Leffans fotbollsblogg

Leffans fotbollsblogg

Om bloggen

Premier League i synnerhet och brittisk fotboll i allmänhet. Dessutom regler, taktik, listor, spelares kunnande och brister och mycket mera. För konstruktiva och genomtänkta synpunkter på mina inlägg mejla fotboll@skaskriva.com

Vilken risk är det för bossarna att sparkas?

ListorPosted by Leffan Thu, November 14, 2013 18:30:08

Varje säsong i Premier League är det ett antal managers som får kicken eller avgår självmant. Ibland åtta-tio stycken. Denna säsong har hittills två lämnat sina jobb.

Den 23 oktober slutade Ian Holloway hos nykomlingen Crystal P och ersattes tills vidare av sin högra hand Keith Millen. Palace har ännu inte tillsatt en ny permanent lagledare. I Sunderland fick Paolo di Canio sparken 22 september och 8 oktober tillträdde Gus Poyet som ny ordinarie manager i klubben. Holloway och di Canio är så här långt de enda två offren i PL:s managerkarusell 2013/14.

Fler lär det bli. Här en koll, i procent, på hur stor risken är för 19 av PL-lagens 20 bossar att de måste gå innan säsongen är över. Tillfällige Millen i Crystal P är inte med på listan, han är nog given att få lämna sin post snart för en ny lagledare. Ovanligt många sitter ganska säkert just nu. Listan börjar med dem som har avskedshotet tyngst hängande över sig:

60 procent:

• Martin Jol, Fulham.

Londonlaget är i botten och spelar illa och håglöst. Ryktet har gått ett tag om att Jol ska få sparken och mycket talar för att det blir så.

40 procent:

• Chris Hughton, Norwich.

Norwich var i en djup svacka men lyckades vinna senast och det räddade kvar Hughton ett tag till. Förbättringen måste fortsätta annars åker 54-åringen.

30 procent:

• Mark Hughes, Stoke.

Hughes har försökt göra Stoke till ett mer spelande lag. Det går dåligt, de rötvitrandiga är nära botten. Walesaren är ny denna säsong och har därför lite extra respit. Men inte mycket.

• Sam Allardyce, West Ham.

Hammers slåss överraskande i de nedre regionerna av tabellen. Risken är överhängande att de gör det ett tag till och då hänger Allardyce löst.

25 procent:

• Alan Pardew, Newcastle.

Den som bossar i Newcastle är alltid i farozonen. Pardew har svårt att komma överens med ledningen och just nu är det lagets hyggliga form som räddar honom. Blir laget sämre så är det nog adjö för Pardew.

20 procent:

• Malky Mackay, Cardiff.

Nykomlingen klarar sig hyggligt i PL men Cardiffs ägare Tan är en otålig och hårdför herre. Mackay är inte helt ense med honom och om laget hamnar i nedflyttningsstrid så kan Mackay få lämna sin post.

• Gus Poyet, Sunderland.

Efter knappt två månader har Poyet fått hyfsad ordning på Sunderland. Men laget är under nedflyttningsstrecket och kravlar man sig inte över det inom kort så kan Poyet mycket väl få gå.

15 procent:

• Paul Lambert, Aston Villa.

Aston Villa är ojämnt och Lambert, som är inne på sin andra säsong i klubben, verkar inte kunna lyfta laget till några höjder. Det är mittabell som bäst. Tålamodet hos ägarna kan när som helst ta slut.

• Steve Bruce, Hull.

Bruce sitter säkert i sadeln just nu, tack vare att Hull gjort det bra som nykomling. Men Tigers lär troligen snart hamna i bottenstrid och då är Bruces position inte alls lika trygg.

• Michael Laudrup, Swansea.

Swansea känns inte som en klubb som kickar lagchefen men laget har spelat klart sämre än väntat och fortsätter kräftgången så är det inte omöjligt att dansken måste ta sitt pick och pack och dra.

• Steve Clarke, West Bromwich.

West Brom inledde uselt men har sedan spottat upp sig. Det är osäkert var laget står och om den tidiga, dåliga formen kommer tillbaka kan till och med populäre Clarke få foten.

10 procent:

• Roberto Martinez, Everton.

Martinez är ny för säsongen och få säkert gott om tid på sig att forma laget. Än så länge går det riktigt bra. Men Everton känns inte riktigt lika stabilt som förr och börjar det hacka så kan spanjoren offras.

• Manuel Pellegrini, Manchester C.

Man C har spelat klart sämre än vad klubbens starka spelartrupp ska prestera. Pellegrini är ny på posten och lär få laget på rätt köl så småningom. Men tar det för lång tid så kan hans tid i klubben snabbt avslutas.

• Andre Villas-Boas, Tottenham.

Portugisen har tagit Tottenham till toppen men utan att laget glänst. Spurs har haft flyt och börjar turen ta slut och laget dala i tabellen, finns viss risk för det, så är Villas-Boas illa ute.

5 procent:

• José Mourinho, Chelsea.

Mourinho lär knappast få sparken men med Roman Abramovitj som ägare så vet man aldrig. Han har kickat Mourinho förr. Och är inte laget med och slåss på all fronter så finns en risk, om än minimal, att det sker igen.

• David Moyes, Manchester U.

Moyes har haft det trögt i starten som ny manager i Man U och klubben är inte van att förlora matcher och inte vara i absolut topp som nu. Ägarna ger Moyes gott om tid att rätta till saker och ting men inte för evigt.

0 procent:

• Arsene Wenger, Arsenal.

Wenger har under sina 17 år som manager hos Gunners aldrig varit i närheten att få sparken. Än mindre nu, om möjligt, när Arsenal leder ligan och spelar PL:s bästa fotboll. Inte ens ytterligare ett pokaltomt år hotar fransmannen.

• Brendan Rodgers, Liverpool.

Under sitt andra år i Liverpool har Rodgers tagit laget till den absoluta toppen. Ägarna har sagt att de bygger långsiktigt och har förtroende för nordirländaren. Att Rodgers i detta läge skulle få silkessnöret finns inte på kartan.

• Mauricio Pochettino, Southampton.

Pochettino har lyft Saints till en topplats i PL och laget verkar höra hemma där. Även om man dalar en bit ner i tabellen så har argentinaren redan övertygat ägarna som sin storhet. Det krävs en osannolik formsvacka hos laget för att han ska få kicken.  • Comments(0)//leffansfotbollsblogg.skaskriva.com/#post677