Leffans fotbollsblogg

Leffans fotbollsblogg

Om bloggen

Premier League i synnerhet och brittisk fotboll i allmänhet. Dessutom regler, taktik, listor, spelares kunnande och brister och mycket mera. För konstruktiva och genomtänkta synpunkter på mina inlägg mejla fotboll@skaskriva.com

Ferguson kan aldrig överträffas

Premier LeaguePosted by Leffan Wed, May 08, 2013 12:23:09

Den 13 december 2012 spådde jag här på bloggen att Alex Ferguson skulle sluta som manager i Manchester United efter säsongen 2012/13. I dag meddelade han just det.

Efter 26,5 år lämnat managerjobbet när sista ligamatchen spelats den 19 maj. Jag är inte så mycket för titlar men i dag kan vi förära Man U-bossen det. Sir Alex heter egentligen Alexander Chapman Ferguson och är den främsta manager som funnits i engelsk fotboll och hans meritlista kommer nog aldrig att överträffas.

I mitt inlägg i december påpekade jag att Ferguson sett trött ut denna säsong och även en del under förra. Han motiverar sin avgång med att det var dags och att han tänkt noga över sitt beslut. Kanske är det hälsan som sviktat som är orsaken, kanske är han inte lika galet engagerad längre och möjligen vill han ägna mer tid åt sin fru som han berömmer för allt stöd hon gett honom under alla år.

Vad det än beror på så kommer Alex Ferguson att saknas, både i Man U och hos alla som följer engelsk fotboll.

Trots en och annan felplacerad svordom, lite småaktighet och hetlevrad ilska som spillt över gentemot motståndare, domare och media så överväger fördelarna. Han har alltid väckt intresse hos fans, spelare, ledare och press. Ferguson har med sitt lag visat hur det går att spela framgångsrik fotboll och har blivit en måttstock för andra att försöka kopiera.

Han har oftast värvat rätt spelare i rätt tid, gjort sig av med spelare innan de börjat stagnera och framför allt inympat en vinnarkultur i Man U som numera sitter i väggarna på hemmaarenan Old Trafford. Han tillträdde som boss i United 6 november 1986 och har under sina drygt 26 år vunnit 25 betydande titlar med laget: 13 Premier League-titlar, fem FA-cupvinster, fyra Ligacuptriumfer, två segrar i Champions League och en i Cupvinnarcupen. Plus en del andra titlar, totalt 38 stycken. Det är ett facit som troligen ingen i engelsk fotboll någonsin kan matcha.

Så uppgiften för hans efterträdare blir extremt svår. Fansen kräver samma offensiva fotboll och samma pokalplockande som förut. Men den nye managern vill givetvis genomföra sina idéer - och det kan ta tid innan de sätter sig och gör laget framgångsrikt. Nästa boss kommer också ha historien som ett ok hängande över sig. Vem som än tar över så kommer denne inte att kunna behålla den dominans som United haft i 20 år. Dels blir allt fler motståndare vassare och den vinnarkultur som United har är till stor del skapad av Alex Ferguson. Visst kommer United att vara ett topplag och vinna titlar framöver men knappast i den omfattning som under Ferguson-eran.

United har meddelat att en efterträdare är utsedd men än har inget offentliggjorts. Det ryktas om Real Madrid-bossen José Mourinho och Evertons manager David Moyes. Vem det än blir så är det en manager av högsta klass. Något annat nöjer sig United inte med.

Vid 71 års ålder slutar således Alex Ferguson. Han har många fantastiska saker att se tillbaka på och minnas. Exempelvis att ha sett till att Manchester United tagit flest ligatitlar i England genom tiderna. När han började i United ledde Liverpool med 18-7. I dag är Man U herre på täppan och leder med 20-18.

Men en sak kommer att gräma honom resten av livet och det är att det bara blev två Champions League-titlar under hans 26 år. På något sätt så bevisade han aldrig sin storhet på den europeiska scenen. Han lyckades heller aldrig tangera, eller passera, rekordet på tre Euroapcuptitlar som Bob Paisley, manager i Liverpool, fortfarande har. Och nu när Ferguson slutar så kommer Paisley att inneha rekordet länge, länge.

Men Sir Alex får väl ta sig ett glas rött årgångsvin som tröst, en dryck han sagt sig gilla. Det är honom väl unt.

Premier League blir aldrig detsamma utan skotten och arbetarsonen från Govan i Glasgow.

  • Comments(0)//leffansfotbollsblogg.skaskriva.com/#post345