Leffans fotbollsblogg

Leffans fotbollsblogg

Om bloggen

Premier League i synnerhet och brittisk fotboll i allmänhet. Dessutom regler, taktik, listor, spelares kunnande och brister och mycket mera. För konstruktiva och genomtänkta synpunkter på mina inlägg mejla fotboll@skaskriva.com

Dåliga betyg för Englands-insatser i Europa

CupspelPosted by Leffan Fri, October 23, 2015 17:19:52

Hälften av matcherna i gruppspelen i Champions League och Europa League är precis avverkade. Hittills har de sex engelska lagen presterat minst sagt mediokert. Fem av de sex lagen har förlorat minst en match och inget av lagen har egentligen övertygat spelmässigt i någon kamp. Här får de betyg för sina tre första insatser och vilka chanser de har att gå vidare från gruppen. Betygen är mellan 1 och 10 där 10 är högsta tänkbara.

Champions League:

Arsenal 3.

Tack vare 2-0-segern mot Bayern München häromdagen så ordnade Arsenal en sista livlina till avancemang. Prestationen var bra, inte minst effektiv. Bayern ägde boll och match men Arsenal stod emot pressen och kontrade vasst. De två första insatserna var däremot usla. Först stryk med 1-2 mot kroatiska Dinamo Zagreb borta och sedan det stora debaclet, 2-3 hemma mot Olympiakos. Arsenal är därmed sist i grupp F på tre poäng, tre efter både Bayern och Olympiakos, och chanserna till åttondelsfinal är små. Om Olympiakos slår Dinamo hemma i nästa match så måste Arsenal samtidigt troligen ta poäng mot Bayern borta för att ha en reell möjlighet att gå vidare. Blir extremt svårt eftersom Bayern ännu inte är klart för avancemang och lär ge allt. Gunners kanske får till en avgörande match mot Olympiakos borta i sista omgången, men även en sådan blir svår att vinna. Chans att gå vidare: 25 procent.

Chelsea 4.

Chelsea inledde starkt i grupp G med 4-0-vinst mot Maccabi Tel-Aviv. Men sedan har det gått grus i maskineriet, bara en pinne i de båda bortamatcherna mot Porto och Dynamo Kiev. Chelsea har inte spelat på topp men inte heller varit helt under isen. De medelmåttiga prestationerna har placerat laget på en tredjeplats på fyra poäng, en efter Dynamo och tre bakom Porto. Nu väntar hemmadust mot Dynamo och en förlust förstör med största sannolikhet alla planer på åttondelsfinal. En vinst, däremot, gör att Chelsea hamnar i en bra sits. Då kan det räcka med vinst mot Maccabi i matchen därpå för att säkra vidare spel i CL. Och om laget inte vinner där så finns alltid en hemmamatch mot Porto i sista omgången att hänga hoppet på. Även om Blues inte övertygat så här långt så skulle det förvåna om man inte tar sig vidare från denna relativt lätta grupp. Chans att gå vidare: 75 procent.

Manchester City 5.

Man City har skaffat sig ett hyggligt utgångsläge inför de tre sista matcherna. Laget är tvåa i grupp D på sex poäng, tre före jagande Sevilla och fem före i princip avsågade Borussia Mönchengladbach. Egentligen gjorde nog City sin bästa match mot Juventus hemma trots 1-2-förlusten. Man spelade stabilt, hade 1-0 men släppte in två mål sista 20 minuterna och kunde inte komma tillbaka. Revansch har tagits med råge mot både Borussia och Sevilla. Det har blivit två raka vinster med 2-1 och båda gångerna har segermålet kommit runt minut 90. Nyckelmatch blir nu den borta mot Sevilla i nästa omgång. Vinst där och vägen till avancemang är utstakad. Blir det nederlag är det dock riktigt klurigt. City har Juventus borta i matchen därpå och torsk där, ganska troligt, så har Sevilla ett övertag inför slutomgången. Då blir det en nervig avslutning där City måste slå Borussia, om ens det räcker. Chans att gå vidare: 55 procent.

Manchester United 4.

United har inte övertygat i någon match än. Laget har stapplat sig fram, fått stryk av PSV Eindhoven, vänt 0-1 till 2-1-seger mot Wolfsburg och senast bara fått 1-1 mot CSKA Moskva. Det krävs bättre takter om det ska bli ett trevligt slut i grupp B. I dagsläget är Red Devils tvåa i tabellen på samma poäng som CSKA som är trea. PSV skuggar sedan på tre pinnar och Wolfsburg toppar med sex poäng. Man Utd har fördelen av att ha två av de avslutande matcherna på hemmaplan och allt i egna händer. Härnäst väntar CSKA hemma och seger då och United har skaffat ett perfekt läge inför avslutningen. Förlust eller kryss gör dock det hela mycket mer osäkert. Ännu en livlina dyker upp i match fem då PSV gästar Old Trafford. Med detta fördelaktiga spelprogram vore det klent om Man Utd inte når utslagsmatcherna i vår. Chans att gå vidare: 70 procent.


Europa League:

Liverpool 4.

Liverpool är faktiskt enda engelska lag som inte förlorat i Europaspelet så här långt. Lagets tre kryss är dock inte så mycket att yvas över, speciellt som två av matcherna har spelats på hemmaplan och motståndet knappast varit av högsta klass. Bordeaux är just nu på 14:e plats i franska ligan, Sion på femte i Schweiz och Rubin Kazan på tolfte i ryska ligan. I går blev det bara 1-1 mot Rubin trots spel med en man mer i en timme. Just nu är Liverpool tvåa i tabellen på tre poäng och Rubin och Bordeaux strax bakom på två. Sion har seglat i väg och leder grupp B på sju pinnar. Nästa match, borta mot Rubin, kan bli avgörande för Reds. Vinst där och laget har stor chans att ordna avancemang i nästa kamp, hemma mot Bordeaux. Förlust mot Rubin gör att uppförsbacken blir riktigt brant. Det är hugget som stucket vilket av de tre lagen som följer Sion till sextondelsfinal. Liverpool borde göra det, men det är långt ifrån säkert. Chans att gå vidare: 50 procent.

Tottenham 4.

Tottenham inledde Europa-spelet bra med en 3-1-vinst hemma mot Qarabag och oavgjort mot Monaco borta. I går var laget överlägset Anderlecht i 20 minuter, ledde med 1-0, hade bud på mer, men lät belgarna vända på matchen och vinna med 2-1. Det betyder att Spurs bara är trea i grupp J, på samma poäng som Anderlecht och två efter Monaco. Qarabag från Azerbajdzjan ska Tottenham givetvis komma före i sluttabellen, även Anderlecht, ett annat medelmåttigt lag. Monaco är av hygglig klass men även fransoserna bör Tottenham övertrumfa. Om Anderlecht besegras i nästa omgång, troligt scenario, ska det mycket till för att Londonlaget ska missa avancemang. För sedan väntar Qarabag, antagligen avsågat då, och sedan Monaco hemma i sista matchen. Det vore förvånande om Tottenham inte löser detta med tanke på motstånd och spelschema. Chans att gå vidare: 75 procent.