Leffans fotbollsblogg

Leffans fotbollsblogg

Om bloggen

Premier League i synnerhet och brittisk fotboll i allmänhet. Dessutom regler, taktik, listor, spelares kunnande och brister och mycket mera. För konstruktiva och genomtänkta synpunkter på mina inlägg mejla fotboll@skaskriva.com

Fascinerande fakta kring FA-cup-kvartarna

FA-cupenPosted by Leffan Sat, March 08, 2014 12:53:21

Det finns flera fängslande infallsvinklar inför kvartsfinalerna i FA-cupen i dag och i morgon. Som att det garanterat blir ett lag utanför Premier League i semifinalerna. Som att de lag som möttes i finalen i Ligacupen kan mötas i finalen i FA-cupen. Och som att Arsenal tar emot Everton vilket laget inte gjort i FA-cupen sedan 1928.

I dag spelas den första kvartsfinalen, Arsenal-Everton. I morgon avgörs övriga tre, Sheffield U-Charlton, Hull-Sunderland och Manchester C-Wigan.

Arsenal och Everton grundade båda i slutet på 1800-talet och har stött på varandra 185 gånger i ligaspel. Men i FA-cupen har lagen förvånansvärt nog bara lottats mot varandra tre gånger. Everton har vunnit två gånger, båda på hemmaplan, det var 1910 och 1981.

Mötet i dag blir andra gången Arsenal har hemmamatch, förra gången var 1928, och då vann Gunners med 4-3. Bland Evertons målskyttar i den matchen fanns Dixie Dean, den spelare som gjort flest mål under en säsong i högsta engelska fotbollsligan. Han tryckte in 60 baljor just säsongen 1927/28.

I Premier League denna säsong blev det 1-1 hos Arsenal och Everton har inte lyckats slå Arsenal på de 13 senaste mötena. Svårt även denna gång. Det lär dock bli en tät batalj med få mål, lagens fem senaste dueller har bjudit på endast sex mål.

Manchester C och Wigan har också mötts blott tre gånger i FA-cupen. Man C har två vinster och Wigan en. Lagen möttes så sent som förra säsongen då Wigan högst sensationellt vann finalen med 1-0 efter mål av Ben Watson i 90:e minuten. Då tillhörde Wigan Premier League, nu är laget en division lägre ned, i The Championship. Man C är därför än större favoriter än förra säsongen. City har dessutom hemmaplan och är ett mycket bättre lag än i fjol, Wigan är däremot snäppet sämre.

Om Wigan vinner denna gång så är det en av de största knallarna i FA-cupen på många år. Man C har för övrigt mött Wigan i Ligacupen denna säsong, då blev det kross med 5-0. Kan bli något liknande nu i derbyt. Staden Wigan ligger ju knappt tre mil från Manchester.

Om Man C vinner så är laget bara ett steg från final och där kanske man ställs mot Sunderland, precis som i Ligacupen för en vecka sedan. Endast en gång tidigare har samma lag mötts i både Ligacupfinal och FA-cupfinal under samma säsong. Det skedde 1993 då Arsenal två gånger om slog Sheffield W med 2-1 i de båda finalerna.

För att historien ska upprepa sig måste Sunderland först ta sig förbi sitt kvartsfinalhinder, Hull. Statistiken talar för Sunderland som vunnit alla tre matcher som lagen mött varandra i FA-cupen. Senast var det 1976 då Sunderland vann hemma med 1-0. Dessförinnan var det längesedan. Sunderland vann med 6-2 1920, även det hemma, och segrade med 2-0 borta 1933.

Hull har kanske ett mentalt övertag eftersom laget slagit Sunderland i båda ligamatcherna denna säsong och dessutom hållit nollan bägge gångerna. Hull har även favör av hemmaplan så det blir för Sunderland att vara i sin bästa cupform, som laget ofta varit denna säsong, för att kunna slå ut Hull. Matchen mellan de båda PL-klubbarna kan sägas var ett östkustderby, även om det är 15 mil mellan städerna.

I den fjärde kvartsfinalen ställs Sheffield U från League One, tredjedivisionen, mot Charlton från The Championship, andradivisionen. Det betyder med andra ord att ett lag utanför Premier League är med i ena semifinalen på Wembley helgen 12-13 april.

Även dessa lag har lottats mot varandra tre gånger i FA-cupen, precis som fallet är i de tre övriga kvartsfinalerna, lustigt nog. De har dock spelat fyra matcher i FA-cupen mot varandra eftersom kampen 1992 gav ett omspel efter 0-0 i första matchen och Sheffield-seger med 3-1 i den andra. Första gången laget möttes i FA-cupen var 1967 och även då segrade Sheffield U. Senaste mötet ägde rum 2009 då Sheffield U vann hemma med 2-1. Ingen av de spelare som startade då, för fem år sedan, är kvar i respektive klubb. Det visar vilken otrolig omsättning det är på spelare på alla nivåer i engelsk fotboll.

Charlton söker således revansch för tre tidigare elimineringar av helgens opponenter. Laget slog ut Sheffield W i förra omgången och har kanske specialiserat sig på att klättra vidare på bekostnad av Sheffield-lag. Det återstår att se.

Så här tror jag att det går i FA-cupens kvartsfinaler:

Arsenal-Everton 2-1.

Sheffield U-Charlton 1-0.

Hull-Sunderland 1-2.

Manchester C-Wigan 3-0.  • Comments(0)//leffansfotbollsblogg.skaskriva.com/#post804