Leffans fotbollsblogg

Leffans fotbollsblogg

Om bloggen

Premier League i synnerhet och brittisk fotboll i allmänhet. Dessutom regler, taktik, listor, spelares kunnande och brister och mycket mera. För konstruktiva och genomtänkta synpunkter på mina inlägg mejla fotboll@skaskriva.com

Får Palace revansch efter 26 år?

FA-cupenPosted by Leffan Sat, May 21, 2016 13:15:30

Crystal Palace har bara spelat en FA-cup-final förut, det var 1990. Det blev stryk efter omspel mot Manchester United. I kväll möts lagen igen i finalen och Palace hoppas förstås på omvänt resultat. Men Man Utd är favorit.

Det är dags för en av säsongens höjdpunkter i engelsk fotboll; FA-cupfinalen. Okej, statusen har sjunkit jämfört med hur det var förr, men nog är det fortfarande en pokal som klubbarna suktar efter och som ger vinnaren lite glans. Slutsegraren kan dessutom i vissa fall bli belönad med en plats i Europa League, EL, säsongen därpå och så är fallet för Crystal Palace denna gång. Man Utd är redan kvalificerat för EL via sin ligaplacering.

Men Europa League finns nog över huvud taget inte i sinnena hos Palace-spelarna inför och under denna final. Målet är att triumfera och därmed ta hem klubbens första inhemska pokal av betydelse. Palace har aldrig tidigare vunnit vare sig Ligacupen eller FA-cupen.

Och visst kan det också finnas ett uns av upprättelse-lusta för förlusten i finalen 1990. Palace var ytterst nära att vinna den gången. Efter 2-2 vid full tid så tog Palace ledningen med 3-2 i förlängningens inledning och det var först sju minuter från slutet som Man Utd lyckades kvittera och fixa omspel, en match som United vann med 1-0.

Manchester United är också i skriande behov av att plocka en pokal efter torka på den fronten i ett par år och det är dessutom tolv år sedan laget vann FA-cupen. Det är för övrigt en enorm skillnad i cupframgångar för de båda finallagen genom åren. United har vunnit FA-cupen elva gånger och Ligacupen fyra. Det står alltså 15-0 i inhemska cupvinster till United inför duellen på Wembley.

Det betyder dock ingenting när domaren Mark Clattenburg blåser i gång matchen i kväll. Crystal Palace vet att det går att störa den favorittippade motståndaren. Visserligen vann United med 2-0 i ligan nyligen men mötet i London i oktober som slutade 0-0 hade Palace ett rejält övertag i målchanser och var det bättre laget spelmässigt. En liknande insats nu och det kan gå hur som helst.

Men som sagt, Man United får vinsttipset från de flesta. Laget avslutade ligaspelet väl, vann åtta av de tolv sista matcherna. Palace gjorde tvärtom, en briljant inledning på säsongen ändade nästan i nedflyttning efter endast två vinster i de 21 sista matcherna.

En seger i dag vore en glädjechock för Londonklubben och dess fans. Framgångar i cup och liga är allt annat än vardagsmat. Det är så ovanligt att det aldrig har hänt. För Old Trafford-gänget är en vinst mer åt det nödvändiga hållet. Man Utd har de senaste decennierna vant sig vid framgångar nästan varje år och en förlust nu betyder pokaltomt för tredje säsongen i rad. Det har inte inträffat sedan åren 1987-89, alltså på 27 år.

En miss i finalen betyder också att klubben allt mer tappar imagen av att vara en vinstmaskin. Redan har motståndarna i Premier League tappat respekten för United och om cuper och ligor inte vinns så blir klubben sakta men säkert allt mindre attraktiv för storspelare att komma till.

För managern Louis van Gaal kan det också vara skillnaden mellan sparken eller fortsatt förtroende. Spekulationerna om hans framtid i klubben har hela våren varit på tapeten. Ena gången ska han få fortsätta ett år till, nästa dag säger ryktena att José Mourinho ska ta över när säsongen är slut. Det sistnämnda är åter det som det skvallras om nu. Enligt spansk press ska Mourinho ta över direkt efter slutsignalen i afton. Kanske kickas van Gaal även om det blir FA-cup-triumf. Många fans vill det eftersom hans fotbollsfilosofi på intet sätt överensstämmer med den i fartfyllda offensiv som United stått för i årtionden.

På sistone har dock Man Utd spelat klart roligare fotboll än den i början på säsongen. Det mesta tyder på att Red Devils kommer att försöka fortsätta med det, med andra ord hålla i taktpinnen och via attackfotboll kapa åt sig trofén. Eagles å sin sida lär inte ha några planer på att dominera matchen utan strategin lär bli tätt, lågt försvarsspel kombinerat med blixtsnabba omställningar. Med kvicka spelare som Jason Puncheon och inte minst Yannick Bolasie och Wilfried Zaha är det en taktik som mycket väl kan slå väl ut. Inte många hänger med när Zaha får upp farten eller när Bolasie fintar åt det ena eller andra hållet och trycker gasen i botten. På mitten har Yohan Cabaye kunnandet att förse dem med lämpliga bollar.

United har också kvickhet i sitt anfall att ta till. Anthony Martial har ett ryck som få i fotbollen och han kan ta sig förbi vem som helst. Därefter kan hans kyla i avslutningslägen göra susen. Den finurlige anfallaren Marcus Rashford har också förmågan att avgöra. Bakom dessa unga sprakfålar huserar rutinerade Wayne Rooney och styr upp offensiven. Engelsmannen har störst kapacitet av alla på planen och är han i slag blir det svårt för Palace.

United kom femma i PL, Palace landade på 15:e plats. Det visar att Man Utd är det bättre laget. Men i en enstaka match kan alla tips och odds ställas på huvudet. Jag tror på en målmässigt jämn och underhållande drabbning. Logiskt sett så vinner Man Utd men FA-cupfinaler har många gånger producerat sensationella vinnare. Kan bli så igen och United favoritskap är dessutom större på papperet än det är i verkligheten. Skräll är alltid roligt men den här gången tror jag de flestas spådomar infrias. Manchester United vinner med 3-2.