Leffans fotbollsblogg

Leffans fotbollsblogg

Om bloggen

Premier League i synnerhet och brittisk fotboll i allmänhet. Dessutom regler, taktik, listor, spelares kunnande och brister och mycket mera. För konstruktiva och genomtänkta synpunkter på mina inlägg mejla fotboll@skaskriva.com

PL-efterskott, omg 25. 25-matchersstatistik gynnar Chelsea

Premier LeaguePosted by Leffan Thu, February 23, 2017 18:08:32

Resultatet efter tio matcher sägs vara en indikator på hur en fotbollstabell kommer att se ut till slut och det lag som leder Premier League vid jul brukar ofta vinna ligan men hur troligt är det att ett lag som leder serien efter 25 matcher, det som spelats i PL nu, blir mästare? Jo, mycket sannolikt. Så egentligen är det bara att gratulera nuvarande ligaledaren Chelsea till guldet.

I Premier League har just nu 25 av totalt 38 omgångar genomförts. Chelsea leder, åtta poäng före Manchester City. Londonlagets prestationer så här långt pekar mot att laget lyfter PL-bucklan i maj.

Men även 25-matchersstatistik från de 24 PL-säsonger som spelats tyder också på det. Det lag som haft täten efter 25 matcher har vunnit PL 18 gånger av de 24 säsonger som spelats.

Manchester United har tre gånger lyckats ta sig förbi det lag som ledde serien efter 25 omgångar och blivit mästare. Arsenal har gjort det två gånger och Manchester City en.

Vilket då antyder att Chelsea inte ska känna sig säkert denna säsong. Det händer ju uppenbarligen ibland att laget som leder efter 25 matcher inte vinner ligan. En närmare titt på statistiken lugnar Chelseasfären. För i fem av dessa sex gånger så låg den blivande vinnaren bara en, två eller tre poäng bakom laget som toppade med 13 matcher kvar. En enda gång har ett lag som legat långt efter 25 matcher mäktat med att hämta in ett stort försprång. Det var säsongen 1995/96 då Newcastle var tolv poäng före Manchester United med 13 matcher kvar men där Man Utd till slut ändå vann ligan med fyra poäng till godo på ett Newcastle som föll ihop på slutet.

Så för att Chelsea ska missa guldet krävs en total kollaps av laget och även vad gäller sannolikhet och statistisk historia. Till att börja med så har Chelsea självt fyra gånger av fem vunnit PL de gånger laget varit i ledning efter 25 matcher. Det har inträffat 2014/15, 2009/10, 2005/06 och 2004/05. En liten varningsklocka ringer eftersom laget 2013/14 ledde ligan efter 25 omgångar men fick se sig förbisprunget av Manchester City som blev mästare. Men det lugnande beskedet för dagens Chelsea är att Man City då bara var två pinnar bakom Chelsea vid 25-matchersstrecket, till skillnad mot dagens åtta poäng.

En annan statistik som ger Chelsea arbetsro är att varje gång ett lag lett med minst fyra poäng efter 25 matcher så har det också blivit slutseger. Förutom då nämnda säsong då Newcastle blev passerat av Man Utd. Det var dock mest en osannolik spurt av Man Utd som vände på steken, laget vann 13 av de 15 sista matcherna och kryssade i en. För att passera Chelsea denna gång krävs något liknande av en jagande konkurrent. Dessutom måste då Chelsea tappa sin fina form och prestera mycket sämre än hittills och inget tyder på att det ska ske.

Det finns dock ytterligare ett lite statistiskt orosmoln. Säsongen 2005/06 ledde Chelsea med 15 poäng med 13 matcher kvar men vann bara till slut med åtta poäng till godo på tvåan. Jagande lag knaprade alltså in sju pinnar på 13 matcher, kan Man City göra något likadant nu så blir det en strid ända in på mållinjen. Men som sagt, inte mycket, ja egentligen inget, talar för något annat än att Chelsea bärgar ligatiteln - och det med marginal.  • Comments(0)//leffansfotbollsblogg.skaskriva.com/#post1174