Leffans fotbollsblogg

Leffans fotbollsblogg

Om bloggen

Premier League i synnerhet och brittisk fotboll i allmänhet. Dessutom regler, taktik, listor, spelares kunnande och brister och mycket mera. För konstruktiva och genomtänkta synpunkter på mina inlägg mejla fotboll@skaskriva.com

Kan Shrews skrälla mot Red Devils?

FA-cupenPosted by Leffan Mon, February 22, 2016 14:09:12

Risken finns att det bara blir ett lag utanför Premier League som är med när kvartsfinalerna i FA-cupen avgörs 12-13 mars. I kväll har Shrewsbury Town från League One chansen att se till att det åtminstone blir två. Men trots hemmamatch så är uppgiften tuff, PL-fyran Manchester United gästar. Jag hoppas på överraskning, som alltid, när det vankas cupspel. Att de små då och då besegrar de stora är ju själva essensen och meningen med cupturneringar.

Inför femte omgången i FA-cupen hade fem lag utanför Premier League möjlighet att skrälla. Blackburn och Leeds från The Championship, andradivisionen, misslyckades och åkte ut mot PL-motstånd i form av West Ham och Watford. Serieledaren i The Championship, Hull, har fortfarande chansen att avancera efter att ha klarat 0-0 borta mot PL-trean Arsenal och ordnat ett omspel på hemmaplan. Reading är hittills enda laget från en lägre division, även de från The Championship, som mäktat med att eliminera en PL-opponent. På eget gräs skickade man ut West Bromwich via en 3-1-vinst. I övrigt har tre PL-lag, Chelsea, Everton och Crystal Palace, tagit sig till kvartsfinalen, eller rond 6 som den emellanåt kallas i England.

I kväll är det dags för ännu en PL-klubb att vinna i rond 5 eller så serveras det sensation. Shrewsbury mot Man Utd kan bli en ojämn batalj om gästerna får en tidig ledning och därmed ett grepp om duellen eller så kan det dröja länge innan ett avgörande kommer om hemmagänget lyckas hålla United stången i början.

Det är inte helt lätt att spå utgången. Visst, Man Utd vinner åtta, nio gånger av tio men just nu är de röda inte i sin bästa situation så helt omöjligt är det inte att skrällen inträffar.

Manchester United har inte övertygat på något sätt denna säsong. Spelmässigt har det sett trögt och tråkigt ut och resultatmässigt har det bara gått halvhyfsat när det gäller Premier League. I cupspel har laget klantat sig rejält. Det blev respass i Ligacupen mot Championship-laget Middlesbrough och i Champions League lyckades Red Devils inte ta sig vidare från en på papperet lätt grupp. Det blev degradering till Europa League där det i torsdags blev stryk i första matchen av två mot det danska laget Midtjylland. I FA-cupen har det hittills blivit två segrar, dock mot lag från serier ett eller två snäpp ner.

Shrewsbury kan hämta ytterligare mod och hopp från Uniteds nuvarande ligaform och bortakapacitet. Senast blev det stryk borta mot bottenlaget Sunderland och United har bara orkat med en enda seger på de sju senaste bortadusterna i PL.

Shrewsbury är förstås inget fantomlag och det ska mycket till om laget ska kunna ordna sensation. Det blev i alla fall seger i senaste ligamatchen men fortfarande är laget på nedflyttningsplats i League One, tredjedivisionen. Att det är hemmakamp ser inte ut att vara någon fördel. Shrewsbury har inte vunnit någon av de sju senaste ligamatcherna på egna arenan New Meadow. I cupspelet har emellertid Shrewsbury varit stabilt hemma. Både Grimsby från National League, femtedivisionen, och Sheffield Wednesday från The Championship har besegrats i tidigare omgångar i FA-cupen.

Nu kommer således det stora provet. Det är för övrigt första gången någonsin som Shrewsbury och United möts i cup- eller ligasammanhang trots att klubbarna existerat i 130 respektive 138 år. Om Shrewsbury lyckas eliminera Man Utd så kopierar man sina bästa insatser i FA-cupen, laget har som bäst nått kvartsfinal och det skedde 1979 och 1982.

I Shrewsbury finns få spelare som är kända av den breda fotbollspubliken. Mark Halstead har gjort någon enstaka match i Premier League för Blackpool och mittfältaren Elliot Grandin har också lirat i PL för Blackpool. Den som mest skulle njuta av att slå ut Man Utd är nog USA-födde mittbacken Zak Whitbread. Han tillhörde värsta rivalen Liverpool i många år (utan att få spela speciellt mycket i a-laget) men framför allt så var Man Utd hans favoritlag när han växte upp. Han kommer garanterat att ge allt för att The Shrews ska vinna.

Det troliga är dock att United vinner, om än knappt, men med tanke på hur oinspirerat laget uppträtt i vissa matcher så är det inte alltför långsökt med en hemmavinst. Om det skräller så lär Louis van Gaals tid som manager i Manchester United vara över. En sådan nesa kan väl inte ens den hittills väldigt trofasta United-styrelsen tåla.

Så här ser lottningen till kvartsfinalerna ut:

Everton-Chelsea

Reading-Crystal Palace

Shrewsbury/Manchester United-West Ham

Arsenal/Hull-Watford