Leffans fotbollsblogg

Leffans fotbollsblogg

Om bloggen

Premier League i synnerhet och brittisk fotboll i allmänhet. Dessutom regler, taktik, listor, spelares kunnande och brister och mycket mera. För konstruktiva och genomtänkta synpunkter på mina inlägg mejla fotboll@skaskriva.com

Kvartett slåss om PL-plats

The ChampionshipPosted by Leffan Wed, May 08, 2013 20:40:36

Blir det Leicester, Watford, Crystal P eller Brighton som blir det tredje laget från The Championship att flyttas upp i Premier League? De första semifinalerna i kvalet spelas 9 och 10 maj och returerna 12 och 13 maj. Finalen på Wembley avgörs måndag 27 maj.

I morgon, torsdag, tar tabellsexan Leicester emot tabelltrean Watford. Leicester är mest nöjt med att få kvala. Laget var åtta inför sista omgången men slog kvalkonkurrenten Nottingham borta och hoppade upp till sjätte plats och passerade både Nottingham och Bolton på kuppen. Watford å sin sida grämer sig säkert fortfarande för missen i sista matchen. Det hade räckt med seger mot mittlaget Leeds hemma för att bli tvåa i serien och direktuppflyttas. Men Watford klarade bara kryss och får kvala i stället.

Båda lagen har varit i jojo-form på slutet och blandat segrar, oavgjorda och nederlag. Därför svårtippat. Watford är dock det bättre laget och vann båda ligamatcherna mot Leicester med 2-1, den senaste borta 26 april. Därmed ett litet mentalt övertag för Watford. Jag tror Watford tar hem tvåmatchersduellen, även om det blir knappt, och går till kvalfinal.

Den andra semifinalen har sin första rond på fredag när tabellfemman Crystal P välkomnar tabellfyran Brighton. Det här är ett hett rivalmöte trots att hemmalaget finns i London och gästerna på den engelska sydkusten. Båda lagen har närmare fotbollsgrannar som skulle passa bättre som derbyantagonister men en kontroversiell FA-cup-match 1976 mellan lagen startade en rivalitet som sedan bara fortsatt.

Och nu har ödet parat ihop dessa fiender i en kamp för att nå Premier League. Brighton får bära favoritskapet efter en fin avslutning på seriespelet där laget fixade en nio matcher lång förlustfri svit. Man avslutade med tre raka segrar och var kvalklart före slutomgången.

Crystal P fick däremot kämpa även i sista matchen för att klara kvalplats. Segern mot Peterborough ordnade saken men formen innan var inte mycket att hurra för. Laget gick nio matcher i rad utan att vinna. Det som tidigare på säsongen skulle bli direktuppflyttning blev till sist en turlig kvalposition.

Det känns som om båda lagen har mer att förlora än att vinna. Brighton som varit på kvalplats i två månader och inte vill missa nu och Palace som borde ordnat direktuppflyttning. I serien vann lagen sina hemmamatcher med 3-0 mot varandra men det blir jämnare nu. Brightons form pekar mot final för dem.

I denna kvartett var Watford senast i högsta ligan, det var 2006/07, Crystal P var uppe 2004/05 och Leicester 2001/02. För Brighton var det betydligt längre sedan, till och med innan toppserien bytte namn till Premier League 1992/93. Det var 1982/83 som sydkustlaget var på högsta nivån.

Kanske är det dags för Seagulls (Fiskmåsarna, Brightons smeknamn) att åter äntligen flyga upp till fotbollens himmelska höjd.

  • Comments(0)//leffansfotbollsblogg.skaskriva.com/#post347