Leffans fotbollsblogg

Leffans fotbollsblogg

Om bloggen

Premier League i synnerhet och brittisk fotboll i allmänhet. Dessutom regler, taktik, listor, spelares kunnande och brister och mycket mera. För konstruktiva och genomtänkta synpunkter på mina inlägg mejla fotboll@skaskriva.com

Fördel Arsenal och Chelsea i CL-kamp

Premier LeaguePosted by Leffan Thu, May 09, 2013 13:41:34

Brände Tottenham sin chans att nå Champions League-plats när laget kryssade mot Chelsea i går? En hel del talar för det, även om man inom Tottenham förstås fortfarande hävdar att chansen finns.

En ur Londontrion Chelsea, Arsenal och Tottenham missar Champions League, CL, nästa säsong. Det är laget som blir femma i Premier Leagues sluttabell. Trean och fyran är däremot kvalificerade för CL. Så här är tabelläget med två ynka ligamatcher kvar:

3. Chelsea, 69 poäng.

4. Arsenal, 67 poäng.

5. Tottenham, 66 poäng.

Chelsea och Arsenal har därmed saken i egna fötter. Tottenham kunde ha haft det om laget besegrat Chelsea i går men får nu hoppas att antingen Chelsea eller Arsenal tappar poäng i någon av sina avslutande matcher. Och eftersom Spurs har mycket sämre målskillnad än sina två konkurrenter så krävs att laget tar antingen två poäng mer än Arsenal eller fyra fler än Chelsea för att knipa CL-platsen. Ser svårt ut.

Räddningen för Tottenham kan vara det faktum att både Arsenal och Chelsea har ganska svåra uppgifter kvar. Arsenal har först hemmamatch mot bottenlaget Wigan, en på papperet överkomlig uppgift. Men Wigan måste vinna annars är alla chanser till nytt kontrakt väck. Laget kommer förstås att kämpa till sista blodsdroppen. Och i en liknande situation förra säsongen så vann Wigan borta mot Arsenal. I sista matchen ställs Arsenal mot Newcastle borta. I dagsläget är det osäkert om hemmalaget har något att spela för. Det kan vara så att Newcastle behöver vinna eller ta poäng för att hänga kvar och i så fall blir det tufft för Arsenal. Men om Newcastle har fixat kontraktet så blir det givetvis lättare för Arsenal att ta de tre poängen.

Chelsea har en svår match härnäst - Aston Villa borta. Hemmalaget behöver två pinnar till för att matematiskt ha säkrat kontraktet. Dessutom möter Aston Villa Wigan borta i sista matchen och man vill undvika att den matchen ska bli avgörande för vilka av Villa och Wigan som hänger kvar. Så därför lär Aston Villa, i utmärkt form, ge allt mot Chelsea. I sista matchen tar Chelsea emot Everton. Hemma är Londonlaget starkt och favoriter. Men Everton viker aldrig ner sig och vill gärna avsluta snyggt i vad som verkar bli David Moyes sista match som manager för Everton. Senare i dag lär det nämligen meddelas att han blivit Manchester Uniteds nye boss. Så Chelsea får fullt upp med att ta nödvändiga poäng.

Arsenals och Chelseas kluriga avslutningskamper kan öppna en väg för Tottenham. Men då krävs att de vita ser till att vinna sina två matcher och det kan också bli nog så svårt. Först väntar Stoke borta som i praktiken ordnat nytt kontrakt men som med en pinne säkrar existensen även i teorin. Så Tottenham lär möta ett taggat hemmalag som även normalt sett är svårslaget på Britannia Stadium. I slutmatchen är Tottenham värdar för Sunderland, ytterligare ett lag som kämpar för att hänga kvar. Det kan vara både så att Sunderland säkrat PL-biljetten till nästa säsong eller behöver poäng för att klara sig. Beroende på vilket så blir matchen lättare eller svårare för Tottenham. Men som sagt, allt annat än sex poäng lär med största sannolikhet förstöra Spurs möjligheter till topp fyra-plats.

Ett plus för Tottenham i nästa omgång är att laget spelar ett par dagar före Arsenal och vid vinst så sätter man press på Gunners att också vinna. Och att vinna på beställning är som bekant inte så enkelt.

Skulle inte förvåna om det hela avgörs i slutminuterna i sista omgångens matcher. Det verkar vara en sådan säsong.

  • Comments(0)//leffansfotbollsblogg.skaskriva.com/#post348