Leffans fotbollsblogg

Leffans fotbollsblogg

Om bloggen

Premier League i synnerhet och brittisk fotboll i allmänhet. Dessutom regler, taktik, listor, spelares kunnande och brister och mycket mera. För konstruktiva och genomtänkta synpunkter på mina inlägg mejla fotboll@skaskriva.com

Kan Wigan ”Houdini” Athletic göra det igen?

Premier LeaguePosted by Leffan Mon, May 06, 2013 16:10:57

Kan Wigan slingra sig ur nedflyttningens hungrigt nafsande käftar ännu en gång? I så fall för femioelfte gången. Om inte femtiotolfte.

Wigan Athletic har tillhört den ”riktiga” proffsfotbollen i England i endast 35 säsonger. Laget valdes in i fjärdedivisionen 1978 och klättrade sakta men säkert uppåt och har de senaste åtta säsongerna tillhört Premier League. För det mesta har Wigan tvingats kämpa för att klara kontraktet. Och varje gång har laget lyckats. Utbrytarkungen Harry Houdini skulle varit avundsjuk på hur Wigan ständigt lyckats bryta sig ut ur dessa svårforcerade lägen, det ena värre än det andra.

Här är en liten tillbakablick på vad Wigan gjort:

Som nykomling i PL 2005/06 överraskade Wigan stort. Laget var tvåa efter elva spelade omgångar och klarade sig enkelt kvar, kom tia till slut.

Men sedan började de numera berömda räddningsaktionerna. Säsongen 2006/07 höll laget till på nedre halvan och en åtta matcher lång förlustrad skickade ner Wigan i nedflyttningsträsket. Sista tre månaderna var laget hela tiden precis ovanför det farliga strecket. I nästa sista matchen hände det om inte fick hända, laget fick stryk av Middlesbrough och åkte ner på 18:e plats, en av tre nedflyttningspositioner. Men med yxan hängande över sig lyckade Wigan slå Sheffield U borta med 2-1 och skicka ner dem under strecket i stället och själva rädda sig upp på 17:e plats.

Säsongen 2007/08 kom Wigan på en 14:e plats, en till synes säker placering men nedflyttningen var länge hotande. Med sex matcher kvar låg laget på 16:e plats, blott tre pinnar över strecket. Men då trädde Houdini-takterna in igen och via fem matcher i rad utan förlust kravlade laget sig upp på säker mark.

Säsongen därpå, 2008/09, var en lugn resa för de blåvitrandiga. Med ett dussin matcher kvar var laget på sjunde plats och trots åtta förluster på de tolv sista så blev det ändå en hedervärd elfteplats till slut.

Spelåret 2009/10 var en enda lång strid för att hänga kvar. Från februari var laget aldrig högre än på 14:e plats och ofta nere på 16:e. Med fyra omgångar att spela var Wigan endast fyra pinnar ovanför det förhatliga strecket. Då slog laget Arsenal i match 35 och sedan var faran över, Wigan kom på 16:e plats med sex poäng till godo till nedflyttning.

Säsongen som följde var en ännu hårdare kamp mot degradering. 29 december var Wigan på 16:e plats och i 15 av de avslutande 19 omgångarna låg laget på nedflyttningsplats. Ett tag var man till och med jumbo. Den 23 april var laget på en räddande 17:e plats men fick då stryk av Sunderland och åkte ner under strecket. Två raka kryssmatcher gjorde läget ännu värre och trots vinst i match 37 var laget på 19:e plats inför slutomgången. Dags för ny Houdini-akt. Wigan slog Stoke med 1-0 medan de tre värsta bottenkonkurrenterna förlorade. Wigan klättrade till plats 16 och hängde kvar.

Förra säsongen 2011/12 är den hittills mest fantastiska utbrytningen ur nedflyttningskäftarna som det notoriska bottenlaget åstadkommit. Efter 23 omgångar hade laget vunnit blott tre matcher, plockat 15 futtiga poäng och var fast förankrat som jumbo. Nedflyttningen var då, i februari, klar. Ansåg de flesta, men inte Wigan.

Första lilla uppryckningen gav en seger och fyra kryss i de sex följande matcherna. Jumboplatsen behölls men självförtrondet växte. Det som sedan följde är något av ett mirakel. Wigan fick en formtopp av sällan skådat slag och vann sju av de återstående nio matcherna och på vägen besegrades topplagen Liverpool, Arsenal, Manchester U och Newcastle. Liverpool och Arsenal till och med på bortaplan och hemma mosade man Newcastle med 4-0. Wigan klättrade upp till en slutlig 15:e plats och hade sju poäng ner till nedflyttningsplats.

Hade laget varit i samma slag hela säsongen som under de sista nio matcherna så hade man blivit trea på 88 poäng, en pinne bakom de båda Manchesterlagen City och United.

Det tar oss till denna säsong då Wigan åter måste ordna Houdini-magi för att rädda skinnet. Just nu är laget på 18:e plats. Man har 35 pinnar, två färre än Sunderland, precis ovanför i tabellen, och som likt Wigan har tre matcher kvar. Ovanför dem finns Newcastle och Norwich på 38 poäng och Southampton på 39. Denna trio har dock bara två matcher kvar att spela. Aston Villa, Fulham och Stoke på 40 poäng kan inte heller känna sig säkra.

Wigan börjar varva upp i Houdini-form och har tagit elva poäng på de sju senaste matcherna. Men om laget ska fixa kontraktet så krävs kanske så mycket som sex poäng till. Det vill säga två segrar. Programmet är tufft. Först Swansea hemma som inget har att spela för men är spelskickligt och svårslaget. Sedan följer Arsenal borta, som jagar Champions League-plats, men Londonlaget har ju Wigan besegrat förr i sina nedflyttningskamper. Till sist väntar hemmamatch mot Aston Villa som mycket möjligt också slåss för kontraktet då. En typisk vinna-eller-försvinna-duell som Wigan uppenbarligen gillar.

Wigan kan också hämta mod från Harry Houdini i den matchen. Allt utbrytarkungen ställdes inför såsom kedjor, handbojor, lås eller vad de månde vara kom han ur. Låssmeden Nathaniel Hart i Birmingham uppgavs har hållit på i fem år för att konstruera handbojor med så kluriga lås och anordningar att Houdini skulle gå bet. Houdini fick jobba länge och hårt för att komma ur dem men lyckades till sist och sa efteråt att det var hans svåraste uppgift någonsin.

Wigan ställs inför något liknande. Birmingham-laget Aston Villa vill förstås låsa Wigans spel och inte släppa ut dem ur nedflyttningsbojan. Men jag sätter mina pengar på att Wigan krånglar sig ur, som Houdini gjorde, och som laget gjort så många gånger att ingen längre förvånas.

Det skulle kännas konstigt om Wigan åkte ur Premier League och man inte skulle få uppleva deras årliga Houdini-akt på vårkanten.

  • Comments(0)//leffansfotbollsblogg.skaskriva.com/#post343