Leffans fotbollsblogg

Leffans fotbollsblogg

Om bloggen

Premier League i synnerhet och brittisk fotboll i allmänhet. Dessutom regler, taktik, listor, spelares kunnande och brister och mycket mera. För konstruktiva och genomtänkta synpunkter på mina inlägg mejla fotboll@skaskriva.com

Revansch och mindre lag till kvart

FA-cupenPosted by Leffan Fri, February 14, 2014 18:51:59

Lotten ordnade så att Manchester C och Arsenal kan få revansch för förluster i ligaspelet mot toppkonkurrenter och att minst två lag från ligor under Premier League är med när kvartsfinalerna avgörs i FA-cupen.

I morgon lördag och på söndag och måndag spelas de åtta matcherna i FA-cupens rond 5. Kvar är tio Premier League-lag, fyra lag från The Championship, andradivisionen, och ett lag från League One, tredjedivisionen.

Lottningen gav flera intressanta dueller. I morgon tar Man C emot Chelsea i rondens största möte. Lagen är placerade trea respektive etta i PL-tabellen. Chelsea vann borta med 1-0 mot Man C i ligan den 3 februari och la då grunden för nuvarande serieledning. Samtidigt gav Chelsea sig självt en mental kick och Man C en liten knäckande smäll. Det var första gången Man C förlorade hemma denna säsong i ligan och första gången på 61 matcher som de inte gjorde mål på Etihad.

Nu söker förstås City revansch i FA-cupen men det blir inte lätt den här gången heller. Laget saknar fortfarande målsprutan Sergio Agüero och mittfältsgeneralen Fernandinho. Däremot är yttern Samir Nasri tillbaka och förstärker. Chelsea saknar mittbackarna John Terry och Gary Cahill. Citys starka offensiv är försvagad, liksom gästernas stronga defensiv. Pekar därmed mot en jämn batalj. Jag tror Man C får sin revansch, 2-1 till City.

I London har Arsenal nu på söndag chans till upprättelse för 1-5 mot Liverpool 8 februari. Då krossade tabellfyran Liverpool hemma dåvarande serieledaren. Nu är Arsenal hemma och vill förstås inte ha en upprepning av den förnedringen. Laget saknar spelföraren Santi Cazorla medan Liverpool får tillbaka mittbacken Daniel Agger. Han kan nog ersätta Kolo Toure som gjort ett par märkliga misstag (med baklängesmål som följd) på sistone.

Arsenal vill säkert föra matchen och dominera bollinnehavet men med det spelsättet måste laget vara ytterst vaksamt på Liverpools blixtsnabba omställningar. Tror ändå Arsenal får sin revansch, 2-1 till Gunners.

Ytterligare två dueller involverar PL-lag. Southampton, i form, reser till Sunderland som också gjort bra i från sig ett tag. Gästerna är det bättre laget men lagens båda möten denna säsong har slutat med kryss. Riktigt oviss drabbning, Southampton fixar avancemang, vinner med 2-1.

Everton har tappat lite i kampen om Champions League-platserna på sistone och vill gärna kompensera det med avancemang i FA-cupen. Men det blir inte lätt när Swansea gästar. Walesarna vann Ligacupen förra spelåret och har blivit lite av ett cuplag. Slog bland annat Manchester U på bortaplan i FA-cupen denna säsong. Everton vann lagens enda ligamöte denna säsong med 2-1 i Wales. Tror på samma segersiffror för Liverpool-laget denna gång.

I två matcher har Championship-lag fått PL-lag på sin lott. Wigan, nia i andradivisionen, reser till Cardiff för att möta nästjumbon i PL. Så mycket skiljer inte lagen åt och formen hos Wigan är bättre än hos Cardiff. Tror faktiskt på en skräll här. 2-1 till Wigan.

Brighton, sjua i The Championship har också en bra möjlighet att överraska. Laget har två raka segrar och är i form medan motståndaren Hull, 13:e lag i PL, har förlorat fem av de sju senaste matcherna. Brighton har dessutom fördel av hemmaplan och jag spår att sydkustgänget triumferar med 1-0.

Återstår två matcher och i dessa möts lag utanför PL. Alltså garanti för att minst två lag från lägre serier är med i kvartsfinalerna som spelas helgen 8-9 mars.

I ett rent Championshipmöte ställs två nedflyttningshotade lag mot varandra.17:e-placerade Sheffield W mot 22:an Charlton. Sheffield W har hemmaplan och har spelat starkt på sistone, bara en förlust på de nio senaste ligamatcherna. Laget har klättrat upp från nedflyttningszonen. Charlton har gått motsatt väg och har ett uselt facit på slutet, fyra raka förluster. Ny torsk nu, 3-1 till Sheffield W.

Ett lag från tredjedivisonen återstår i FA-cupen och det är Sheffield U som är 22:a i League One. Laget har dock slagit ut två PL-lag, Aston Villa och Fulham, och vill ställa till det för ännu ett lag högre upp i seriesystemet. Det laget är Nottingham, femma i The Championship, och i strålande slag. Forest har 13 ligamatcher på raken utan bakslag. Något att bita i för Sheffield U som dock har hemmaplan och kan nog skrälla igen. Vi tror och hoppas på det. 2-1 till Sheffield U, vars manager Nigel Clough tidigare bossat för Nottingham. En extra krydda i den bataljen.

Om resultaten går en viss väg i rond 5 och lotten hittar på något roligt till kvartsfinalerna så kan det bli fyra derbyn att se fram emot 8-9 mars:

På Merseyside: Liverpool-Everton.

I Sheffield: Sheffield Wednesday mot Sheffield United.

På sydkusten: Southampton mot Brighton.

I Manchester: Wigan mot Manchester C.