Leffans fotbollsblogg

Leffans fotbollsblogg

Om bloggen

Premier League i synnerhet och brittisk fotboll i allmänhet. Dessutom regler, taktik, listor, spelares kunnande och brister och mycket mera. För konstruktiva och genomtänkta synpunkter på mina inlägg mejla fotboll@skaskriva.com

PL-klubbarnas mest trogna lirare

ListorPosted by Leffan Wed, September 02, 2015 16:29:28

Ryan Giggs slutade för ett par år sedan och Frank Lampard och Steven Gerrard har lämnat Premier League för spel i USA. De var spelare som höll ut väldigt länge i samma klubb. Vilka av dagens spelare i PL har varit längst i de 20 Premier League-lagen? Ett kanske överraskande namn är Theo Walcott i Arsenal. Han känns fortfarande som en ung spoling men denna säsong blir hans tionde i Gunners.

I sommar har omkring 160 spelare anlänt till en Premier League-klubb för att börja en ny karriär. Här är en liten sammanställning över de som varit med längre, längst till och med, i de 20 lagen. De som listas här är de som haft längst sammanhängande proffskarriär i klubben och fortfarande tillhör a-lagstruppen. Det finns vissa spelare som började som ungdomslirare i klubben och totalt sett då kanske har mer tid än den härnedan listade spelaren, men den som listas är som sagt den som varit längst i klubben från den dag denne skrev på proffskontrakt eller debuterade i a-laget.

Vissa av nedanstående spelare har varit utlånade en hel del och andra är numera knappast påtänkta för a-laget men om de fortfarande finns med i truppen så räknas de. Tony Hibbert, Everton, Kelvin Davis, Southampton, Lloyd Doyley, Watford och Ryan Mason, Tottenham är exempel på sådana spelare.

Den som tjänstgjort längst är John Terry i Chelsea, han är inne på sin 18:e säsong i den blå dressen. Kortast lojalitetstid har Marc Pugh i Bournemouth, han skrev på så sent som 2010.

Av de 20 spelare som är med på listan så är naturligt nog flest engelsmän, närmare bestämt 13 stycken. Det finns även två från Wales, en från Skottland, en från Irland och dessutom lite mer oväntat en från Argentina, en från Brasilien och en från Jamaica.

Här är den aktuella listan över de mest lojala spelarna i de 20 PL-klubbarna.

Arsenal: Theo Walcott.

Walcott har precis börjat sin tionde säsong i Arsenal trots sina blott 26 år. Han skrev på i januari 2006 men debuterade inte förrän i augusti samma år.

Aston Villa: Gabriel Agbonlahor.

Agbonlahor skrev proffskontrakt med Villa i juni 2005 och 28-åringen är nu inne på sin elfte säsong i klubben.

Bournemouth: Marc Pugh.

Pugh skrev på 4 juni 2010 och det var tre dagar före lagkamraten Harry Arter. Pugh är således den mest lojale, men med mycket knapp marginal. Pugh gör sin sjätte säsong just nu.

Chelsea: John Terry.

Terry är den av nuvarande aktiva spelare som varit längst i samma klubb. Han kom som 14-åring till Chelsea och skrev proffskontrakt som 17-åring inför säsongen 1998/99. Han är nu inne på sin 18:e säsong i Chelsea.

Crystal Palace: Julian Speroni.

Speroni ritade på för Palace i juli 2004 och har precis startat säsong nummer tolv i klubben. Han är den ende argentinaren på denna lojalitets-lista.

Everton: Tony Hibbert.

Hibbert är en av de mest lojala spelarna i ligan. Han kom som tioåring till Everton 1991 och är sedan 2000 med i a-truppen. Inte längre med i startelvan nu när han gör sin 16:e säsong i blått.

Leicester: Andy King.

King skrev sitt första proffskontrakt med Leicester i maj 2007 efter att ha tillhört klubben i tre år. Fortfarande bara 26 år går han nu in i säsong nio med Foxes.

Liverpool: Lucas Leiva.

Lucas kom till Liverpool i juli 2007 och spelar nu för nionde året i rad för Reds. Enda brasilianare på denna lista över mest trogna spelare.

Manchester City: Joe Hart.

Hart kom till City sommaren 2006 och har precis inlett sin tionde säsong i ljusblått. Han har varit utlånad tre gånger under City-karriären men är nu helt given.

Manchester United: Wayne Rooney.

Rooney har ännu inte fyllt 30 men det känns som om han varit med i 100 år. Dock ej så länge, men i alla fall i ett dussin. Han skrev på för United i augusti 2004 och är inne på sin tolfte säsong.

Newcastle: Steven Taylor.

Taylor kom till klubben som nioåring och skrev proffskontrakt som 17-åring 2003. Avverkar just nu sin tolfte raka säsong hos Magpies.

Norwich: Wes Hoolahan.

Hoolahan kom som 26-åring i juni 2008 till Norwich och är i dag 33. Han är därmed inne på sin åttonde säsong i klubben.

Southampton: Kelvin Davis.

Davis är i dag bara fjärdemålvakt i Saints men bär fortfarande nummer 1 och är med i a-truppen. 38-åringen kom som 29-åring till klubben och är med för tionde säsongen på raken.

Stoke: Ryan Shawcross.

Shawcross lånades ut till Stoke 2007 och skrev på permanent i januari 2008. Han lirar nu sin nionde säsong med Potters.

Sunderland: Lee Cattermole.

Cattermole kom till Sunderland så sent som i augusti 2009 men är ändå den mest lojale i klubben. Han har precis startat säsong nummer sju i den rödvitrandiga tröjan.

Swansea: Ashley Williams.

Williams kom på lån i mars 2008 och skrev snart på ett permanent kontrakt. Lirar nu sin nionde säsong i Wales-laget. Leon Britton kunde ha varit den som haft längst svit i Swansea. Han debuterade redan 2002 men bytte till Sheffield United i en säsong, 2010/11, och bröt sekvensen. Han kom tillbaka till Swansea 2011 och är fortfarande kvar.

Tottenham: Ryan Mason.

Mason skrev på proffskontrakt sommaren 2007, precis som Danny Rose. Mason gjorde dock debut tidigare än Rose, fick några minuter i en Europamatch i november 2008, och får därmed anses som ha tjänstgjort längre. Han har varit utlånad till flera klubbar men förra spelåret slog han sig in i startelvan. Är nu inne på sitt åttonde år i Spurs. Fram till i går var Aaron Lennon den mest lojale i Tottenham men han såldes till Everton på Deadline Day.

Watford: Lloyd Doyley.

Kom till Watford redan 2001 och är med i a-truppen för 15:e säsongen i rad. Spelar numera sporadiskt och dras med en nackskada. Har kontrakt till denna månad med Watford sedan är det osäkert om den 32-årige jamaicanen får vara kvar.

West Bromwich: James Morrison.

Morrison har tjänstgjort längst i West Brom men bara med sju dagars marginal. Han kom 7 augusti 2007 till klubben, lagkamraten Chris Brunt skrev på 14 augusti samma år. Hur som helst, Morrison gör nu sin nionde säsong i klubben.

West Ham: Mark Noble.

Noble är den i truppen som varit överlägset längst i West Ham. Han kom dit som 13-åring 2000 och blev proffs fyra år senare. Spelar nu i a-laget för tolfte säsongen i rad.