Leffans fotbollsblogg

Leffans fotbollsblogg

Om bloggen

Premier League i synnerhet och brittisk fotboll i allmänhet. Dessutom regler, taktik, listor, spelares kunnande och brister och mycket mera. För konstruktiva och genomtänkta synpunkter på mina inlägg mejla fotboll@skaskriva.com

Kan de engelska lagen skärpa sig?

CupspelPosted by Leffan Tue, September 29, 2015 18:55:40

I några år har engelska lag presterat svagt i Champions League, inte minst jämfört med hur det var för sex till tio år sedan. I denna säsongs upplaga var det åter klena insatser i första gruppspelsmatchen, helt i linje med hur det sett ut de senaste spelåren. Kan det bli bättring när andra omgången avgörs i dag och i morgon? Det borde blir bättring, men jag tror det när jag ser det.

Champions League är den mest prestigefyllda fotbollsturneringen för klubblag i världen. Lagen vill visa sig duktiga och även göra de länder de representerar stolta. Engelska lag gjorde verkligen det åren 2005-2009 då man regerade totalt i CL. Lagen ordnade två totalvinster, hade sex finalister och ytterligare sex lag i semifinal. Så av 20 möjliga semifinalplatser så kapade engelska lag åt sig tolv. Övriga Europa fick vackert dela på resterande åtta semifinalplatser. Av tio finalplatser så var det England 6, övriga Europa 4. Bästa prestationen kom 2007/08 då Manchester United vann, Chelsea gick till final, Liverpool nådde semifinal och Arsenal var i kvartsfinal.

Efter 2009 har en plötslig och kraftig nedgång inträtt. Under de sex CL som avgjorts sedan dess har engelska lag bara vunnit en gång, haft ytterligare en finalist, en semifinalist och tre kvartsfinalister. Och det har bara gått sämre och sämre. I fjol var inget lag ens i kvartsfinal, samma visa säsongen 2012/13. För två år sedan var det åtminstone ett lag i semi och ett i kvarten. Men på det hela taget är det miserabla insatser, inte minst med tanke på hur rika de engelska klubbarna är och hur mycket pengar de investerar i spelartrupperna. Ekonomin i de engelska klubbarna är bra mycket starkare än hos de flesta andra klubbar på kontinenten. Det är väl bara Bayern München, Barcelona, Real Madrid och Paris SG som kan konkurrera. Så nog borde det även nu blir vinster, finalplatser och semiframträdanden av engelska lag. Men icke. Av någon anledning så får man inte till det.

Skälen som förs fram är många. Ett är att det är för tufft schema i England med tätt matchande i både liga, cup och CL. Fast det är ju i princip lika tufft i andra länder så den förklaringen håller inte. Främsta orsakerna tror jag är att PL anses viktigare än CL i England. Det räknas som en större bedrift att vinna Premier League än Champions League. Satsningen blir därför större på PL, både mentalt och hur lagen matchas.

Dessutom har engelska lag inte hängt med i utvecklingen när det gäller snabbt passningsspel och kan inte konkurrera med de allra bästa och har även svårt med lag som förr slogs tillbaka ganska enkelt men som nu förkovrat sig och inte viker ned sig och även spelar bra fotboll. Vägen fram har blivit mycket svårare och de engelska lagen har inte fattat det och gör därför inget åt det. Ett uppvaknande är ett måste och det krävs att de engelska lagen anammar Bayerns och Barcelonas spelsätt och kunnande för att åter nå långt.

I första omgången av gruppspelet i höst besannades de engelska lagens brister igen. Manchester City fick stryk hemma och Manchester United och Arsenal gick på pumpen borta. För tio år sedan hade sådana här matcher, mot liknande motstånd, betytt engelska vinster. Nu gav de noll poäng. I första omgången var det bara Chelsea som lyckades vinna, hemma mot ett ett israeliskt lag.

I kväll och i morgon kväll har den förlorande trion möjlighet till revansch medan Chelsea har chansen att ta ett bra kliv mot avancemang till åttondelsfinal.

Så här spelar de engelska lagen:

I kväll:

Arsenal-Olympiakos.

Porto-Chelsea.

I morgon kväll:

Manchester United-Wolfsburg.

Borussia Mönchengladbach-Manchester City.

För åtta år sedan hade dessa matcher betytt klar seger för Arsenal, knapp triumf för Chelsea, klar seger för Man Utd och knapp vinst för Man City.

Den här gången får hemmalagen vara nöjda om det blir uddamålsvinst och bortalagen glada om en pinne kan bärgas. Bättre än så är inte de engelska representanterna i CL. Klarar de två segrar och två kryss så är det nästan så att de överraskar. Men räkna med att åtminstone ett par av lagen underpresterar och inte når den nivå man kan förvänta sig.

Dock behöver Arsenal, Manchester United och Manchester City vinna för att inte komma allt för långt efter i jakten på kvalificering till åttondelsfinal.

Ska engelska lag i omgång två äntligen visa att man är på rätt väg eller blir det fortsatt kräftgång?  • Comments(0)//leffansfotbollsblogg.skaskriva.com/#post984