Leffans fotbollsblogg

Leffans fotbollsblogg

Om bloggen

Premier League i synnerhet och brittisk fotboll i allmänhet. Dessutom regler, taktik, listor, spelares kunnande och brister och mycket mera. För konstruktiva och genomtänkta synpunkter på mina inlägg mejla fotboll@skaskriva.com

Riktigt viktigt att vinna ligacupfinalen

CupspelPosted by Leffan Sun, February 28, 2016 14:10:26

Att vinna Ligacupen räknas inte som speciellt viktigt i England. Men denna gång är en seger värdefull för de båda finalantagonisterna Liverpool och Manchester City. Liverpool vill, och behöver, plocka hem en pokal för att få skjuts och självförtroende i den som man tror kommande framgångsrika Klopp-eran. Man City måste varje säsong vinna något för att hålla ägarna nöjda och bevisa att klubben är den ledande i England. Och logiskt sett så är Ligacupen det enda som City kan vinna detta spelår.

Om drygt tre timmar kickar ligacupfinalen i gång på Wembley. Ett par timmar senare är vinnaren korad. Och som sagt, denna gång är vinsten lite extra viktig. Inte bara en kul grej att få vara på Wembley och lyfta säsongens minst prestigefyllda pokal utan en triumf kan vara ett rejält kliv mot en lyckosam framtid. Framgång föder framgång och båda lagen är i behov av just det.

Liverpool var länge Englands största och mest framgångsrika klubb men har i ett par årtionden varit, om inte på dekis, så i alla fall långt i från tidigare status. Med nye managern Jürgen Klopp tror alla runt Liverpool att man kan vara på väg mot storhetstider igen och då gäller det att göra som det ”gamla” Liverpool, lägga pokaler på hög. En ligacuptrofé är egentligen inte mycket att skryta med, men nånstans ska man börja.

Man City har på senare år stigit fram som den rikaste och även mest pokalplockande klubben i England. Det vill man fortsätta att vara men då gäller det att hela tiden vinna turneringar vilket kommer att bli allt svårare i takt med att, ja alla, klubbar i Premier League, tack vare gigantiska inkomster från tv-avtal, får råd att köpa i princip hur dyra spelare som helst. City är i dagsläget först i pokalplockarkön men om man börjar slappna av så lär snart andra klubbar springa förbi. Citys stenrika ägare kommer inte att kunna köpa sig till framgång lika lätt som fram till nu.

För Liverpool skulle en vinst dessutom betyda en biljett till Europa League nästa säsong, alltså garanterat spel i Europa vilket är nödvändigt för en klubb med ambitioner. Att komma bland de fyra främsta i ligan, och nå Champions League, lär laget inte lyckas med så en EL-plats är då en hygglig ersättning. City blir nog bland de fyra i topp i ligan och ordnar CL-biljett på det viset.

Bägge klubbarna suktar alltså efter turneringsvinster - en anledning är densamma. Ingen av dem har nämligen inte vunnit så mycket totalt sett de senaste decennierna. Fast på olika vis tidsmässigt.

Manchester City känns som en klubb som vinner både det ena och det andra hela tiden. Men känslan infinner sig nog eftersom minnet är kort. Visserligen har klubben tagit hem två ligatitlar, en vinst i FA-cupen och en i Ligacupen de fem senaste säsongerna. Men dessa fyra titlar är samtidigt de enda man tagit de 39 senaste säsongerna. För innan nuvarande framgångsperiod så var det torrt länge på pokalfronten. Innan 2011 så kom senaste ligaguldet 1968, senaste FA-cupvinsten 1969 och senaste Ligacuptriumfen 1976. I Europa har klubben en enda titel, Cupvinnarcupen 1970. Därför är det förståeligt att alla runt City vill fortsätta att vara en vinnande klubb, ingen vill tillbaka till tiden mellan 1976 och 2010 då inget vanns. En ligacuppokal håller vinsttrenden och vinnarmentaliteten vid liv.

Liverpool vill däremot göra som förr, speciellt som på 1970- och 1980-talet, då laget vann allt - hela tiden. Mellan 1970 och 1989 tog Liverpool elva ligaguld, tre FA-cup-titlar, fyra triumfer i Ligacupen, två vinster i UEFA-cupen (föregångare till Europa League) och fyra totalsegrar i Europacupen (nuvarande Champions League). Men på senare år har torkan varit nästan fullständig. Laget vann Champions League 2005 och FA-cupen 2006 men de nio säsonger som sedan följt har Liverpool endast lyckas ta hem en enda pokal, Ligacupen 2012. En vinst i Ligacupen nu dubblar antalet troféer det senaste decenniet, och därför en viktig ingrediens i jakten på att bli ett lag som ständigt slåss om turneringssegrar. För att Liverpool ska skaffa sig vinnarkänsla så är det också viktigt att kunna slå ett lag som anses bättre i en avgörande match. En seger mot Man City skulle därför ge ett stort psykiskt lyft.

Bägge lagen lär ställa upp med bästa tänkbara manskap i denna final. Enda undantaget är nog att Willy Caballero sannolikt får spela i stället för Citys förstemålvakt Joe Hart. I övrigt blir det dueller mellan ordinarie lirare. Liverpool saknar Martin Skrtel och Dejan Lovren i mittförsvaret och i stället spelar nog Mamadou Sakho och Lucas Leiva. Det är där City, som ofta anfaller centralt, kommer att sätta in stötarna, och där bästa chansen finns för de blå att såga sig igenom. Det blir tufft för det röda försvaret att hela tiden hålla reda på Sergio Agüero, David Silva och Raheem Sterling.

Fast samtidigt så har Liverpool sin trio med kvicksilver som kan sätta myror i huvudet på Citys mittbackar. Nicolas Otamendi spelar sin första final i England, kan vara lite nervös, och Vincent Kompany är lite ringrostig efter skadefrånvaro vilket bäddar för Philippe Coutinho, Roberto Firmino och Daniel Sturridge att oroa och hitta luckor.

Mittfältskampen mellan Yaya Toure och Fernandinho i City och Jordan Henderson och Emre Can i Liverpool kan bli den som avgör vilket av lagen som dominerar matchen. Nog så viktigt men det som ändå till sist avgör är nog vilken anfallstrio som är i bästa slag.

Två spelare nog extra gärna vill avgöra är Citys Raheem Sterling och James Milner i Liverpool. Sterling lämnade Liverpool för Man City till denna säsong, efter diverse turer, och vill säkert visa att han gjorde rätt. Precis samma sak hoppas James Milner på som gick i motsatt riktning i somras efter att ha fått mindre speltid än önskat i City.

Då återstår det bara att bänka sig framför dumburken och se om Liverpool kan ta sin nionde Ligacuptriumf eller om Manchester City tar sin fjärde och samtidigt se om Jürgen Klopp redan efter några månader som boss hos Reds plockar sin första pokal eller om Manuel Pellegrini i City lyckas ta en sista titel innan hans tre år som manager på Etihad är till ända.

Hur det går? Ja, det blir en jämn kamp, sannolikt med en del mål och inte förvånande om det både går till förlängning och straffar innan allt är avgjort. Jag tror på 2-2 vid full tid och sedan ett straffavgörande, som förstås inte går att tippa.