Leffans fotbollsblogg

Leffans fotbollsblogg

Om bloggen

Premier League i synnerhet och brittisk fotboll i allmänhet. Dessutom regler, taktik, listor, spelares kunnande och brister och mycket mera. För konstruktiva och genomtänkta synpunkter på mina inlägg mejla fotboll@skaskriva.com

Allt ljus på Sutton och Lincoln

FA-cupenPosted by Leffan Fri, February 17, 2017 15:24:13

I helgen är det inte storfräsare som Chelsea, Tottenham och Manchester City som drar till sig det största intresset i den engelska fotbollen. Nej, in i strålkastarljuset tar sig Sutton United och Lincoln City från femtedivisionen och båda slår rekord och kan slå ännu fler när de utmanar Premier League-lagen Arsenal respektive Burnley i FA-cupens femte omgång.

FA-cupen är känd för sina skrällar då lag från lägre divisioner slår ut lag som befinner sig högre upp i seriesystemet. Denna säsong bjuder på en hel del extra vad gäller knallar. Sutton och Lincoln är främsta företrädare.

Till att börja med så delar de ett modernt rekord. Sedan 1945 har det aldrig hänt att två lag från serier under fjärdenivån samtidigt varit i rond 5, alltså då 16 lag återstår i turneringen. Totalt sett har det sedan 1945 blott varit nio lag från femtenivån eller lägre som nått omgång 5 av FA-cupen.

Om Lincoln och Sutton, som spelar i det som kallas National League, dessutom lyckas avancera till rond 6 (kvartsfinal) så är det första gången som något lag från en sådan låg nivå är med bland de åtta sista i FA-cupen. Det hävdar i alla fall en källa jag hittat på nätet.

Hur det än går i helgen så har Sutton och Lincoln redan haft en skrällfylld och imponerande cupresa.

Sutton, i dag på 16:e plats i National League, började sitt cupäventyr i en kvalomgång i oktober med att slå ut seriekollegan Forest Green. Sedan eliminerades Dartford från sjättedivisionen i rond 1, Cheltenham från League Two (fjärdedivisionen) i rond 2, därefter Wimbledon från League One innan Leeds från The Championship (andradivisionen) fick ge sig i rond 4. Sutton vann med matchens enda mål ditprickad på straff av Roarie Deacon. Det var dock ingen turseger, Sutton skapade fler målchanser än Leeds i matchen.

Nu väntar ännu tuffare motstånd i form av Premier League-fyran Arsenal. Chanserna får väl anses som små för Sutton att slå ut Londonklubben men hemmaplan och Arsenals säkert bistra humör efter brakförlusten mot Bayern München i Champions League kanske kan bädda för skräll. I så fall en av de största någonsin i FA-cupens historia.

Lincoln har också chansen att göra något historiskt mot Burnley, tolva i Premier League. Lincoln toppar tabellen i femtedivisionen och är i bra form, men om det räcker är väl ändå tveksamt. Det är också bortaplan för Lincoln, det ökar svårighetsgraden i uppdraget.

Lincoln kan dock glädjas åt fina prestationer i tidigare omgångar. Först skickade man ut Guiseley från den egna serien i en kvalificeringsrond. I rond 1 besegrades Altrincham från sjättedivisionen, därefter var det Oldham från League One som fick stryk och i rond 3 plockades Ipswich från The Championship ner. I rond 4 var det åter ett Championship-lag som fick känna på Lincolns cupstyrka. Nuvarande serietvåan Brighton besegrades med 3-1 sedan Lincoln vänt 0-1 i halvtid till en överraskande tvåmålstriumf.

Vore fantastiskt om både Sutton och Lincoln kunde fortsätta att skrälla men alla vackra sagor tar förr eller senare slut. Troligen dags nu för bägge National League-klubbarna.

Även vid sidan om Lincolns och Suttons bravader har FA-cupen varit ganska rik på överraskningar i år. Det avspeglas exempelvis i vilka lag som är kvar i rond 5. Av 16 lag så är det blott åtta som kommer från Premier League, vilket innebär att tolv PL-lag redan har eliminerats. Fyra av de återstående lagen härrör från The Championship, två från League One plus då de båda klubbarna från femtenivån.

Lustigt nog så har alla åtta PL-lagen lottats mot klubbar från lägre divisioner, således inte ett enda möte mellan lag från högsta serien. Det betyder att kvartsfinalerna kan bestå av enbart PL-lag eller vara helt utan PL-klubbar. De troliga är väl ändå en majoritet av PL-lag med en eller annan klubb från tvåan eller trean som lyckats överraska. Störst chans att gå vidare av icke PL-lag har väl Millwall från League One som tar emot PL-laget Leicester som är i fritt fall.

Att det bara återstår åtta PL-lag i rond 5 är ovanligt, åtminstone på senare år. Exempelvis så har det de sex senaste säsongerna bara hänt en gång, det var 2012/13 då blott sju PL-lag tog sig till rond 5. I övrigt har det varit nio en gång, tio tre gånger och elva en gång, det var i fjol.

Matcherna i rond 5 (lagens nivå i seriesystemet inom parentes):

Lördag

Burnley (1)-Lincoln (5)

Huddersfield (2)-Manchester City (1)

Middlesbrough (1)-Oxford (3)

Millwall (3)-Leicester (1)

Wolverhampton (2)-Chelsea (1)

Söndag

Fulham (2)-Tottenham (1)

Blackburn (2)-Manchester United (1)

Måndag

Sutton (5)-Arsenal (1)  • Comments(0)//leffansfotbollsblogg.skaskriva.com/#post1173