Leffans fotbollsblogg

Leffans fotbollsblogg

Om bloggen

Premier League i synnerhet och brittisk fotboll i allmänhet. Dessutom regler, taktik, listor, spelares kunnande och brister och mycket mera. För konstruktiva och genomtänkta synpunkter på mina inlägg mejla fotboll@skaskriva.com

Vad hände med (31) eller Hughes har varit på toppen och på botten

Vad hände med?Posted by Leffan Thu, September 24, 2015 10:12:26

Han har spelat på alla nivåer mellan högsta och sjunde i engelsk fotboll, suttit på kåken i tre år, blivit utsedd till West Bromwich bäste spelare en säsong, varit takläggare och bötfällts för misshandel. I dag är engelsmannen Lee Hughes 39 år och spelar fortfarande fotboll. Häng med på en brokig karriär och ett brokigt liv.

Få fotbollsspelare har haft en så säregen karriär och ett så spektakulärt liv som Lee Hughes. Han föddes 1976 i Smethwick, en stad nära Birmingham. Han tillhörde Birmingham-laget West Bromwich som ung men fick inget proffskontrakt så han började jobba som takläggare ihop med pappa Bill och samtidigt lirade han som deltidsproffs med Kidderminster Harriers i femtedivisionen.

Hughes visade sig vara en vass forward, en egenskap han behållit genom alla år, och vräkte in mål för Harriers i tre år och då insåg West Brom att de inte borde ha släppt honom och erbjöd kontrakt. I fyra säsonger, 1997-2001, spelade han för WBA i andradivisionen, det blev knappt 80 mål på ungefär 160 matcher. Säsongen 1998/99 var extra bra, då valdes Hughes till årets spelare i klubben och togs ut i divisionens bästa elva. Hughes målhunger var extraordinär det spelåret, 31 fullträffar på 42 matcher.

Säsongen 2000/01 kvalade West Brom till Premier League men lyckades inte gå upp. Han flyttade då till Coventry som precis åkt ur PL. Han stannade blott i ett drygt år innan han återvände till West Brom som då flyttats upp i PL. Hughes var ordinarie och spelade 23 matcher i PL men lyckades inte hitta nätet en enda gång. Under karriären har han spelat i de sju högsta divisionerna i England och det är bara i PL han misslyckats med att göra mål.

I november 2003 inträffade något som hotade hans karriär. Hughes krockade med sin bil och i den andra bilen dog en person och två skadades. Hughes dömdes för vårdslöshet i trafik och vållande till annans död och domen var sex års fängelse. Han satt av tre år, och spelade då med fängelselaget, och när han släpptes sa han att han aldrig mer skulle diskutera vad som hände.

Han återvände aldrig till de två toppdivisionerna och det var tal om att han ingen klubb skulle vilja ha honom i truppen. Oldham, då i tredjedivisionen, gav dock Hughes chansen igen. Det blev två säsonger hos Latics och målsinnet var i behåll, det blev 25 pytsar på 55 matcher. Efter Oldham vidtog några säsonger hos Notts County i trean och fyran och under den tiden blev Hughes bötfälld för misshandel.

Port Vale i trean var nästa anhalt innan färden gick ännu mer neråt i seriesystemet till femtedivisionen och Forest Green Rovers. Han var där 2014/15 och har sedan dess hunnit med att spela för Kidderminster Harriers (igen) i femman och Ilkeston i sjundedivisionen.

I dag tillhör Lee Hughes Worcester City och han såsar definitivt inte omkring på plan. Här har han redan ordnat karriärens bästa målsnitt. I sina hittills fyra framträdanden i laget har Hughes noterats för fyra fullträffar. Anfallaren har dessutom utsetts till matchens lirare i två av matcherna. Laget ligger dock pyrt till i National League North, sjättedivisionen. Laget är på 19:e plats, en pinne ovanför nedflyttningsstrecket efter elva spelade matcher.

Lee Hughes har spelat för tio klubbar och gjort mål för alla. Till och med när han var utlånad till Blackpool och spelade tre matcher där så lyckades han hitta nätet en gång. Sätter Hughes några mål till så passerar han 300-strecket. En imponerande siffra liksom antalet ligamatcher som uppgår till cirka 630.

En liten rolig detalj är att Worcester spelar hemmamatcherna på arenan Aggborough vilket också är hemmaplan för Kidderminster Harriers, laget där Hughes började sin seniorkarriär för 21 år sedan.

Få kan ståta med ett så händelsrikt fotbollsliv som 39-årige Lee Hughes och med tanke på hans aldrig-ge-upp-attityd så lär karriären hålla på ett tag till.  • Comments(0)//leffansfotbollsblogg.skaskriva.com/#post979