Leffans fotbollsblogg

Leffans fotbollsblogg

Om bloggen

Premier League i synnerhet och brittisk fotboll i allmänhet. Dessutom regler, taktik, listor, spelares kunnande och brister och mycket mera. För konstruktiva och genomtänkta synpunkter på mina inlägg mejla fotboll@skaskriva.com

Inga skrällar men en svensk stjärna född

FA-cupenPosted by Leffan Sun, January 26, 2014 16:48:07

FA-cupens rond 4 bjöd inte på en enda skräll. Bara ett enda lag lyckades slå ett lag från en högre division. Däremot bjöd en ny svensk i engelsk fotboll, Muamer Tankovic, på en mycket lovande insats för sitt Fulham mot Sheffield U.

I 14 av de 16 matcher i rond 4 av FA-cupen möttes lag från olika divisioner. Endast ett lag mäktade med att slå ut ett lag från en högre nivå. Och det var knappast någon skräll när regerande FA-cupmästaren Wigan hemma betvingade Premier League-laget Crystal P med 2-1. Wigan är elva i The Championship, andradivisionen, och endast 16 placeringar under Palace på 16:e plats i PL.
Ytterligare två chanser finns att lag från en lägre serie slår lag ett eller två snäpp upp i seriepyramiden. Preston i League One, tredjedivisionen, klarade 0-0 borta mot Nottingham från The Championship och har chansen att fixa avancemang i omspelet på hemmaplan. Tuffare blir det för Sheffield U från League One att i sitt omspel slå PL-laget Fulham borta. Det blev 1-1 i dag på Bramall Lane i Sheffield. Alla andra nio PL-lag som mötte lag från lägre ligor vann.

Det känns som om det förr om åren blev fler skrällar i FA-cupen, att fler lag från lägre serier slog motstånd från högre ligor. Då var det ofta kämpatag och en aldrig sinande ström av inlägg in i straffområdet som var grund till överraskningarna. Av alla inlägg som det mindre laget pumpade in i boxen så var det alltid ett eller annat som ramlade ner framför fötterna på rätt spelare som nätade och fixade skräll.

I dag är lagen från andra-, tredje- och fjärdedivisionen ofta duktiga på att spela fotboll och många av gängen har ett bra och snabbt passningsspel. Vilket flera av dem visade i helgens matcher.

Dessa lag slår inte lika många inlägg utan försöker spela sig fram till chanserna. Man ändrar helt enkelt inte den fotboll man spelar i serien när ett lag från en högre liga står för motståndet. Även om de mindre lagen har ett bra passningsspel så har de ändå svårt att skapa chanser mot bättre lag. Att såga sig igenom motståndarförsvaret på den sista tredjedelen av plan är alltid svårast och det är exempelvis PL-lagen mycket bättre på. Dessutom är PL-gängen mycket effektivare när de får chanserna, de har ju ofta sylvassa forwards, det lagen längre ner saknar.

Så även om det kan se jämnt ut spelmässigt mellan lag från olika divisioner så är de större lagens högre kvalitetet i de avgörande offensiva ögonblicken som ger dem segern. Denna skillnad lagen emellan är en av förklaringarna till att skrällarna uteblir. En annan är att många större lag nu verkar satsa på relativt ordinarie uppställningar även i de tidiga omgångarna av FA-cupen.

Det roligaste med helgens FA-cupdrabbningar (Chelsea-Stoke är inte spelad i skrivande stund) är genombrottet av den blott 18-årige svensken Muamer Tankovic som spelade 90 minuter för Fulham mot Sheffield U. Mittfältaren bjöd på ett mycket moget spel centralt i banan. Han stod också för en snygg målpassning till Hugo Rodallega när denne smällde in 1-1 och fixade omspel.

Tankovic var ständigt spelbar, lätt i steget och rörde sig smart och mycket. Svensken värderade passningarna väl, slog kort när det var det läget och långt eller instick när situationen påkallade det. 18-åringen (fyller 19 i februari) har en naturlig teknik och får omedelbart kontroll på bollen, nödvändigt i den snabba engelska fotbollen.

Han bjöd också en del finesser som tittfinter när han passade och blindpassningar med huvudet till rätt adress. Han höll dessutom uppe kvaliteten i sitt spel matchen igenom, något som unga spelare brukar ha svårt med.

Hans första start i Fulhamtröjan lovade mycket inför framtiden. Muamer Tankovic kan mycket väl bli svenska landslagets nya spelförare om några år. Lite mer tuffhet i närkamperna och mer beslutsamhet i vissa lägen såg ut att vara det enda som saknades i den här matchen.

Visst, Tankovic är ung och kommer att få svackor men talangen finns onekligen. Det visade han med eftertryck i eftermiddag.