Leffans fotbollsblogg

Leffans fotbollsblogg

Om bloggen

Premier League i synnerhet och brittisk fotboll i allmänhet. Dessutom regler, taktik, listor, spelares kunnande och brister och mycket mera. För konstruktiva och genomtänkta synpunkter på mina inlägg mejla fotboll@skaskriva.com

Åtta PL-lag kan åka mot mindre klubbar

FA-cupenPosted by Leffan Fri, January 29, 2016 14:44:25

I rond 3 av FA-cupen så var det bara ett Premier League-lag som åkte ut mot ett lag från en lägre division. Swansea eliminerades av Oxford från League Two, fjärdedivisionen. En rejäl skräll alltså. Kan det blir fler PL-lag som får nesligt respass i rond 4 som spelas denna helg, fredag-söndag? Ja, det finns chans/risk i åtta matcher. Men skräll-älskare får nog vara nöjda om det blir ett eller två PL-lag som får respass.

Rond 4 innehåller 16 dueller och i blott fyra av dem möts lag från samma division. Tre av dessa uppgörelser är mellan PL-klubbar och den fjärde hämtas från The Championship, andradivisionen. I tolv kamper är det således möjligt, i alla fall på papperet, att det blir vad som kan kallas skräll, det vill säga ett lag slår ut en motståndare som befinner sig högre upp i seriesystemet.

I rond 3 åkte sista laget (Eastleigh) från femtenivån ur FA-cupen och nu återstår tre lag från fjärdedivisionen. Alla tre har fått härliga utmaningar på hemmaplan. Oxford får chansen att skrälla igen mot Blackburn från andraligan. Ännu roligare blir det för Portsmouth och Carlisle, om de lyckas vinna, som båda stöter på PL-opponenter i form av Bournemouth respektive Everton.

Oxford har ju redan skickat ut ett lag från PL så det kan nog skrälla än en gång på Kassam Stadium. Värre blir det för Portsmouth och Carlisle. Båda lagen är i halvdan form och inte mer än hyfsat starka på hemmaplan. Ska mycket till för att de ska slå ut Bournemouth och Everton, även om de båda PL-lagen är på nedre tabellhalvan och i halvknackig form. Klasskillnaden bör bli för stor, men man ska aldrig säga aldrig. Inte minst i matchen i Portsmouth-Bournemouth kan det skrälla, där finns derbyingrediensen som ytterligare en faktor som påverkar insats och resultat.

Fem lag från League One, tredjedivisionen, är kvar i cupspelet. Två av dem har fått PL-lag på sin lott. Colchester gästas av topplaget Tottenham medan Peterborough reser till Midlands för att tampas med 14:e-placerade West Bromwich. Colchester är jumbo i tabellen och har 14 matcher i rad utan vinst. Ska bara vara en munsbit för Spurs. Större chans att Peterborough som är sexa i League One men laget är tyvärr ur slag, två raka förluster i ligan har det blivit. West Brom är inga underdjur men med hemmaplan som fördel ska man väl ändå efter visst besvär plocka ner Posh.

Fyra av de tio kvarvarande lagen från The Championship möter lag ett snäpp upp, alltså Premier League-klubbar. Tre har belönats med hemmamatch. I kväll tar Championship-femman Derby emot PL-femman Manchester United. I morgon välkomnar PL-trean Arsenal Championship-trean Burnley. Vidare reser Chelsea, 13:e-placerad i PL, till MK Dons, som dväljs på 20:e plats i andraligan och till sist så tar Nottingham, elva i The Championship, emot tian i PL, Watford.

Derby har helt tappat formen och dalat i tabellen och laget skulle haft mycket större möjlighet till överraskning om Man Utd gästat för några veckor sedan. Å andra sidan är United skakigt i formen så nog har Rams trots allt hyfsat bra chans att ställa tipsen på huvudet.

Värre blir det för Burnley som på bortaplan ska försöka skaka titeljagande Arsenal. Fast en titt i formfacit visar att det ändå är hyfsat troligt att gästerna kan störa Gunners. Arsenal har nämligen tre matcher i rad utan vinst medan Burnley är i toppslag och har noterat fyra vinster och ett kryss på de fem senaste. Arsenal får se upp och vara på topp för att vinna.

Nottingham är nog det lag som kan hoppas mest på skräll. Laget har radat upp tolv ligamatcher på raken utan bakslag och självförtroendet är starkt. Watford har det tuffare, vann visserligen senast men dessförinnan åkte laget på fyra raka nederlag. På City Ground kan det nog bli en klang- och jubelföreställning för Forest-fansen.

MK Dons blandar och ger men förlorar klart mycket oftare än man vinner. Senast blev det förlust mot seriens jumbo Bolton. Det blir inte lättare att tas med Chelsea som visserligen underpresterar denna säsong men på slutet har Londonlaget faktiskt fått ihop sju raka utan förlust, dock bara tre vinster. Chelsea tar den tio mil långa resan norrut till Milton Keynes och går vidare i cupen.

Sammanfattningsvis så tippar jag så här i de åtta matcher där PL-lag stöter på lag från lägre divisioner:

Carlisle-Everton 1-3.

Portsmouth-Bournemouth 1-2.

Colchester-Tottenham 0-3.

West Bromwich-Peterborough 2-1.

Derby-Manchester United 1-1. United vinner omspelet.

Arsenal-Burnley 4-2.

Nottingham-Watford 2-1.

MK Dons-Chelsea 0-2.

Med andra ord tror jag bara ett PL-lag åker ut mot lag från lägre serier, precis som i rond 3.

Däremot åker garanterat ytterligare tre PL-lag ut. Aston Villa är värd för Manchester City men det blir gästerna som ganska enkelt tar sig vidare. Liverpool gästas av West Ham och här är det svårtippat men Hammers har slagit Reds två gånger denna säsong, kan väl inte bli tre? Liverpool vidare. Crystal Palace-Stoke är också en svårspådd historia, bortalaget är dock i klart bättre form just nu och vill ha revansch för respasset i semifinalen i Ligacupen i veckan. Stoke vidare.

Som vanligt håller jag tummarna för skrällar och helst vill jag se lagen från League Two avancera.