Leffans fotbollsblogg

Leffans fotbollsblogg

Om bloggen

Premier League i synnerhet och brittisk fotboll i allmänhet. Dessutom regler, taktik, listor, spelares kunnande och brister och mycket mera. För konstruktiva och genomtänkta synpunkter på mina inlägg mejla fotboll@skaskriva.com

Ameobi bytte regnland mot island

Vem är det?Posted by Leffan Wed, March 06, 2013 20:02:30

I mitten på maj kan det vara dags för Newcastle-födde Ameobi att rikta in sig på icke-engelskt motstånd på fotbollsplanen. Nej, det handlar inte om Newcastle-spelaren Shola Ameobi som då kanske spelar final i Europa League mot något lag från kontinenten. Det här är inte heller ett inlägg om hans bror Sammy som är utlånad från Newcastle till Middlesbrough under våren.

Här är det i stället Tomi Ameobi, mellanbrodern i skaran, som ska få lite utrymme.

Tomi spelar i den isländska andradivisionen för klubben Grindavik och i maj är det seriestart med inledande matcher mot Vikingur och Haukar, alltså det icke-engelska motstånd som refererades till i textens första mening.

32-årige Shola Ameobi har spelat för Newcastle i 13 år, den enda klubb han tillhört. Hans yngsta bror, Sammy, som är 20 år, skrev på för samma klubb 2010. 24-årige mellanbrodern Tomi, som egentligen heter Oluwatomiwo Ameobi var i Newcastle ett par säsonger under sin tonårstid men har sedan ständigt flyttat runt i ett tiotal klubbar och färden har hela tiden tagit honom neråt i seriesystemet och senast även till ett litet fotbollsland, Island. Där började han i Bolungarvik 2011 och flyttade till Grindavik 2012 och under det året spelade han 17 matcher och gjorde tre mål.

Samtliga i brödratrion är anfallare men medan Shola haft en hygglig karriär i Newcastle och Sammy också verkar kunna ha klass för en bra nivå så har Tomi verkligen hamnat på fotbollens bakgård. Som underströks när en engelsk tidning nyligen skrev om bröderna, bara Shola och Sammy nämndes, inte Tomi. De tre har nigerianska rötter, Shola är född i Nigeria medan de två andra bröderna blev till i England.

Den isländska ligasäsongen drar i gång i maj medan Ligacupen redan startat. I Grindaviks första cupmatch deltog inte Tomi Ameobi. Jag har inte hittat några säkra uppgifter någonstans om han är kvar i Grindavik. Men på en isländsk sajt tror jag att det i en text från januari stod (min isländska är inte den bästa) att hans framtid i klubben var osäker i dagsläget. Så nu återstår att se om Tomi Ameobi fortsätter i Grindavik, satsar för att komma tillbaka till England eller fortsätter att halka neråt fotbollsmässigt - i så fall är väl Färöarna nästa steg.

  • Comments(0)//leffansfotbollsblogg.skaskriva.com/#post243