Leffans fotbollsblogg

Leffans fotbollsblogg

Om bloggen

Premier League i synnerhet och brittisk fotboll i allmänhet. Dessutom regler, taktik, listor, spelares kunnande och brister och mycket mera. För konstruktiva och genomtänkta synpunkter på mina inlägg mejla fotboll@skaskriva.com

PL-omg. 25. Luppen på: Spänningshoppet står till Burnley och Tottenham

Inför PL-matcherna 13/14Posted by Leffan Fri, February 10, 2017 15:02:07

Egentligen talar allt för att Chelsea vinner Premier League denna säsong. Lagets form, kunnande, flyt, självförtroende efter massor av vinster, konkurrenternas tendens att lägga krokben på sig själva och varandra, ja, allt. Men man vill ju ändå inte tro att ligan är avgjord utan ha kvar ett litet uns av hopp att det kan bli en strid in på målsnöret. Men ska det ske så måste Tottenham bortaslå Liverpool denna helg samtidigt som Chelsea förlorar borta mot Burnley. Om inte så är guldkampen över för gott.

Vid jultid 2016 hade flera lag häng på Chelsea men nu knappt två månader senare har Londongänget ryckt rejält och närmaste lag, Tottenham, är nio poäng bakom med 14 matcher kvar. Även om det teoretiskt sett går att hämta in nio pinnar så är det betydligt svårare att göra det i praktiken, speciellt mot ett lag som bara mal på som en ångvält och inte verkar drabbas av varken nervdaller eller formsvackor. Och händer inget snart så är det för sent att börja hala in Chelsea. Det måste helt enkelt hända något denna helg.

Vad behöver då hända? Jo, poängförsprånget mellan serieledaren och jagande lag måste minskas. Om det inte sker i denna omgång så lär det knappast inträffa sedan heller. För efter Burnley-kampen möter Chelsea fem lag som just nu innehar positionerna 9, 10, 11, 17 och 19 i tabellen. Fem vinster där och marginalen till jagande lag lär vara minst lika stor som nu och då med blott åtta omgångar kvar. I det läget släpper Chelsea aldrig greppet om tätpositionen.

Att man ska slå dessa fem lag är mer än troligt. Hittills har Chelsea i möten med lag som ligger under plats 6 vunnit 15 gånger, kryssat i en match och inte noterat en enda förlust. Blues vet uppenbarligen hur man gör när sämre lag ska besegras. Ingen feg defensiv taktik där alla spelare bildar mur på egen planhalva hjälper mot Chelseas offensiv. På något sätt hittar Londongänget en väg igenom för vinnande nätkänning samtidigt som lagets försvarsspel ser till att kväsa motståndarens kontringar och fasta situationer. Chelsea har hållit nollan 13 gånger och vunnit med uddamålet sju gånger. Ett bevis på lagets förmåga att gnaga fram segrar.

Men nu krävs således att ett lag under topp 6 sätter stopp för Chelsea, nämligen nykomlingen och 12:e-placerade Burnley. Men de får väl lika svårt som alla andra lag längre ner i tabellen att slå ligaettan? Nja, det finns en sak som talar lite för Burnley och det är lagets fantastiska hemmastatistik, inte minst imponerande eftersom laget är nytt på den här nivån.

Burnley har vunnit 9 av 13 hemmamatcher och det är bara Chelsea med 11 och Tottenham med 10 som har lyckats vinna så ofta på eget gräs. Hemma är Burnley tryggt och starkt, till skillnad mot borta där laget tagit en pinne på 11 matcher. Men som sagt, på Turf Moor går ingen säker. Okej, Manchester City och Arsenal har vunnit där men bara med uddamålet. Medan lag som Liverpool, Everton, Southampton, Leicester och Watford har vänt hemåt utan poäng efter duell med The Clarets. Dessutom har hemmaformen varit extra bra på sistone, det har blivit fem raka trepoängare. Om Burnley kan nå sin bästa nivå en gång till så är det inte helt omöjligt att Chelsea kan luggas på poäng, kanske till och med få stryk.

Om Chelsea åker på däng så krävs även att Tottenham ordnar sin del för att åtminstone ge sken av det fortfarande pågår en kamp om ligatiteln. Spurs uppgift är inte den lättaste, Liverpool borta. Visst, Liverpool är i dåligt slag och utan självförtroende efter en räcka svaga matcher men samtidigt är laget som ett sårat lejon, hungrigt på att bättra sig och ta revansch. Dessutom har Tottenham ofta svårt på Anfield, de fem senaste ligamatcherna har slutat med tre hemmasegrar och två kryss. Tottenhams seger 2011 är lagets enda i de 22 senaste ligadrabbningarna i Liverpool.

Nu måste Londonlaget sätta all statistik och tradition ur spel för att rädda spänningen i ligatoppen. Tottenham gynnas av dagsformen som i motsats till Liverpool är utmärkt. Spurs har nio raka matcher utan förlust varav sju är vinster. Laget är över huvud taget svårslaget, bara två nederlag så här långt (bäst i ligan) och de kom borta mot Chelsea och Manchester United.

Ny tuff bortamatch nu men chanserna till triumf måste anses om goda. Om Tottenham lyckas vinna och Chelsea tappar poäng så minskar såklart avståndet och sedan har Spurs, precis som Chelsea, ett program framöver som bör generera många vinster och en bra hög med poäng. Efter Liverpool-bataljen har Tottenham nämligen nio matcher på raken mot lag som är utanför topp 6.

Så om Tottenham efter helgens matcher lyckats lägga sig sex eller sju poäng bakom Chelsea och tar mycket poäng i efterföljande matcher så kanske serieledaren kan börja känna lite nervositet inför slutspurten. Från 5 april och framåt har Chelsea en del kluriga uppgifter, Manchester City och Southampton hemma och bortamöten med Manchester United och Everton. Har Tottenham då hyfsad kontakt så är det inte helt otänkbart med fajt in i det sista om ligatiteln.

Men kan inte Tottenham ordna titelkamp så lär inte de andra lagen bakom heller göra det. Manchester City har lite för många svåra duster inom den närmaste tiden för att kunna hänga på Chelsea och Arsenal som är tolv poäng bakom nu kan knappast täppa igen det gapet på blott 14 matcher.

Så det är nu det gäller, Tottenham och Burnley måste prestera på topp i helgens matcher annars behöver vi fortsättningsvis inte diskutera var ligatiteln ska hamna denna säsong.

Matcherna i omgång 25:

Lördag

Arsenal-Hull

Manchester United-Watford

Middlesbrough-Everton

Stoke-Crystal Palace

Sunderland-Southampton

West Ham-West Bromwich

Liverpool-Tottenham

Söndag

Burnley-Chelsea

Swansea-Leicester

Måndag

Bournemouth-Manchester City  • Comments(0)//leffansfotbollsblogg.skaskriva.com/#post1172