Leffans fotbollsblogg

Leffans fotbollsblogg

Om bloggen

Premier League i synnerhet och brittisk fotboll i allmänhet. Dessutom regler, taktik, listor, spelares kunnande och brister och mycket mera. För konstruktiva och genomtänkta synpunkter på mina inlägg mejla fotboll@skaskriva.com

Roliga dueller med skrällchans

FA-cupenPosted by Leffan Fri, January 24, 2014 16:55:39

Äntligen ordnade lotten en rad matcher i FA-cupen där lag från lägre serier möter Premier League-motstånd. Rond 4, sextondelsfinalerna, spelas denna helg med start i kväll med två matcher, tolv i morgon och två på söndag. Av de 13 återstående PL-lagen har bara två parats ihop, övriga elva stöter på lag från lägre serier.

Lottningen till både Ligacupen och FA-cupen har flera gånger det senaste året ordnat möten mellan PL-lag eller lag från samma divisioner. Inte så intressant. I denna rond av FA-cupen finns däremot en hoper kul drabbningar och skrällchanser.

Enda ”trista” bataljen är den mellan PL-klubbarna Chelsea och Stoke. I övrigt är det klart mer fängslande dueller.

Vad sägs exempelvis om Sunderland-Kidderminster Harriers? Visserligen har PL-laget fått hemmaplan men det ska bli kul att se hur mycket laget från Conference Premier, femtedivisionen, kan störa sin opponent fyra divisioner och 79 placeringar högre upp i seriesystemet.

Sunderland är förstås storfavorit, inte minst efter de senaste tidens resultat där laget bland annat slagit ut Manchester U ur Ligacupen och gått till final. Å andra sidan är Sunderland nästjumbo i PL och har bara vunnit två av elva hemmamatcher. Ingen statistik som skrämmer. Fast Kidderminster, sexa i sin tabell, är inget fantomlag borta, bara fyra vinster på 13 kamper. Formen är också darrig. Men i cupspel jämnas styrkeförhållanden ut per automatik verkar det som ibland så hemmalaget ska inte känna sig för säkert.

Minns också att Kidderminster slog ut Peterborough, två divisioner högre upp, borta i förra cupomgången. Laget har också eliminerat Newport från League Two, fjärdedivisionen. Så visst finns det en liten chans till sensation. Bara att knäppa på tv:n på lördag eftermiddag och zappa fram till TV 10. Sunderland-Kidderminster-mötet är för övrigt det där det skiljer flest divisioner, fyra stycken.

I en match skiljer det tre divisioner och det är mötet Southend-Hull. Här är det kanske ännu större chans till skräll.

Southend är femma i League Two, fjärdedivisionen, och har vunnit sju hemmatcher. En bra självförtroendegrund. Ännu bättre fog för knall hittas i lagets form. Southend har sex raka utan förlust och har bara förlorat en av de tolv senaste ligadusterna. Southend tog dessutom en fin skalp i förra cupomgången då Millwall från andradivisionen fick vända hem med 1-4 i baken.

PL-laget Hull är givetvis en svår motståndare men Southend kan hämta mod från att Hull förlorat tre matcher i rad och då inte gjort mål. Hull är dessutom uselt borta och har bara en vinst på elva ligamatcher. Men det ska förstås mycket till för att Southend ska kunna överraska, men inte helt omöjligt. En notabel detalj är att Southends nuvarande manager Phil Brown bossade för Hull 2006-2010. Han kan nog tipsa de egna spelarna om en och annan svaghet hos vissa Hull-lirare. Även Southend-Hull visas i tv på lördag, i Viasat Sport.

I tre matcher möts lag från PL och League One, tredjedivisionen. Arsenal tar hemma emot Coventry och inte mycket talar för att gästerna, elva i League One, ska kunna störa PL-ledaren. League One-jumbon Stevenage gästas av PL-sexan Everton och har kanske något större chans att skrälla än Coventry, men inte mycket. Bäst chans av League One-lagen att eliminera ett PL-gäng har nog Sheffield U, på 20:e plats i tabellen. Laget har hemmakamp mot Fulham, bottenlag i PL. Samtliga tre dueller visas i TV 10 på fredag, lördag och söndag.

Sex matcher bjuder på envig mellan lag från Premier League och The Championship, andradivisionen. Det är Bournemouth-Liverpool, Birmingham-Swansea, Bolton-Cardiff, Manchester C-Watford, Southampton-Yeovil och Wigan-Crystal P. Tack vare hemmaplan får Southampton och Manchester C anses som klara favoriter mot sin motståndare en nivå lägre ner. De fyra Championship-lag som har hemmaplansfördel har däremot klart större möjlighet att skicka ut sin högre belägna opponent.

Bolton-Cardiff och Bournemouth-Liverpool visas i tv, Viasat Fotboll respektive TV10. Matchen i Bournemouth borde bjuda på ett snabbt hattrick. För de två snabbaste hattricken i Premier League och i någon av de fyra proffsdivisionerna i England gjordes en gång i tiden av spelare från just Liverpool och Bournemouth. Kan det bli Luis Suarez i Liverpool som slår till eller hemmalagets vassaste målskytt Lewis Grabban?

Ytterligare fyra matcher, som inte nämnts ovan, spelas i rond 4. Här är de (seriesystemsnivå inom parentes): Nottingham (2)-Preston (3), Huddersfield (2)-Charlton (2), Port Vale (3)-Brighton (2), Rochdale (4)-Sheffield W (2).

Ska vi tro och hoppas på en handfull skrällar i rond 4?