Leffans fotbollsblogg

Leffans fotbollsblogg

Om bloggen

Premier League i synnerhet och brittisk fotboll i allmänhet. Dessutom regler, taktik, listor, spelares kunnande och brister och mycket mera. För konstruktiva och genomtänkta synpunkter på mina inlägg mejla fotboll@skaskriva.com

Ny typ av lottning ökar FA-cupens status

FA-cupenPosted by Leffan Sat, January 04, 2014 12:53:20

Totalt 21 lag från tredje-, fjärde- och femtedivisionen är kvar i FA-cupen när rond 3 drar i gång i dag. Inget av lagen har haft turen att få hemmamatch mot ett Premier League-lag. Dags att göra om lottningsproceduren för FA-cupens tredje omgång för att öka tävlingens status.

Sakta men säkert har FA-cupens betydelse minskat för storlagen och intresset dalat hos fansen. Något måste göras. Chansen till skrällar måste bli större. Det är det cuper lever av, att den lille kan slå den store. För att uppnå detta bör det ändras hur det lottas till tredje omgången då PL-lagen och lagen från The Championship, andradivisionen, går in turneringen.

Mitt förslag: Låt alltid det i seriesystemet lägst placerade laget få hemmamatch.

Det finns flera fördelar med detta. Det mindre laget har större chans att skrälla på hemmaplan och får också en fotbollsfest på egen arena, som kanske harvandet i den lägre serien inte ger så ofta. Visst är det kul att åka till Liverpool, Manchester U och Arsenal och spela på deras arenor men nog är det ännu roligare för Bristol Rovers, Carlisle och Bury att tampas med dessa lag på hemmaplan.

Det här skulle öka intresset för cupen, ge fler skrällar och fler chanser till storpublik på de små orterna.

Om storlagen har bortamatch så lär de också ställa upp med ett bättre lag än om de har hemmamatch. Hemma kan Chelseas b-uppställning slå Oxford men borta blir det knivigare och då måste fler för dagen givna spelare delta. Att fler toppspelare spelar ökar cupens status.

Tyvärr gäller dock fortfarande regeln att först lottdragna lag får hemmafördel. Så därför har de två lag från League One, tredjedivisionen, som fått PL-lag på sin lott i rond 3 också fått bortakamp. Sheffield U i League One möter PL-laget Aston Villa borta och Oldham, också från League One, möter PL-laget Liverpool borta.

Inget av de kvarvarande nio lagen från fjärde- och femtedivisionen har lottats mot lag från högsta serien. Däremot har de två av de tre lagen från Conference Premier, femtedivisionen, fått lag från The Championship i hemmamatcher. Åtminstone lite kul för dessa mindre lag i det här matcherna: Grimsby-Huddersfield och Macclesfield-Sheffield W.

Hyfsat rolig lottning är också där fyra lag från The Championship tar emot lag från Premier League. Så här: Blackburn-Manchester C, Middlesbrough-Hull, Nottingham-West Ham och Derby-Chelsea.

Det är fem inbördes möten mellan PL-lag och av 20 deltagande PL-lag så har elva haft turen att få spela hemma.

FA-cupen är världens äldsta fotbollsturnering med anrik tradition och har i långliga tider haft högt anseende. Ett tag inom engelsk fotboll var det större att vinna FA-cupen än ligan. Ett bevis på den enorma status FA-cupen haft hittas i publikrekorden. För ett år sedan undersökte jag publikrekorden hos de 92 lagen i de fyra högsta proffsdivisionerna. 63 av rekorden härrörde från FA-cupen.

De senaste 20-30 åren har dock vurmen för cupen minskat stadigt - men det går att göra den hetare igen.

En variant är mitt förslag på lottning i tredje omgången, då 64 lag deltar. Från fjärde omgången bör det däremot vara fri lottning, för rättvisans skull.

I helgen har TV 3, TV 10, Viasat Fotboll och Viasat Sport dukat upp en fin cupmeny med många mindre lag i rutan. Divisionstillhörigheten inom parentes:

Blackburn (2) – Manchester C (1)

Grimsby (5) – Huddersfield (2)

Macclesfield (5) – Sheffield W (2)

Arsenal (1) – Tottenham (1)

Nottingham (2) – West Ham (1)

Derby (2) – Chelsea (1)

Manchester U (1) – Swansea (1)

Enda missen är att visa den sistnämnda matchen. Det hade passat mycket bättre med Liverpool-Oldham. Man U-Swansea möts redan nästa helg i ligan och båda lagen har inte gjort så bra i från sig i ligan. Ganska ointressant cupdrabbning för alla utom för lagens fans.

Mötet Liverpol-Oldham har däremot flera intressanta infallsvinklar. Dels är det ett lag från tredjedivisionen som ska möte ett topplag i PL. Liverpool är klart mer intressant att studera just nu än Man U. Dessutom har Liverpool revansch att utkräva på Oldham som förra säsongen slog ut Liverpool ur FA-cupen. En tredje grej är mötet mellan far och son Rodgers. Pappa Brendan är manager i Liverpool och sonen Anton spelar i Oldham.

Största matchen i omgången är förstås derbyt i norra London mellan antagonisterna Arsenal och Tottenham. Före detta Arsenal-forwarden Emmanuel Adebayor, som numera spelar i Tottenham, återvänder till sin gamla hemmaarena. Han lär inte applåderas av hemmapubliken. Adebayor var länge i frysboxen i Tottenham men med ny manager har han fått chansen igen och gör en hel del mål. Kanske blir det han som avgör, släkten brukar ju vara värst. Londonderbyt är för övrigt nog den enda match i cupomgången där PL-lagen garanterat ställer upp med bästa besättning.