte plats stora delar av tiden och det verkar som det kan bli slutpositionen.

Alla dessa insatser där laget inte slagits om titeln är så oerhört långt i från de prestationer som ägde rum under decennierna dessförinnan. Kolla här bara:

Från säsongen 1991/92 till 2012/13, alltså 22 säsonger, vann United ligan 13 gånger, var tvåa sex gånger och trea tre gånger. Under 22 år var laget alltså alltid etta, tvåa eller trea i sluttabellen. De senaste fyra åren har trenden varit den motsatta, inga placeringar bland de tre bästa och ingen inblandning i guldstriden. United har i stället radat upp en sjundeplats, en fjärde, en femte och är nu på väg mot en sjätteplats.

Ett förbryllande scenario som inte bara kan bero på att legendaren Alex Ferguson lämnat rodret. Okej, visst blev det lite skakigare i Man Utd när han försvann men inte ska väl framträdandena bli så mycket sämre bara för att en person försvinner. Ungefär samma spelare var ju kvar.

Placeringarna blir ännu mer obegripliga med tanke på de värvningar klubben gjort. I somras kom exempelvis stjärnor som Henrich Mchitarjan, Eric Bailly, Zlatan Ibrahimovic och Paul Pogba. Den sistnämnde för 89 miljoner pund som därmed gjorde honom till världens dyraste spelare någonsin. Men trots dessa förvärv, bred trupp, kanske den på papperet bästa i PL, ny manager i vinnarskallen José Mourinho så harvar laget på sjätte plats. Mycket lustigt. Lägg till de spelare som kom på sommaren 2015; Memphis Depay, Matteo Darmian, Morgan Schneiderlin, Bastian Schweinsteiger och Anthony Martial för totalt 114 miljoner pund så blir oförmågan att ta sig högt upp i tabellen än mer oförståelig.

Denna säsong spelar United ofta bra fotboll men sanslöst ineffektiv. Laget skapar mycket chanser men har bara gjort 33 mål, att jämföra med exempelvis Liverpool på 52 och Arsenal på 51. Även de tre andra topplagen är klart bättre än United på att sätta nätet i dallring. Att få fart på målskyttet är det första Man Utd måste göra för att kunna slåss högre upp i tabellen igen.

Och nu ska gåtorna Leicester och Manchester United mötas. Få se om något av lagen kan hitta sitt bästa jag igen och radera bort gåtfullheten. Det ser inte så lovande ut. På sistone har poänghåvningen nämligen varit skral, Leicester har tre raka nederlag medan United kryssat i tre raka matcher.

Kan gå hur som helst men 5-3 som i september 2014 blir det inte. 1-1 kanske?

Matcherna i omgång 24:

Lördag

Chelsea-Arsenal

Crystal Palace-Sunderland

Everton-Bournemouth

Hull-Liverpool

Southampton-West Ham

Watford-Burnley

West Bromwich-Stoke

Tottenham-Middlesbrough

Söndag

Manchester City-Swansea

Leicester-Manchester United  • Comments(0)//leffansfotbollsblogg.skaskriva.com/#post1171