Leffans fotbollsblogg

Leffans fotbollsblogg

Om bloggen

Premier League i synnerhet och brittisk fotboll i allmänhet. Dessutom regler, taktik, listor, spelares kunnande och brister och mycket mera. För konstruktiva och genomtänkta synpunkter på mina inlägg mejla fotboll@skaskriva.com

Elfte pokalen eller första?

FA-cupenPosted by Leffan Fri, May 16, 2014 07:34:33

Ovanstående fråga handlar om vilket lag som kommer att vinna säsongens FA-cup. På lördag 18.00 svensk tid ställs Arsenal mot Hull. Arsenal har vunnit FA-cupen tio gånger och jagar sin elfte titel. Hull har som bäst nått semifinal och suktar efter en första triumf i världens äldsta fotbollstävling.

FA-cupens spelades första gången 1871/72 och avgörs nu för 133:e gången. Arsenal har inte tagit hem någon segerpokal, varken i cup eller liga, sedan 2005 då FA-cupen bärgades. Sedan har fansen tvingats utstå åtta pokallösa säsonger. Längtan efter en framgång är gigantisk i klubben som sedan slutet av 1980-talet vant sig vid att plocka segerbucklor som äpplen från ett träd. Det var nära att det blev trendbrott för ett par år sedan men då förlorade laget mot Birmingham i Ligacupfinalen. Nu finns chansen igen.

Hull lär dock inte skänka bort slutsegern frivillligt. Laget har aldrig varit i final i FA-cupen och inte vunnit varken Ligacupen eller ligan. Bästa insatsen i FA-cupen kom för så länge sedan som 1929/30. Då nådde Hull semifinal men ett illvarslande omen inför årets final är att man den gången åkte ut mot just Arsenal. Även Hull har längtan efter en pokalvinst, men inte som Arsenal för att man är ett storlag och ska ta hem cuper och ligor, utan för att man aldrig vunnit något under sin 110-åriga historia.

Arsenal har ett mentalt övertag på Hull när lagen stiger in på Wembley i morgon. Detta eftersom laget vann de båda ligamötena denna säsong, 3-0 borta och 2-0 hemma. Gunners har ytterligare en stor fördel då Hulls två forwardsess och givna anfallspelare Nikica Jelavic och Shane Long inte får spela eftersom de representerat andra klubbar i FA-cupen denna säsong.

Tigers kommer ändå att ge Arsenal en rejäl fajt. Nykomlingen i PL har visat både fint spel och stort hjärta och klarade kontraktet galant. Dessutom kan man hämta mod från Wigan som i fjol var bottenlag i PL men ändå slog topplaget Manchester C i FA-cupfinalen. Arsenal är emellertid favorit. Laget hade ligaguldet inom räckhåll men sloknade på vårkanten, som så många gånger förr. Nu blir tändningen maximal.

Det kan bli en av de mest sprakande och fartfyllda cupfinaler som spelats på ett tag. Båda gängen är desperata i sin jakt på den glittrande bucklan. Det blir en jämn batalj som Arsenal till slut vinner tack vare bättre offensiv. Det blir inte lätt för Hull att stoppa Mesut Özil, Aaron Ramsey, Olivier Giroud, Santi Cazorla och Alex Oxlade-Chamberlain i 90 minuter. Mitt tips är 2-1 till Gunners och en gladare Arsenal-boss Arsène Wenger än vi sett på åratal.