Leffans fotbollsblogg

Leffans fotbollsblogg

Om bloggen

Premier League i synnerhet och brittisk fotboll i allmänhet. Dessutom regler, taktik, listor, spelares kunnande och brister och mycket mera. För konstruktiva och genomtänkta synpunkter på mina inlägg mejla fotboll@skaskriva.com

Liten chans att Wigan skräller

FA-cupenPosted by Leffan Sat, May 11, 2013 09:05:15

Manchester City är given vinnare i FA-cupen. Det vore logiskt att tänka så inför lagets finalmöte med Wigan Atheltic. Men braksensationer har inträffat förr. Kan det ske igen? Nja….

Klockan 18.15 i kväll sparkar denna säsongs FA-cupfinal i gång. Det är en duell mellan två Premier League-lag. Tabelltvåan Manchester C är storfavorit mot 18:e-placerade Wigan. Det mesta talar för att Man C tar sin andra FA-cuptitel på tre år.

Till att börja med så platsar ingen i Latics förstauppställning i Man Citys ordinarie elva. Resultaten i ligan denna säsong är ett talande bevis för det. Man C blir troligen tvåa medan Wigan sannolikt stannar på sin 18:e plats och degraderas. Manchester C har vunnit 22 matcher i ligan, Wigan nio. City har förlorat fem matcher medan Latics åkt på 19 nederlag. Man C har gjort 62 mål, Wigan 44. City har släppt in 31 mål, Latics 67. Statistik som talar ett entydigt språk, Manchester C är ett mycket vassare lag på alla sätt.

Även statistiken från lagens inbördes möten spär på Citys favoritskap. Manchester City har vunnit lagens sju senaste möten med totalt 13-0. Senaste Wigan-vinsten kom september 2008. I FA-cupen har lagen mötts två gånger tidigare, Man C vann båda mötena, 1-0 i januari 2006 och samma resultat blev det i januari 1971.

Vad gäller framgångar i FA-cupen så är tabelltvåan också överlägsen. Manchester City har vunnit FA-cupen fem gånger, senast i maj 2011. För Wigan är detta första gången laget är i FA-cupfinal. Främsta cupinsatsen fram till nu är finalplatsen i Ligacupen 2006 då laget förlorade mot Manchester U med 0-4.

Finns det då inget som talar för Wigan? Knappast cupsegrarna fram till finalen, de har tagits mot lag från andradivisionen, utom i kvartsfinalen då Wigan piskade Everton på bortaplan med 3-0. Kan Wigan upprepa den insatsen mot Man C så kanske laget har en chans.

Det som Wigan och dess fans också kan hoppas på är att i cupsammanhang så spelar det emellanåt ingen roll vilken tabellplats man har i en liga, inte ens vilken serie man befinner sig i. I en enstaka match kan vilket lag som helst skrälla - oavsett motstånd.

Wigan ska kanske bläddra lite i FA-cuprullorna och hämta mod och inspiration från lag som skrällt i finaler från förr. Några bra exempel är Wimbledon som slog Liverpool med 1-0 1988, Coventry som besegrade Tottenham med 3-2 1987, West Ham som tog ner Arsenal med 1-0 1980, Southampton som piskade Manchester U med 1-0 1976 och inte minst den kanske största sensationen någonsin, Sunderlands 1-0-vinst mot Leeds 1973.

Om Wigan vinner så är det endast den andra gången på 25 år som ett lag utanför de sju stora i engelsk fotboll som vinner FA-cupen. Portsmouth gjorde det 2008 annars får man gå tillbaka till 1988 då Wimbledon vann. Efter det har vinnaren alltid, utom 2008 då, hittats i septetten Manchester U, Arsenal, Liverpool, Chelsea, Everton, Tottenham och Manchester C.

Även om Wigan förlorar finalen, och kanske även åker ur Premier League, så kan laget i alla fall glädja sig åt att man nästa säsong spelar i Europa League. Fast det är kanske en klen tröst.

Mitt tips i finalen: Manchester City vinner med 3-1.

  • Comments(0)//leffansfotbollsblogg.skaskriva.com/#post350