Leffans fotbollsblogg

Leffans fotbollsblogg

Om bloggen

Premier League i synnerhet och brittisk fotboll i allmänhet. Dessutom regler, taktik, listor, spelares kunnande och brister och mycket mera. För konstruktiva och genomtänkta synpunkter på mina inlägg mejla fotboll@skaskriva.com

Kan Helgonen besegra Djävlarna?

CupspelPosted by Leffan Fri, February 24, 2017 11:57:51

På söndag spelas den 57:e Ligacupfinalen och antingen Manchester United eller Southampton lyfter pokalen. Det är Red Devils mot Saints, Röda Djävlarna mot Helgonen. Man Utd har vunnit Ligacupen fyra gånger tidigare medan Saints står på noll segrar. Southamptons enda pokalvinst av dignitet kom 1976 då laget vann FA-cupen efter finalseger mot just Manchester United. Så nu, 41 år senare, är United ute efter revansch.

Okej, dagens Manchester United bryr sig nog inte så mycket om resultatet i finalen 1976. Målet är att lägga ytterligare en vinst i liga eller cup till samlingarna. Om Red Devils vinner så har laget plockat 41 pokaler, fördelat på 20 ligatitlar, tolv vinster i FA-cupen, fem i Ligacupen (fyra just nu), tre i Europacupen/Champions League och en i Cupvinnarcupen. Siffran 41 skulle i så fall tangera värsta rivalen Liverpools antal vinster i liga- och cupspel.

Southampton tänker säkert inte heller på att laget slog Man Utd i finalen 1976 och därmed skulle ha ett mentalt övertag. För just den matchen är enda gången lagen mötts i en final. I stället är det chansen att få lyfta en buckla efter 41 års väntan som sporrar mycket mer.

Historiska siffror visar att United har oerhört mycket mer rutin från finaler och även större förmåga att ta hem turneringar än Southampton. Man Utd har plockat 20 pokaler i cupturneringar medan Saints bara lyckats ta hem en enda. Även vad gäller finalframträdanden är United överlägset, laget leder den statistiken med 33-5.

Man Utd har spelat 19 FA-cupfinaler, åtta i Ligacupen, fem i Europacupen/Champions League och en i Cupvinnarcupen. Southampton har varit med i fyra FA-cupfinaler och en i Ligacupen. Den sistnämnda förlorades 1979 mot Nottingham med 2-3. Där har Saints sin revansch att fordra men den känslan är såklart lika liten som United har för finalförlusten 1976.

Den gången var Man Utd storfavorit att vinna, laget kom trea i högsta serien medan Southampton var sexa i andradivisionen. Även i finalen på söndag är Red Devils segertippade. Men om Saints vinner så är överraskningen inte lika stor som 1976.

Dock är Man Utd fem placeringar högre än Southampton i Premier League-tabellen, lagen är sexa respektive elva. Formen hos United är också klart bättre. Det har bara blivit en förlust på de 24 senaste tävlingsmatcherna och i ligan är United obesegrat sedan 23 oktober, en svit på 16 matcher.

Southampton visar upp ett klent facit på sistone, laget har förlorat sex av de åtta senaste ligadusterna. Det blev dock vinst med 4-0 i senaste omgången och det ger välbehövlig tillit precis som de båda vinsterna i semifinalen i Ligacupen mot Liverpool då Saints ordnade 1-0 gånger två. Kan laget uppbåda samma energi, tro och försvarsstyrka som i de båda kamperna så är chanserna åtminstone hyggliga till vinst på Wembley.

I ligan har Helgonen och Röda Djävlarna mötts en gång denna säsong, United vann med 2-0 hemma på Old Trafford. En liten titt backspegeln visar att det annars ofta är jämna dueller mellan lagen. De sex mötena före United 2-0-vinst slutade med två segrar var för lagen och två kryss. Alla fyra vinstmatcherna var med uddamålet.

De troliga är att det åter blir en tät batalj. United lär föra spelet, medan Southampton försvarar sig lågt och satsar på kontringar. Till slut vinner nog Man Utd, Zlatan Ibrahimovic och kompani har ett starkt självförtroende just nu och en förmåga att dyrka upp de flesta försvar. Southampton kan inte stå emot i längden. Men det blir tufft in i kaklet, jag tror på 2-1 till Manchester United och därmed är det Djävlarna som slår Helgonen.  • Comments(0)//leffansfotbollsblogg.skaskriva.com/#post1175