Leffans fotbollsblogg

Leffans fotbollsblogg

Om bloggen

Premier League i synnerhet och brittisk fotboll i allmänhet. Dessutom regler, taktik, listor, spelares kunnande och brister och mycket mera. För konstruktiva och genomtänkta synpunkter på mina inlägg mejla fotboll@skaskriva.com

Everton vill ta makten från Liverpool

Premier LeaguePosted by Leffan Sun, May 05, 2013 10:44:53

Åren 1984 till 1987 gällde Merseysidederbyt vilket lag som var bäst i England. Dagens Premier League-möte på Anfield mellan Liverpool och Everton har bara bäst i stan i potten. Everton har dock den extra motivationen att komma före Liverpool för andra säsongen i rad, vilket inte hänt sedan 1963.

Derbyt i Liverpool i eftermiddag är det 188:e i ligan mellan lagen och det 220:e med alla ligor och cuper medräknade. Liverpool har ett klart övertag, precis det laget har i både pokalvinster och i att komma före Everton i tabellen. Det Evertons spelare och fans fokuserar på är hur lagen kommit inbördes i tabellen de två senaste säsongerna. Everton var före förra spelåret och har god chans att upprepa bravaden nu i vår. Så mycket mer att skryta med har inte Everton.

Vad gäller ligaspelet genom tiderna så har Liverpool vunnit 72 matcher och Everton 57. På senare år har dominansen varit än större. Senast Everton vann borta mot Liverpool var i september 1999. Med den matchen inräknad så har lagen mötts 27 gånger i ligan fram till i dag. Liverpool har vunnit 15 av matcherna medan Everton har blott fyra vinster.

När det handlar om att vinna ligan och cuper så dominerar de röda kraftigt. Liverpool har 18 ligatitlar, Everton nio. De röda har tagit hem FA-cupen sju gånger, de blå fem. I Ligacupen har Liverpool åtta triumfer, Everton ingen. I Europa har Liverpool plockat åtta pokaler medan Everton har en enda.

Även på senare år är statistiken trist för Everton. Laget tog sin senaste pokal 1995 då FA-cupen hamnade på Goodison. Från 1995 och framåt har Liverpool tagit hem åtta pokaler, sex inhemska och två i Europa.

Mer dyster statistik för Everton: Denna säsong är den 51:a i rad som båda Liverpool-lagen återfinns i högsta divisionen. I de övriga 50, sedan 1962-63, så har Liverpool kommit före Everton 43 gånger! Senast Everton var före Liverpool två år i rad var 1961/62 och 1962/63. Men det berodde på att Liverpool 1961/62 var i en lägre division. Senast Everton var före Liverpool när lagen var samtidigt i högsta divisionen var 1935/36 och 1936/37, alltså 76 år sedan.

Så det har förstås Everton längtat efter att få göra igen. Blir det vinst i dag så är saken klar. Ett kryss lär också räcka för Everton medan en förlust ger Liverpool en bra chans att smita förbi, inte minst därför att Liverpool har lättare motstånd (på papperet i alla fall) i de två sista matcherna.

Dagens derby gäller således bara äran av att vara staden Liverpools bästa fotbollslag, Everton är sexa i tabellen, Liverpool sjua. Skillnad mot åren 1984-1987. Då växlade lagen med att vinna ligan och det andra laget var tvåa vid alla tre tillfällena. Men hur lagen än ligger till så är detta derby alltid tufft. Matcherna mellan Liverpool och Everton är exempelvis de som genererat flest röda kort under Premier League-eran.

Liverpool riskerar alltså att komma efter i tabellen för andra året i rad. Men Liverpool-kaptenen Steven Gerrard tonar ner betydelsen av det. Han säger: Om vi blir sexa eller sjua i tabellen spelar ingen roll. Visst vill vi komma före Everton men målsättningen är att komma högre i tabellen är vi gör denna säsong.

Men jag tror nog att Gerrard bryr sig. Det vore en nesa för Liverpool att komma efter Everton, som man betraktar som lillebror. Två säsonger i rad indikerar ju också ett maktskifte i staden, det gillar Liverpool definitivt inte. Vilket Everton-fansen skulle ta upp varje gång de stöter på en supporter till Liverpool, på arbetsplatsen, på puben eller hos en släkting eller kompis som håller på de röda. En lång sommar av hån för Liverpool-fansen att uthärda.

Hur går det då i dag? Båda lagen vann senast och är i ungefär samma form sett till den senaste månaden. Fast resultat eller form lär som vanligt inte betyda någonting när ett av Englands mest prestigefyllda derbyn avgörs.

Liverpool är motiverat av att knappa in på Evertons fempoängs-försprång och Everton vill gärna vinna på Anfield för första gången på 14 år. Det kommer att smälla i närkamperna och inget lag kommer att ge det andra en millimeters spelutrymme. Svårtippat men jag tror Liverpool tar det med 2-1.

  • Comments(0)//leffansfotbollsblogg.skaskriva.com/#post340