Leffans fotbollsblogg

Leffans fotbollsblogg

Om bloggen

Premier League i synnerhet och brittisk fotboll i allmänhet. Dessutom regler, taktik, listor, spelares kunnande och brister och mycket mera. För konstruktiva och genomtänkta synpunkter på mina inlägg mejla fotboll@skaskriva.com

Semifinallagen kan skapa historia

FA-cupenPosted by Leffan Sat, April 12, 2014 12:16:45

Helgens semifinaler i FA-cupen har flera anslående infallsvinklar. Alla fyra lagen kan uppnå saker som har med rekord och betydande bedrifter att göra.

De båda semifinalerna avgörs på Wembley och i kväll ställs Arsenal mot Wigan och i morgon möts Hull och Sheffield U. Alltså två Premier League-lag (Arsenal och Hull), ett från The Championship, andradivisionen (Wigan) och ett från League One, tredjedivisionen (Sheffield U).

Här är vad lagen kan uppnå:

• Om Arsenal slår Wigan så går laget till sin 18:e final i FA-cupen och tangerar därmed Manchester Uniteds rekord. Om Gunners också vinner finalen så tangerar laget även Uniteds rekord på elva vinster i turneringen.

• Om Wigan går till final så blir laget det första från en division under den högsta som når finalen två år i rad. Visserligen var laget i Premier League när man spelade final i fjol men inget lag har heller lyckats med att vara i final två år i rad efter att ha spelat i högsta och näst högsta divisionen.

• Om Sheffield United når finalen så blir Blades det första laget från tredjedivisionen som mäktar med det. Sheffield U har vunnit FA-cupen fyra gånger men senast var så länge sedan som 1925.

• Hull har aldrig varit i final i FA-cupen. Bästa insatsen är semifinal 1930. Då åkte laget ut mot Arsenal och blir det final denna gång så finns chans till revansch. Om Hull vinner FA-cupen så blir Tigers det 44:e laget som lyfter den klassiska bucklan som det började fajtas om 1871/72.

Om antingen Wigan eller Sheffield U vinner finalen så blir det första gången sedan 1980 som ett lag utanför den högsta divisionen står som FA-cupsegrare. Den gången var det West Ham som slog Arsenal med 1-0. Hittills har åtta lag under högsta nivån vunnit FA-cupen. Sheff U eller Wigan kan bli det nionde. Om lagen möts i finalen, och alltså slår ut var sitt Premier League-motstånd i semifinalen, så blir det första gången två lag från serier under den högsta möts i finalen.

FA-cupfinalen har avgjorts på tolv arenor genom åren. Det började på Kennington Oval inför 2 000 personer och numera spelas det på nya Wembley inför drygt 80 000. Sedan 2008 har även semifinalerna avgjorts på Wembley.

Som mest har 126 047 personer bevittnat en final på plats. Det inträffade 1923 när den nybyggda arenan Wembley stod värd för sin allra första fotbollsmatch. Kungen George V var närvarande och såg Bolton slå West Ham med 2-0.

Ian Rush, Liverpools forne målspruta, är den spelare som gjort flest mål i FA-cupfinalspel. Han tryckte dit fem mål på tre finaler och Liverpool segrade i alla tre.