Leffans fotbollsblogg

Leffans fotbollsblogg

Om bloggen

Premier League i synnerhet och brittisk fotboll i allmänhet. Dessutom regler, taktik, listor, spelares kunnande och brister och mycket mera. För konstruktiva och genomtänkta synpunkter på mina inlägg mejla fotboll@skaskriva.com

Låt mindre klubbar spela hemma i rond 3

FA-cupenPosted by Leffan Mon, January 11, 2016 14:40:51

Det blev en och annan skräll och halvsensation när FA-cupens tredje rond spelades fredag-söndag. Men lite väl få för min smak. Överraskningar är en av de upplyftande faktorerna i cupspel och för att få fler i FA-cupen är mitt förslag att alla lag som befinner sig under de två högsta divisionerna garanteras hemmamatch i rond 3. Då skulle det bli en drös med knallar och fans till mindre klubbar ges fler chanser att på hemmaplan se sina favoriter möta större lag och också ha större möjlighet att slå ut dem än om matchen spelats hos den större klubben.

I FA-cupens tredje omgång kommer lagen från de två högsta divisionerna, Premier League och The Championship, med i handlingen. Det är totalt 44 lag och övriga 20 lag i 16-delsfinalerna kommer från serier längre ner. Min idé är att låta dessa 20 lag få hemmamatch i lottningen och därmed garanteras en match mot ett lag från högsta eller näst högsta serien.

Okej, det betyder att chansen till avancemang minskar än om de vid fri lottning kunnat få hemmamatch mot ett lag i samma serie eller till och med från en lägre liga. Men det uppvägs av garantin att ställas mot ett lag som drar mer publik och är mer glamoröst att möta. Det kan bli ett minne för livet för exempelvis en division 4-spelare eller fansen till ett lag som spelar i femman.

I årets rond 3 finns några bra exempel på matcher som skulle blivit klart mer intressanta och haft större chans till överraskning om matchen gått på det mindre lagets arena. PL-laget Everton slog nu Dagenham/Redbridge från League Two, fjärdedivisionen, med 2-0 hemma. Tänk så mycket mer attraktivt mötet hade varit om Dag/Red haft hemmaplan. Samma gäller matcherna Manchester United-Sheffield United och Chelsea-Scunthorpe. PL-lagen hade hemmamatch och vann med 1-0 respektive 2-0 mot de båda lagen från League One, tredjedivisionen. Även dessa dueller hade rönt mycket mer intresse som Sheffield U och Scunthorpe hade kunnat välkomna de båda PL-giganterna till sina arenor.

Resultaten i rond 3 visar också att mindre lag har större chans att skrälla om de får lira i sin hemmiljö. Ett bevis är det fyra möten som PL-klubbar hade med lag från League Two. I tre av fallen hade League Two-gängen hemmamatch och ingen slutade med förlust för det mindre laget. Oxford vann till och med och skickade ut Swansea ur cupen. Exeter och Wycombe ordnade omspel med mersmak mot Liverpool respektive Aston Villa. I den match där League-Two-laget hade bortamatch blev det förlust, tidigare nämnda kampen Everton-Dag/Red.

Så låt de klubbar som kämpat sig fram via flera ronder under hösten fram till rond 3 där få en belöning i form av en både attraktiv och lukrativ hemmamatch mot en större klubb. Även för neutrala fotbollsfans är det mycket roligare att knäppa på tv:n och exempelvis se Scunthorpe hemma ge Chelsea en rejäl match än tvingas se storlaget enkelt vinna på sin hemmabana.

FA-cupens stora charm är skrällarna, det är dem man talar om i decennier efteråt. Dags för nya lottningsregler som ökar chansen till sådana mytomspunna cupbataljer.